Volume: 5 Issue: 2, 12/30/22

Year: 2022

Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi (UMBD), uluslararası, hakemli, bilimsel ve ücretsiz yayım yapan bir dergidir. Dergimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılacak nitelikli, bilimsel ve etik standartlara uygun çalışmalarla teknik bilimler, sosyal bilimler, sağlık bilimleri gibi temel ve mesleki bilimler alanlarının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlar. Bu kapsamda özgün, bilime katkı sunan ve disiplinler arası çalışmalara öncelik tanır.

Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi (UMBD), evrensel bilime katkıda bulunmak şartıyla her türlü yapıcı, yaratıcı ve yenilikçi görüşlere açıktır. Dergimiz, Haziran ve Aralık sayısı olmak üzere yılda en az 2 sayı vermekte olup Türkçe ve İngilizce dillerinden birinde yazılmış makaleleri kabul etmektedir. Dergimizde deneysel, teorik (kuramsal), uygulama içeren veya disiplinler arası araştırma ve çalışmalar yayımlanır. Araştırma makalelerinin özgün ve başka dergilerde yayımlanmamış olması, teorik ve deneysel sonuçlar içermesi beklenir. Derleme makalelerinde ise belirli bir konu üzerinde bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmelerin geniş bir kaynakça kullanılarak yansıtılması ve bunların doyurucu bir değerlendirilmesinin yapılması aranır.
Dergimizde, teknik bilimler, sosyal bilimler, sağlık bilimleri gibi temel ve mesleki bilimler alanlarında;
• Özgün araştırma makaleleri,
• Derleme ve tarama makaleleri,
• Lisansüstü tezlerden makaleleri,
• Teknik notlar,
• Konferans bildirileri ve olgu inceleme çalışmaları kabul edilmektedir.
Dergimizde yayımlanan makaleler, izin alınmaksızın başka bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Makalelerin bir kısmı veya tamamı, dergimiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Gönderilen tüm çalışmalar, “kör hakemlik” sistemi ile değerlendirilmektedir. Gönderilen çalışmalardan değerlendirme ücreti veya başvuru ücreti alınmadığı gibi yazarlara herhangi bir telif ücreti de ödenmemektedir. Dergide yayımlanan çalışmalardaki görüşler ve tüm sorumluluk yazarlara aittir. Dergide önceden yayımlanmış, yayımlanmak üzere kabul edilmiş veya yayımlanmak için değerlendirilme aşamasında olan çalışmalar kabul edilmemektedir. 

Makale şablonunu indirmek için tıklayınız.

A. TAM METİN MAKALE YAZIM KURALLARI

A.1. Yazım Esasları

  • Tam metinler kaynakça dâhil en çok 20  (yirmi) sayfa olabilecektir.
  • Tam metinlerde dergi kurulları tarafından düzeltme yapılmayacaktır. Bu nedenle yazım ve anlam hatalarından yazarlar sorumludur.
  •  Hazırlanacak tam metinlerde; yazı karakteri Times New Roman, satır aralığı 1 satır, sayfa boyutu A4 (210X290 mm.)ve kenar boşlukları tüm kenarlar için 2,5 cm olacak biçimde ayarlanmalıdır.
  • Metin 12 punto ile iki yana yaslı olarak yazılmalı, paragraflar arasında boşluk bırakılmalıdır. Paragraflarda satır başları girinti olmamalıdır.

A.2. Yazım Kuralları 

Yazı aşağıda belirtildiği şekilde düzenlenmelidir.

 I. Özet

Her makalenin başında Türkçe Özet ve İngilizce Abstract olmalıdır. Özetler, 10 punto büyüklüğünde ve 250 kelimeyi aşmayacak şekilde yazılmalıdır. Ayrıca özet, yalnızca yazının amacını açıklamakla yetinmemeli, çalışmanın içeriğini tam olarak yansıtmalı, kısa yazılmalı ve makalenin önemli noktalarını veya sonuçlarını vurgulamalıdır.

 II. Bölümler ve Alt Bölümler

Bölüm başlıklarının tamamı büyük harfle, alt başlıkların ilk harfleri büyük diğerleri küçük harfle ve koyu olarak 12 punto Times New Roman yazılmalıdır. Bölüm ve alt bölüm metinleri 12 punto Times New Roman ile yazılmalıdır.

Örnek: 1. GİRİŞ; 2. LİTERATÜR TARAMASI 3. YÖNTEM……

Örnek:  3.1. Sistemin Tasarlanması

Örnek: 3.1.1. Devre kartının hazırlanması

Alt Bölümler

2.1. Araştırmada Kullanılan …. 

2.1.1 Araştırmada kullanılan …. 

Ill. Şekiller ve Tablolar

  •  Şekil yazısı alta, tablo yazısı üste gelecek şekilde yazılmalı ve içeriği Şekil/Tablo numarasının yanında başlık olarak açıklanmalıdır. Şekiller/Tablolar metin içerisine yerleştirilmelidir.
  • Şekil/Tablo içerisi 10 punto yazılmalı ve ortalanmalıdır. Sadece Şekil 1. ve Tablo 1. kısımları koyu olmalıdır.

 lV. Kaynakça

  • Metin içinde belirtilen tüm kaynaklar Times New Roman 10 punto ‘Kaynaklar’ listesi içinde yer almalıdır.
  • Metin İçerisinde Atıf: Metin içerisinde gerekli referansların verilmesi aynı şekilde yapılan atıfların KAYNAKLAR içerisinde APA 6 formatına uygun olarak verilmesi gerekmektedir. Metinde parantez içerisindeki [1], [3], [5] vb. rakamlarla numaralandırılmalı ve metin sonunda da eser içinde veriliş sırasına göre yazılmalıdır. 
  • Kaynakların gösteriminde APA 6 kuralları kullanılacaktır.


Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi (UMBD), okuyucularımıza yüksek kaliteli akademik makaleler sunmayı amaçlamaktadır. Aynı UMD'nin aşağıdaki etik standartları takip etmesini sağlamak için. Yayın ve Yazarlık Yayınlanan her makale, referansları APA tarzında listelemelidir.
İntihal ve Kendi Kendine İntihal kesinlikle yasaktır.


Aynı araştırmanın birden fazla yayın mecrasında (Dergi) yayınlanması yasaktır.


Aynı araştırmanın farklı dillerde yayınlanması yasaktır.


Yazarın Sorumluluğu Yazarlar, araştırma çalışmalarının tamamen özgün olmasını sağlamalıdır.


Yazarlar, önemli araştırma çalışmasının objektif bir tartışmasını sunmalı ve diğer araştırmacıların araştırma çalışmalarını daha fazla yürütebilecekleri şekilde yeterli veri ve referanslar sağlamalıdır.


Araştırma çalışmasında hileli veriler veya yanlış beyanlar vermek etik olmayan davranışlardır ve hiçbir durumda kabul edilemez.


Yazarlar, çalışmalarının tamamıyla özgün olmasına ve araştırmalarında diğer eserlerden yararlanabilseler dahi uygun bir şekilde belirtilmesi (Atıf) verilmesine özen göstermelidir.


Uygun alıntı yapılmadan başkalarının eserlerinin kullanılması etik olmayan bir davranıştır ve kabul edilemez. İntihal bir suçtur ve kendi kendine intihalin bile bir suç olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, intihal içeren materyallerden kaçınılmalıdır.


Araştırma çalışmasını aynı anda birden fazla dergiye göndermek etik olmayan bir davranıştır.


Aynı araştırma eseri, herhangi bir nedenle birden fazla yayın mecrasında yayımlanmamalıdır.


Aynı araştırma çalışmasının farklı dillerde yayınlanması yasaktır ve etik dışı bir davranıştır.


Yazarlar, makalenin yayınlanmasından önce imzalı telif hakkı formunu UMD'nin editörlüğüne devretmelidir.


Yayın süreçlerinde (Yayına Gönderme) tüm ortak yazarların onayını almak sorumlu yazarın sorumluluğundadır.


Makale İşleme Ücretleri: Makale işleme ücreti yok.


Hakem Sorumluluğu

Her yazı gizli belge olarak ele alınmalıdır. İncelemeler objektif olmalı ve hakem değerlendirme sürecinden elde edilen bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel menfaat için kullanılmamalıdır. Rapor, araştırma çalışmalarının yazarlar tarafından geliştirilebilmesi için destekleyici belgelerle birlikte açık bir şekilde sunulmalıdır. Hakem atanan makaleyi gözden geçirmek için yeterli olmadığını düşünüyorsa,

Dergimiz herhangibi bir ücret talep etmemektedir.

Uluborlu Journal of Vocational Sciences