Ortadoğu'da İran'ın Vekalet Savaşı Politikası
Abstract
Ortadoğu’nun önemli bir aktörü olan İran; geçmişi uzun yıllara dayanan, bölgesel ve küresel düzeyde saldırganlığa, sınırlandırmalara ve ambargolara maruz kalmıştır. İranlı yetkililere göre; uluslararası sistemdeki ayrımcılığa karşı uluslararası kurumlar, kurallar ve normlar İran’ın güvenliğini korumakta işlevsiz kalmıştır ve güven vermeyen ortaklar olarak görülmüştür. İran ise varlığını, güvenliğini, çıkarlarını ve uzun yıllardır bölgede oluşturduğu nüfuz alanını korumak istemektedir. İran 1979 Devrimi’nden bu yana, söz konusu tehditlerle doğrudan geleneksel konvansiyonel yöntemlerle karşılaşmak yerine; başta vekalet savaşı politikası olmak üzere, siyasi, politik, askeri ve finansal maliyetleri daha az olacağı öngörülen alternatif yöntemler uygulamaktadır. Ortadoğu’da vekalet savaşlarını en fazla ve en iyi uygulayan devlet olarak kabul edilen İran; Lübnan, Suriye, Irak, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerde mevcut kazanımlarını korumak ve yeni çıkar alanları elde etmek amacıyla bazı paramiliter kuvvetler, milis yapılar, paralı askerler ve özel askeri şirketler aracılığıyla mücadele etmektedir. Bu minvalde bu makalenin amacı; İran’ın varlığını, güvenliğini ve çıkarlarını korumak maksadıyla Ortadoğu’da uyguladığı vekalet savaşlarının kapsamına ve hangi vekillerle, hangi amaçlarla, hangi coğrafyalarda işbirliği geliştirdiğine dair Türkçe literatüre katkı sunmaktır. Çalışmanın hazırlanmasında Türkçe ve uluslararası literatür taranmış, kütüphane veritabanları, İranlı karar vericilerin resmi açıklamalarının bulunduğu basılı ve online haber kaynakları, konuya ilişkin kitaplar, makaleler ve internet sayfaları kullanılmıştır.
Keywords
References
- • Al-Monitor (2021), “Suriye: Rusya ve İran’ın Nüfuz Yarışı Özel Güvenlik Şirketlerine Uzandı”, 04.02.2021, Erişim Tarihi: 08.06.2026, Erişim Adresi: https://www.al-monitor.com/tr/contents/articles/originals/2021/02/syria-iran-russia-recruit-private-security-companies.html.
- • Anadolu Ajansı (2015), “Yemen’de ‘Kararlılık Fırtınası’ Operasyonu”, 26.03.2015, Erişim Tarihi: 08.06.2026, Erişim Adresi: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemende-kararlilik-firtinasi-operasyonu/63227.
- • Anadolu Ajansı (2020), “İran Suriye’de İlk Kez Yerel Araplardan Paralı Savaşçı Almaya Başladı”, 09.01.2020, Erişim Tarihi: 08.06.2026, Erişim Adresi: https://www.star.com.tr/dunya/abd-karsisinda-taktik-degistirdiler-haber-1505681/.
- • Arıöz, Zeynep (2019), “Küreselleşme Sürecinde Güvenliğin Dönüşümü: Özel Askeri Şirketler”, Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Dergisi, 2(1), ss. 20-33.
- • Byman, Daniel L. (2018), “Why Engage in Proxy War? A State’s Perspective”, 21.05.2018, Brookings, Erişim Tarihi: 08.06.2026 , Erişim Adresi: https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/05/21/why-engage-in-proxy-war-a-states-perspective/.
- • Eker, Sami (2015), “Savaş Olgusunun Dönüşümü: Yeni Savaşlar ve Suriye Krizi Örneği”, Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi, 2(1), ss. 31-66.
- • Erkmen, Serhat (2019), “Silahlı Güçler; Ordular, Para-Militer Yapılar, Özel Askeri Şirketler”, Uluslararası İlişkiler Konseyi, 39, ss.1-7.
- • Fox, Amos C. (2019), “Conflict and the Need for a Theory of Proxy Warfare”, Journal of Strategic Security, 12(1), ss. 44-71.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Middle East Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 19, 2026
Submission Date
June 8, 2026
Acceptance Date
June 13, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 7 Number: 2