Cilt: 2 Sayı: 3, 29.12.2023

Yıl: 2023

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, Dişhekimliği Bilimleri ile ilgili araştırmalar, olgu sunumları ve diş Hekimliğini ilgilendiren diğer bilim dallarına ait bilimsel çalışmaları yayımlamayı amaçlamaktadır. 

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, temel ve klinik bilim alanlarını kapsamak üzere diş hekimliği ile ilgili özgün araştırma makaleleri, olgu sunumları, derlemeler ve editöre mektupları yayımlamaktadır. Gönderilen makale, telif hakkı içeren kısımlar barındırıyorsa hak sahibinden izin almak yazarın sorumluluğundadır ve bu durum makale içerisinde belirtilmelidir. Yayınlanmak için gönderilen makalelerin daha önce yayınlanmamış olması, başka bir yerde yayına kabul edilmiş veya değerlendirme altında olmaması gerekir. Dergiye gönderilen makale nitelik ve biçimsel olarak uygun ise hakem incelemesine gönderilir. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbiri, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez, ayrıca hiçbir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Araştırmalar için uygun olan etik kuruldan alınmış onay belgesi alınması gerekmektedir. 

  1. Bilgilendirme

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi’nde yayınlanacak makalelerin aşağıda ifade edilen kurallar dikkate alınarak düzenlenmeli ve Makale Yazım Şablonu'na uygun olarak hazırlanmalıdır. Dergiye sunulan aday makaleler öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulmaktadır. Yazım kurallarına uymayan ve makale yazım şablona uygun olarak hazırlanmayan yazılar değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Makale Yazım Şablonu ve İlgili Dosyalar:

Türkçe Makale Yazım Şablonu

Yazar Beyan Formu

Makale Düzeltme Raporu

Manuscript Template for Articles in English

Author Declaration Form for Articles in English

Genel Kurallar

Gönderilen çalışmalar daha önceden yayımlanmamış ya da başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.

Dergiye sunulan bilimsel yazı/makale derginin “Makale Yazım Şablonu” kullanılarak hazırlanmalı, “Yazar Beyan Formu”, “İntihal Sonuç Raporu/Benzerlik Raporu)” ve etik kurul izin onayı gerektiren çalışmalar için “Etik Kurul İzin Belgesi” dergi sistemine yüklenmelidir.

Sisteme yüklenen aday makaleye ilişkin intihal sonuç raporu (benzerlik raporu) sisteme yüklenmeli ve benzerlik oranı kaynakça hariç %30'den düşük olmalıdır. Benzerlik oranı yüksek aday makaleler, editör kontrolü sonrasında yazara iade edilir.

Bilimsel yazı/makale “Times New Roman” yazı tipi, 10 punto, iki yana yaslı, boşluksuz tek satır aralıklı, sayfa kenar boşlukları 2,5 cm bırakılarak ve 15 sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.

Bilimsel yazıda Türkçe ve İngilizce başlık, 150-200 kelime arasında Türkçe ve İngilizce Öz, en fazla 5 adet anahtar kelime, ana metin, yazar beyanları, kaynaklar, ekler (varsa) yer almalıdır.

İngilizce gönderilen çalışmalarda dil kontrolü (proofreading) yazarın sorumluluğundadır. Dil açısından yetersiz olan makaleler dil geçerliği sağlanana kadar yayımlanmayacaktır.

Makale metninin sonunda Etik Kurul İzin Beyanı, Çıkar Çatışması Beyanı, Araştırmacı Katkı Beyanı, Destek ve Teşekkür Beyanı (varsa) hakkında bilgilendirme sunulmalıdır.

Kaynakça gösteriminde Vancouver Stiline uyulmalıdır. Kaynakça gösterimine ilişkin bazı örnekler aşağıda sunulmuştur. Gönderilen çalışmalar aşağıdaki yazım kurallarına uygun olmalıdır.

Makale Bölümlerine İlişkin Detaylı Yazım Kuralları

Makalenin Başlığı

Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı 14 punto ile kalın yazı tipinde, bağlaçlar hariç her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde sola yaslı olarak makalenin ilk sayfasında yer almalıdır.

Öz ve Anahtar Kelimeler

Araştırmanın Türkçe ve İngilizce özleri araştırmanın amacını, yöntemini, araştırmada varılan sonucu ve verilen başlıca önerileri kapsamalıdır. Türkçe ve İngilizce Özler, Times New Roman yazı karakteri, 9 punto, tek satır aralığında 150-200 kelime arasında yazılmalıdır. Özler, makalenin ilk sayfasını aşmayacak şekilde şablona yerleştirilmelidir.
Anahtar kelimeler, çalışmanın bütünlüğünü yansıtan en az 5 kelimeden oluşmalı, “Anahtar Kelimeler” ve “Keywords” başlıkları altında ilgili yerlerde aynı formatta yazılmalıdır. 9 punto ile tek satır aralığı kullanılarak sola yaslı hizalanmalı ve her bir anahtar kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır.

Giriş (12 punto, Sola Yaslı, Kalın yazı sitili)

Makale uzunluğu ekler ve kaynakça dahil 30 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Makalenin içeriği Times New Roman yazı tipi ve 10 puntoda yazılmalıdır. Kenar boşlukları 2,5 cm ve paragraflar arası aralık önce 0 nk, sonra 0 nk. olmalıdır. Başlıklarda aralık önce ve sonra 6 nk olmalıdır. Metin kısmında satır aralığı tek paragraf aralığı önce ve sonra 0 nk olmalıdır. Başlık sonrası ilk paragraf sola yaslı, devam eden paragraflarda 1 cm ilk satırda girinti verilir. Giriş bölümünde, yapılan çalışma ile ilgili olarak güncel literatürdeki temel kavramlar, kuramsal gelişim ve yaklaşımlar ile araştırmadaki problem durumu, amaç, hipotezler, varsayımlar, sınırlılıklar vb. yer almalıdır.

1. Düzey Başlık

Birinci düzey başlık sola dayalı, 12 punto- önce ve sonra 6 nk, kelimelerin ilk harfleri büyük harf ve kalın yazı stili şeklinde olmalıdır.
Örnek: Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Öneriler, Kaynakça

2. Düzey Alt Başlık

İkinci düzey başlık sola yaslı, kalın, 10 punto, aralık: önce ve sonra 6 nk, sözcükler büyük harfle başlar, küçük harfle devam eder.
Örnek: Araştırmanın Amacı, Araştırmanın Alt Problemleri, Örneklem, Veri Toplama Araçları, Veri Analizi, vb.

3. Düzey alt başlık

Üçüncü düzey alt başlık sola yaslı, italik, 10 punto, önce ve sonra 6 nk aralık, İlk sözcük büyük harfle başlar.
Örnek: Hipotez geliştirme

Method

Metinler Times New Roman yazı tipi ve 10 puntoda yazılmalıdır. Alt başlıklarda aralık önce ve sonra 6 nk olmalıdır. Metin kısmında satır aralığı tek paragraf aralığı önce ve sonra 0 nk olmalıdır. Başlık sonrası ilk paragraf sola yaslı, devam eden paragraflarda 1cm ilk satırda girinti verilir. Yöntem bölümünde araştırmanın türü ve deseni açıklanmalı, evren ve örneklem/çalışma grubu, veri toplama araçları, veri toplama ve analizi, deneysel işlem/uygulama süreci gibi alt başlıklara yer verilmelidir.

Araştırmanın çalışma grubunun kimlerden oluştuğu ve nasıl seçildiği bu bölümde belirtilmeli ve katılımcılara ilişkin demeografik bilgiler mümkünse tablo ile sunulmalıdır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracının/araçlarının özellikleri, geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenilirliği konusunda bilgi verilmelidir. Verilerin analizinde kullanılan istatistiksel teknikler, kullanılma amacı, kullanılan anlamlılık düzeyleri, içerik analizi/tematik analiz aşamaları detaylandırılmalıdır.

Araştırmanın etik kurul izni ile ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin son sayfasında belirtildiği gibi yöntem bölümünde de açıklanmalıdır. Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmelidir.

Bulgular

Bulgular Times New Roman yazı tipi ve 10 puntoda yazılmalıdır. Alt başlıklarda aralık önce ve sonra 6 nk olmalıdır. Metin kısmında satır aralığı tek paragraf aralığı önce ve sonra 0 nk olmalıdır. Başlık sonrası ilk paragraf sola yaslı, devam eden paragraflarda 1cm ilk satırda girinti verilir. Bulgular bölümünde yer alacak olan Tablo ve Şekiller aşağıda gibi sunulmalıdır.
Tablolar

Tablo sayfa boyutlarını aşmayacak şekilde olmalıdır. Tablo başlığı ve içeriği aşağıdaki gibi Times New Roman yazı tipi 10 punto ile ilk kelime büyük harfle başlamalı ve diğerleri küçük harfle devam etmelidir. İhtiyaç duyulduğu takdirde font küçültülebilir. Tablo içindeki metinler için 10 punto büyüklükte olmalı, satırların öncesinde ve sonrasında boşluk verilmeksizin ayarlanmalıdır. Tablo başlıklarında ilk harfler büyük yazılmalı. Tabloda yatay çizgi kullanılmalı, kısaltma ve dipnot açıklamaları tablo altında verilmelidir. Detaylı bilgi için makale yazım şablondaki örneklere bakınız.

Tablo 1. Yerleşim Yerine Göre Öğrenci Sayısı Dağımı (Tablo başlığı sola yaslı, itatik ve ilk harfleri büyük, önce ve sonra 6 nk. aralık)

Bulgularda istatistiksel tekniklere dayalı sonuçlar rapor edilirken istatistik test tekniklerine ilişkin kısaltmalar metin içinde ve tabloda italik olarak verilmeli (Örneğin, t, F, sd, r, p, vb.) ve ondalıklı sayısal sonuçların rapor edilmesinde virgül yerine nokta işareti (2.56; .05; .01 gibi) kullanılmalıdır.

Örnek 1: Varyans analizi sonuçları katılımcıların algılarının kullanım sıklığı değişkeni bakımından anlamlı fark olduğunu göstermiştir [F (1-3) = 5.43, p < .05].
Örnek 2: Bağımsız örneklemler t-testi sonucunda cinsiyet değişkeni bakımından katılımcıların görüşleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır [t (152) = .968, p > .05].

Şekiller

Şekiller sayfada ortalı olmalıdır. Şekiller başlığı ve içeriği aşağıdaki gibi Times New Roman yazı tipi 10 punto ile ilk kelime büyük harfle başlamalı ve diğerleri küçük harfle devam etmelidir.
Untitled-6-01.jpg
Şekil 1. İnternet Hızı Artış Grafiği (Şekil başlıkları ortalı, italik ve ilk harfleri büyük, önce ve sonra 6 nk. aralık)

Tartışma, Sonuç ve Öneriler

Çalışmada elde edilen bulgu ve sonuçlar ulusal ve uluslararası alan yazın araştırma sonuçları ile birlikte ele alınmalı, yorumlanmalı ve çıkarımlarda bulunulmalıdır. Bu bölüm “Tartışma, Sonuç ve Öneriler” şeklinde verilebileceği gibi “Tartışma” ve “Sonuç ve Öneriler” şeklinde iki bölüm halinde de verilebilir. Araştırma önerileri, araştırmadan elde edilen sonuçlara ve çıkarımlara dayalı olmalı ve araştırmanın sınırlamaları dikkate alınarak gelecekte yapılacak olan çalışmalara yönelik öneriler sunulmalıdır.

Bilgilendirme

Makale metninin sonunda yayına ilişkin Bilgilendirme, Etik Kurul İzin Beyanı, Bilgilendirilmiş Onam Beyanı, Çıkar Çatışması Beyanı, Araştırmacı Katkı Beyanı, Destek ve Teşekkür Beyanı (varsa) hakkında bilg verilmelidir. Eğer bilimsel çalışma tezden üretilmiş ya da bir kongre/sempozyumda sunulmuş ise bu bilgi burada belirtilmelidir.
Örnek 1: Bu çalışma birinci/ikinci/üçüncü yazarın yüksek lisans/doktora tezinden üretilmiştir.

Örnek 2: Bu çalışma …. konferansında özet olarak sunulmuştur.

Etik Kurul İzin Beyanı

Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir. Etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği çalışmada belirtilmiş olmalıdır. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgiler (Kurul adı, tarih ve sayı no) açıkça belirtilmelidir. Etik Kurul İzni gerektirmiyorsa bu durum da beyan edilmeli ve Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik İlkelerine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. Olgu sunumlarında ve katılımcıların yer aldığı çalışmalarda bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair beyana yer verilmelidir.

Örnek 1. Bu araştırmanın Etik Kurul İzni, XXXXX Üniversitesi XXXXXXXX Etik Kurulu’nun XX/XX/20XX tarih ve XXXX/XX sayılı kararı ile onaylanmıştır. Bu araştırmada yer alan katılımcıların bilgilendirilmiş gönüllü onam beyanları alınmıştır.
Örnek 2. Bu araştırmada XXXX nedeniyle Etik Kurul İzin gerekli olmayıp, araştırma sürecinde bilimsel araştırma ve yayın etik ilkelerine uyulmuştur.
Çıkar Çatışması Beyanı
Yazarlar, araştırma kapsamında herhangi bir kurum, kuruluş ya da kişi(ler) ile çıkar çatışması olup olmadığını beyan etmelidirler. Yoksa da belirtilmelidir.
Örnek 1. Yazarlar, herhangi bir çıkar çatışmasının olmadığını beyan etmişlerdir.
Araştırmacı Katkı Beyanı
Çalışmada yer alan yazarların katkıları beyan edilmelidir.
Destek ve Teşekkür Beyanı
Araştırmaya destek olan kurum, kuruluş ya da kişi(ler) varsa bu destek belirtilmelidir.
Örnek 1. Bu araştırma, XXX kurumu tarafından XXX nolu proje ile desteklenmiştir.
Örnek 2. Bu araştırmaya XXXX’nun yapmış olduğu katkılar için teşekkür ederiz.

Kaynakça (References)
Kaynakça bölümü yeni bir sayfadan başlayacak şekilde oluşturulmalıdır. Kaynaklar “Vancouver” stiline uygun olarak düzenlenmelidir. Kaynaklar, yazı içinde geçiş sırasına göre, 10 yazı karakteri büyüklüğünde parantez içinde ve cümlenin sonunda noktadan önce numaralandırılmalıdır. Kaynakların yazımında tek satır aralığı kullanılmalıdır.
• Atıf yapılan makaleler ikiden fazla ise ve kaynak numaraları art arda geliyorsa ilk ve son rakam arasına (-) işareti konmalı (örnek: 3-6); aksi durumda aralarına (,) konarak yazılmalıdır.
• Makalede cümle içinde kaynağa atıf yapılacaksa yazar isminin hemen arkasından parantez içinde belirtilmelidir. Örnek: Greenblatt ve ark. (kaynak no) yaptığı çalışmada……...
• Kaynak gösterilen makalede altı veya daha az yazar varsa tüm yazarların isimleri yazılmalı; yedi veya daha fazla yazar olduğunda ilk altı yazarın ismi yazılmalı, sonrasında Türkçe kaynaklarda “ve ark.”, Türkçe dışı kaynaklarda “et al.” kullanılmalıdır.
• Metin içinde anılan bütün literatürler, “Kaynaklar” bölümünde; kaynaklarda verilmiş olan her literatür ise metnin içinde verilmiş olmalıdır.
• Metin içinde anılan bütün literatürler, “Kaynaklar” bölümünde; kaynaklarda verilmiş olan her literatür ise metnin içinde verilmiş olmalıdır.
Metin içi Kaynak Gösterme: Kaynakların yazımında Endnote veya Mendeley gibi atıf programları kullanılması tercih edilmelidir. Programda Vancouver stili seçilerek atıf modeli ayarlanmalı sonrasında gerekli ise düzenlemeler elle yapılmalıdır. Bütün noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir.
Kaynak bir makale ise; Yazar A (Soy isim İsmin baş harfi), Yazar B, Yazar C, Yazar Ç, Yazar D, Yazar E. Makale Adı. Dergi adı (varsa kısaltması; dergi isimlerinin kısaltması ya Medline, CAplus Core Journal Coverage list ya da Pubmed Journals Database’den bulunabilir). Yayın yılı;cilt (sayı):sayfa numaraları.
Örnek: Sahin H, Taskin C, Eskin K. Sigara Kullanan Bireylerde Farklı Teşhise Sahip Dişlerin Adenozin Deaminaz ve Katalaz Seviyelerinin Karşılaştırılması. Van Sag Bil. 2019;12(2):1-7.
Kaynak kitaptan bir bölüm ise: Emmerson BT. Gout and renal disease. In: Massry SG, Glassock RJ (Editors). Textbook of Nephrology. 1st Edition, Baltimore: Williams and Wilkins, 1989: 756-760.
Kaynak bir kitap ise: Yazar A, Yazar B, Yazar C, Yazar Ç, Yazar D, Yazar E ve ark. Kitap adı. Baskı sayısı, Yayın yeri: Yayınevi; Yayın Yılı: sayfa numaraları.
Örnek: Özcan R. Kalp Hastalıkları. 1.Baskı, İstanbul: Sanal Matbaacılık, 2003: 185-194.
Kaynak bir tez ise:
Örnek: Polat C. Genel Sağlık Anketi: Güvenirlik ve Geçerlilik Çalışması. Uzmanlık Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1997: sayfa 20-38.
Kaynak bir internet adresi ise: Ticari olmayan ve hükümetler ile ulusal ve uluslararası bilimsel kurul ve kuruluşların resmi internet sayfaları erişim tarihi belirtilerek kaynak olarak gösterilebilir.
Örnek: Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2019, T.C. Sağlık Bakanlığı, https://www.saglik.gov.tr/TR,84966/saglik-istatistikleri-yilligi-2019-yayinlanmistir.html (Erişim Tarihi: 17.01.2022).
Kongrede sunulan bildiriler kaynak olarak kabul edilmez.


Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi'nin yayın sürecinden geçmiş olan bilimsel çalışmalar, yayıncı statüsünde olan Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından yayınlanmaktadır. Yayıncı fikri mülkiyeti ve telif haklarını korumak ve editoryal bağımsızlığı sağlamak için yayıncı, editör ve diğer taraflar arasındaki gizlilik ilişkisi bir sözleşme ile tanımlanmaktadır. Yayıncı dergi için editoryal bağımsızlık, gizlilik, rıza, insan ve hayvan araştırmaları için özel gereklilikler dâhil olmak üzere araştırma etiği, şeffaflık ve dürüstlük, çıkar çatışmaları, araştırma finansmanı, raporlama standartları, hakem değerlendirmesi, dergi editörünün görev ve sorumlulukları gibi unsurları belirlemektedir. Ayrıca yayıncı, editörler ile birlikte dergi politikalarını belirlemek için işbirliği içerisinde çalışmaktadır. 

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi'nde, yayınlanmak üzere gönderilen makale içeriklerinin derginin amaç ve kapsamı ile uyumlu olması gerekmektedir. Daha önce hiç bir yerde yayınlanmamış ya da başka bir dergide değerlendirme ve/veya yayın sürecinde olmayan makaleler ile ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulan özet ya da tam metin bildiriler ya da yüksek lisans/doktora tezlerinden türetilen makaleler gönderim aşamasında belirtilmek suretiyle değerlendirilmek üzere kabul edilmektedir. Editör, ön değerlendirmesi olumlu sonuçlanan çalışmayı, yurtiçinden ve/veya yurtdışından en az iki hakemin kör değerlendirmesine sunar. Hakemler gerek gördüğü takdirde çalışmada değişiklik isteme hakkına sahiptir. Hakemler tarafından istenen değişiklikler yazar/yazarlar tarafından tamamlandıktan sonra tekrar hakem değerlendirilmesine gönderilir. Hakemler çalışmada istenilen değişikliklerin kontrolünü sağlayarak çalışma hakkında nihai kararını verir. Son olarak, hakem onayından geçen çalışmanın yayınlanması için editoryal süreç başlar.

Derginin konusu kapsamına girmeyen, bilimsel bir çalışma formatına içerik ve şekil şartları bakımından uymayan ya da ve iThenticate intihal tarama programı raporuna göre benzerlik oranı %30’nin üzerinde olan makaleler, hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir veya yazarlardan bazı değişiklikler talep edilebilir. Yayına kabul edilmeyen makale, resim ve fotoğraflar yazarlara geri gönderilmez.

Yayınlanmak üzere kabul alan çalışmada daha sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Söz konusu bu hususu dikkate alarak gönderim yapması yazar/yazarların sorumluluğundadır.

Derginin yayın sürecinin hiçbir aşamasında herhangi bir ücret talep etmemektedir. Ayrıca dergide makalesi yayınlanan yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

by.pngopen-access-logo-png-transparent.png

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisinde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY 4.0) ile lisanslanmıştır.