Araştırma Makalesi

DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 3 Sayı: 2 22 Eylül 2017
  • Sezer Korkmaz
  • Fatma Mansur
  • Dilek Uslu
PDF İndir
TR EN

DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz

Sağlık hizmetleri; gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin en hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. Bu sektörün içerisinde bir alt sektör olarak incelenen ilaç sektörü de, sağlık hizmetlerindeki hızlı büyümeye paralel olarak dünyanın hızla gelişen sektörlerden biri olarak görülmektedir. Sağlık hizmetleri ve dolayısıyla ilaç sektörünün hızlı büyümesini sağlayan en önemli ivme internet teknolojisinde yaşanan ilerlemelerdir. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve sosyal medya araçlarının yaygınlaşması, yaşamın her alanında olduğu gibi ilaç tanıtım faaliyetlerinde de yeni yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Her şeyden önce sektör içinde yer alan iş ortakları arasında iletişim sürecinin hızlanmasının yanı sıra bilgiye ulaşım da kolaylaşmıştır. Günümüzün rekabetçi ortamında ilaç şirketlerinin pazar paylarını kaybetmemek adına gerekli alt yapıyı sağlayarak e- tanıtım faaliyetlerine daha fazla harcama yaptıkları görülmektedir.

Bu durum hekim tutumlarını da değiştirmiştir. Zamanın ekonomik kullanımının bir değer olduğu günümüzde hekimler de, bilgilendirme ağırlıklı ilaç tanıtım faaliyetlerinde dijital uygulamaları daha çok tercih eder konuma gelmişlerdir.

Bu çalışmanın amacı; pazarlama sürecinde yoğun kullanılan dijital araçlardan biri olan e-tanıtım uygulamalarının ilaç sektöründe kullanımına bakmak ve sağlık hizmeti sunan paydaşlardan hekimlerin e-tanıtıma yönelik bakış açılarını ve tutumlarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda hedef örneklem grup içinde yer alan 129 hekime anket uygulanmıştır. Anket sonucu toplanan verilerin frekans tabloları oluşturulmuş ve e-tanıtımla ilgili sıfat çiftlerine yönelik analizler yapılmıştır. Ayrıca ilacın e-tanıtımına yönelik hekimlerin tutumlarını açıklayan değişkenleri belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AİFD. (2012), Türkiye İlaç Sektörü: Vizyon 2023. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği. Ankara. http://www.aifd.org.tr/wp-content/uploads/2016/07/AIFD-VIZYON-2023-RAPORU.pdf Erişim Tarihi: 8 Nisan 2017.
  2. Alkhateeb, F., M., & Doucette, W., R., (2009)., Influences on Physicians’ Adoption of Electronic Detailing (e-detailing), Informatics for Health & Social Care, 34(1): 39-52.
  3. Antalyalı, Ö. L., Gürbüz, H., & Kaya, E. (2012). İlaç Mümessillerinin Pazarlama Tekniklerinin Doktor Reçetelerine Etkisi. 6. Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi, Isparta
  4. Banerjee, S., & Dash, S. K. (2014). Factors Influencing Adoption of E-detailing as a Communication Tool: Views of Physicians of India. International Journal of E-Health and Medical Communications (IJEHMC), 5(3), 29-39.
  5. Bates, A, Bailey, E., & Rajyuguru, I., (2002)., Navigating the e-Deailing Maze, International Journal of Medical Marketing, Vol. 2,3., pp. 255-260., Henry Stewart Publications 1469-7025.
  6. Davidson, T., & Sivadas, E. (2004). Details Drive Success., Marketing Health Services, 24(1), 20-25.
  7. Gelecekte E-detailing (2014). http://www.edetailing.com.tr/NedenE-Detailing.aspx 28 Nisan 2017 tarihinde ulaşılmıştır.
  8. Ercan, T., & Top, M. 2016 İlaç Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetlerinin Önemi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Sezer Korkmaz Bu kişi benim

Fatma Mansur Bu kişi benim

Dilek Uslu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

22 Eylül 2017

Gönderilme Tarihi

22 Eylül 2017

Kabul Tarihi

9 Ağustos 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, S., Mansur, F., & Uslu, D. (2017). DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 3(2), 94-105. https://izlik.org/JA59CE55RJ
AMA
1.Korkmaz S, Mansur F, Uslu D. DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. USAYSAD. 2017;3(2):94-105. https://izlik.org/JA59CE55RJ
Chicago
Korkmaz, Sezer, Fatma Mansur, ve Dilek Uslu. 2017. “DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 3 (2): 94-105. https://izlik.org/JA59CE55RJ.
EndNote
Korkmaz S, Mansur F, Uslu D (01 Eylül 2017) DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 3 2 94–105.
IEEE
[1]S. Korkmaz, F. Mansur, ve D. Uslu, “DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”, USAYSAD, c. 3, sy 2, ss. 94–105, Eyl. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59CE55RJ
ISNAD
Korkmaz, Sezer - Mansur, Fatma - Uslu, Dilek. “DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 3/2 (01 Eylül 2017): 94-105. https://izlik.org/JA59CE55RJ.
JAMA
1.Korkmaz S, Mansur F, Uslu D. DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. USAYSAD. 2017;3:94–105.
MLA
Korkmaz, Sezer, vd. “DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 3, sy 2, Eylül 2017, ss. 94-105, https://izlik.org/JA59CE55RJ.
Vancouver
1.Sezer Korkmaz, Fatma Mansur, Dilek Uslu. DİJİTAL İLAÇ PAZARLAMA UYGULAMALARI GELENEKSEL UYGULAMALARI YIKIYOR MU? HEKİMLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. USAYSAD [Internet]. 01 Eylül 2017;3(2):94-105. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59CE55RJ