Sporcularda benlik saygısı ve tutkunluğun psikolojik sağlamlığı yordama da ki rolü: Bir yapısal eşitlik modeli uygulaması
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı benlik saygısı ve tutkunluğun, sporcularda psikolojik sağlamlığı yordama da ki rolünün belirlenmesidir.
Materyal ve Yöntem: Çalışmaya bireysel ve takım sporlarıyla uğraşan 105 kadın (Xyaş=19,50±1,45) ve 132 erkek (Xyaş=21,27±2,76) toplam 237 (Xyaş=20,49±2,44) üniversiteli sporcu katılmıştır. Sporculara “Kişisel Bilgi Formu”, “Sporda Tutkunluk Ölçeği”, “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği” ve “Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği” uygulanmıştır. Sporcularda psikolojik sağlamlık ile benlik saygısı ve tutkunluk düzeyi arasındaki ilişkiyi modellemek amacıyla tanımlayıcı istatistikler ve “Yapısal Eşitlik Modellemesi” (YEM) tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ilgili bulgular aşağıda belirtilmiştir.
Bulgular: AMOS programı kullanılarak oluşturulan yapısal eşitlik modellemesi sonuçlarına göre, psikolojik sağlamlık ile benlik saygısı arasındaki regresyon katsayısı 0,58(p<0,001);, psikolojik sağlamlık ile uyumlu tutkunluk arasındaki regresyon katsayısı 0,56 (p<0,001);, psikolojik sağlamlık ile takıntılı tutkunluk arasındaki regresyon katsayısı -0,34 (p<0,001);’tür.
Sonuçlar: Sonuç olarak, psikolojik sağlamlık ile benlik saygısı
ve uyumlu tutkunluk arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğunu
söyleyebiliriz. Dahası ise psikolojik sağlamlık ile takıntılı tutkunluk
arasında anlamlı negatif bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz.
Keywords
References
- Adiloğulları, G. & Gencay, S. (2016). Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin duygusal zekâ ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. International Journal of Sport, Exercise & Training Science, 2(1), 7-21.
- Altıntaş, A., Kelecek, S. & Aşçı, F. H. (2013). Elit sporcularda durumsal güdülenme ve optimal performans duygu durumu arasındaki ilişki. Pamukkale Journal of Sport Sciences, 4(4), 14-21.
- Altintaş, A. & Akalan, C. (2008). Zihinsel antrenman ve yüksek performans. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6 (1) 39-43.
- Baştuğ, G., Özcan, R., Gültekin, D., & Günay, Ö. (2016). The effects of cross-fit, pilates and zumba exercise on body composition and body image of women. International Journal of Sports, Exercise and Training Science, 2(1), 22-29
- Bayköse N., Civar Yavuz S., Çoban M., Şahan H. & Certel Z. (2016). "Role of self-talk in prediction of passion level in physical education class environment", Turkısh Online Journal of Educatıonal Technology, vol.2016, pp.445-452.
- Bilge, F. (1992). Sporcuların Psikolojik İhtiyaçları. Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 10-17.
- Block, J. & Kremen, A. M. (1996). IQ and ego-resiliency: conceptual and empirical connections and separateness. Journal of personality and social psychology, 70(2), 349.
- Buhrmester, M. D., Blanton, H. & Swann, W. B., Jr. (2011). Implicit self-esteem: Nature, measurement, and a New way forward. Journal of Personality and Social Psychology, 100(2), 365-385.
Details
Primary Language
English
Subjects
Sports Medicine
Journal Section
Research Article
Authors
Nazmi Bayköse
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Selma Civar Yavuz
This is me
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Pakize Keskin
This is me
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Mustafa Kılınç
This is me
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Publication Date
December 20, 2017
Submission Date
July 7, 2017
Acceptance Date
November 27, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 3 Number: 4
Cited By
Özel Yetenekli Öğrencilerin Psikolojik Sağlamlığının Yordayıcıları: Benlik Saygısı, Akran İlişkileri ve Ebeveyn Tutumları
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
https://doi.org/10.21565/ozelegitimdergisi.742426Investigating the Psychological Resilience of Students in Sports Sciences Faculty
International Journal of Educational Methodology
https://doi.org/10.12973/ijem.6.2.393