The importance of the poultry sector in meeting the need for protein of animal origin, which has an important place in the healthy and safe nutrition of people, is a well-known fact. The fact that feed inputs, which constitute 55-70% of total inputs, and additives used in the sector are both of foreign origin and the high inputs of these products have led to an increase in studies on the use of alternative feed additives. Phytogenic plants used as feed additives provide positive contributions to the health and productivity of animals thanks to the bioactive substances contained in them. At the same time, the rich endemic plant flora within the borders of our country and the suitable climate, soil and cultivable agricultural land in terms of climate, soil and cultivable agricultural land where medicinal and aromatic plants can be grown provide an important advantage in the production of phytogenic additives as feed additives and their use in animal nutrition. In this review, it is aimed to give information about the studies on the use of sesame, which has the potential to be an important alternative feed additive in poultry nutrition, in poultry nutrition.
İnsanların sağlıklı ve güvenli beslenmesinde önemli bir yere sahip olan hayvansal kaynaklı protein ihtiyacını karşılamada kanatlı sektörünün önemi bilinen bir gerçektir. Toplam girdilerin %55-70’ini oluşturan yem girdileri ve sektörde kullanılan katkı maddelerinin hem yurt dışı menşeili olması hem de bu ürünlerin girdilerinin yüksek olması alternatif yem katkılarının kullanımına yönelik çalışmaların artmasına sebep olmuştur. Yem katkısı olarak kullanılan fitojenik bitkiler, içerisinde bulunan biyoaktif maddeler sayesinde hayvanların sağlıklarına ve verimlerine olumlu katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda ülkemiz sınırları içerisinde bulunan endemik bitki florasının zengin olması ayrıca tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilebileceği iklim, toprak ve işlenebilir tarım arazisi bakımından uygun olması sebebi ile yem katkısı olarak fitojenik katkıların üretilmesinde ve hayvan beslemede kullanılmasında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu derlemede kanatlı beslemede önemli bir alternatif yem katkı maddesi olma potansiyeline sahip susamın kanatlı hayvan beslemede kullanımına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Bu derleme, Kadir KOYUN’un Yüksek Lisans Tezi’nin bir bölümüdür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Feeding |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2025 |
Submission Date | December 18, 2024 |
Acceptance Date | January 7, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 1 |