Research Article
BibTex RIS Cite

TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI

Year 2020, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 15, 23.06.2020

Abstract

İşyerlerinde mevcut sorunları giderme, sağlıklı ve güvenli işyerleri oluşturma işverenlerin öncelikli görevidir. İşyerinde esenlik, şu üç etmenin ışığında ele alınmaktadır: insanlar, işyeri ve toplum( Esin,2014:2) İşverenler bu faaliyetleri görev, yetki ve sorumluluk yaklaşımı, uzmanlık ve yeterlilik anlayışı ve işyeri izlekleri kapsamında bazı çalışanları ile yerine getirmeye çalışmaktadır. 6331 sayılı kanun kapsamında işletmelerde; rehberlik, risk değerlendirmesi, çalışma ortamı gözetimi, eğitim, bilgilendirme ve kayıt, ilgili birimlerle işbirliği görevleri İş Güvenliği Uzmanlarının görevleri olarak sıralanmaktadır. Erkek ya da kadın iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu çalışma ortamlarında cinsiyet ve mesleki ayrımcılık yapılıyor mu? Acaba kadın iş güvenliği uzmanları mesleki açıdan başarılı mı ve beklenen etkinliği gösterebiliyor mu?
Söz konusu bu çalışmada; çalışmanın evrenini kadın iş güvenliği uzmanları oluşturmaktadır. Çalışmanın hipotezleri çeşitli işletmelerde çalışan örneklem olarak seçilen 221 kadın İGU’nı üzerinde test edilmiştir. Söz konusu gruba mesleki yeterlilik ve çalışma alanı sorunları ile ilgili Likert ölçeği temel alınarak 25 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiki bazı analizlere tabi tutulmuşlardır.
Çalışma sonucunda; kadın İGU’ larına ait tutumları ve yaklaşımları düşük olan işverenlerin olduğu işletmelerde; çalışanlarının daha çok kadın olarak kendini yalnız hissetmek, yeterince destek görmemek ve kadın olarak önyargı ile davranılmak ve değer görmemek konularında sekteye uğradıkları, isteklendirme kaybı yaşadıkları görülmüştür. Ayrıca kadın İGU’larının genel olarak cinsiyet ayrımcılığına tanık olduğunu veya bizzat yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

References

  • Alp,E.,İş Güvenliği Uzmanlığı El Kitabı, ODTÜ Yayıncılık,2014,ankara, Sf: 1-2
  • Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği algısı araştırma raporu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (ÇASGEM),Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi,2015,Ankara Sf:35
Year 2020, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 15, 23.06.2020

Abstract

References

  • Alp,E.,İş Güvenliği Uzmanlığı El Kitabı, ODTÜ Yayıncılık,2014,ankara, Sf: 1-2
  • Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği algısı araştırma raporu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (ÇASGEM),Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi,2015,Ankara Sf:35
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Communication and Media Studies
Journal Section Research Articles
Authors

Cihandar Hasanhanoğlu

Publication Date June 23, 2020
Submission Date May 7, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Hasanhanoğlu, C. (2020). TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI. Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi, 4(1), 1-15.
AMA Hasanhanoğlu C. TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI. utsobilder/IJOSSAR. June 2020;4(1):1-15.
Chicago Hasanhanoğlu, Cihandar. “TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI”. Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi 4, no. 1 (June 2020): 1-15.
EndNote Hasanhanoğlu C (June 1, 2020) TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI. Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi 4 1 1–15.
IEEE C. Hasanhanoğlu, “TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI”, utsobilder/IJOSSAR, vol. 4, no. 1, pp. 1–15, 2020.
ISNAD Hasanhanoğlu, Cihandar. “TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI”. Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi 4/1 (June 2020), 1-15.
JAMA Hasanhanoğlu C. TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI. utsobilder/IJOSSAR. 2020;4:1–15.
MLA Hasanhanoğlu, Cihandar. “TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI”. Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi, vol. 4, no. 1, 2020, pp. 1-15.
Vancouver Hasanhanoğlu C. TÜRKİYE’DE KADIN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MESLEKİ VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARI, GÖREVSEL PERFORMANSLARI VE SORUNLARI. utsobilder/IJOSSAR. 2020;4(1):1-15.

Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi / International of Social Sciences Academic Researches