Giriş ve amaç: Uyku geri döndürülebilen bilinçsizlik olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada uyku kalitesi ile ilişkili başlıca faktörler ve uyku kalitesini arttırılması için bir araç gereksiniminin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Yöntem: Çalışma nicel araştırma deseninde kesitsel tanımlayıcı olarak tasarlandı. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan anket formu kullanıldı. Çalışma verilerinin istatistiksel analizlerinde analiz aracı olarak ücretsiz analize imkân sağlayan JASP (www.jasp-stats.org) paket yazılımı kullanıldı.
Bulgular: Çalışma için 509 katılımcı görüş bildirdi (n:509). Katılımcıların yaş dağılımı değerlendirildiğinde çoğunluğunun 255’inin (%50,09) 20-29 yaş grubunda olduğu görüldü. Yaş dağılımları tabloda belirtilmiştir. Katılımcıların uyku kalitelerini 1 (en düşük düzey) ile 10 (en yüksek düzey) arasında değerlendirmeleri istendiğinde ortalama 5,89±2,36 (min:1, maks:10) olarak hesaplandı. Katılımcıların uyku kaliteleri için bir cihaz kullanma gereksinimleri değerlendirildiğinde 169’u (%33,20) evet, 340’ı (%66,79) hayır olarak görüş belirtti. Anket verilerinin karşılaştırmalı analizlerinde uyku kalitesinden memnuniyet ile sigara içme durumu karşılaştırıldığında sigara içenler ile içmeyenler arasında uyku kalitesinden memnuniyet yönünden istatistiksel anlamlı fark olduğu gösterildi. Uyku kalitesinden memnuniyet ile cihaz kullanmak isteyenler arasında istatistiksel anlamlı fark olduğu gösterildi.
Tartışma: Uyku insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Kaliteli bir uyku süreci biyolojik, psikolojik, sosyal ve toplumsal yönden sağlıklı yaşamın önemli unsurları arasındadır. Uyku bozuklukları uyku kalitesinin önündeki başlıca engeller arasındadır. Bu amaçla geliştirilecek bir araç inovasyon alanında bir gereksinim olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda katılımcıların uyku kaliteleri için bir cihaz kullanma gereksinimleri değerlendirildiğinde katılımcıların önemli bir bölümü bu inovasyon alanını destekler yönde görüş belirtti. Çalışmamızda da uyku kalitesini düşük olarak değerlendirenlerin uyku kalitesine katkı sağlayan cihaz kullanmayı istedikleri, uyku kalitesini yüksek olarak değerlendirenlerin cihaz kullanmayı tercih etmedikleri görüldü.
Sonuç: Uyku kalitesine yönelik birçok çalışma bulunmakla birlikte uyku kalitesine yönelik bir aracın geliştirilmesine yönelik bir gereksinim vardır. Uyku kalitesine yönelik geliştirilecek inovatif bir aracın bireylere ve topluma olumlu yönde katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Introduction and aim: Sleep is defined as reversible unconsciousness. This study aims to evaluate the main factors associated with sleep quality and the need for a tool to improve sleep quality.
Method: The study was designed as a cross-sectional descriptor in quantitative research design. A questionnaire form developed by the researchers was used as the data collection tool in the study. JASP (www.jasp-stats.org) package software was used as an analysis tool for statistical analysis of the study data.
Results: 509 participants provided opinions for the study (n: 509). When the age distribution of the participants was evaluated, it was seen that the majority of 255 (50.09%) were in the 20-29 age group. Age distributions are given in the table. When the participants were asked to rate their sleep quality between 1 (lowest level) and 10 (highest level), the average was calculated to be 5.89 ± 2.36 (min: 1, max: 10). When the needs of the participants to use a device for their sleep quality were evaluated, 169 (33.20%) said yes and 340 (66.79%) said no. In the comparative analysis of the questionnaire data, a statistically significant difference in satisfaction with sleep quality was shown between smokers and non-smokers when satisfaction with sleep quality and smoking status were compared. A statistically significant difference was shown between satisfaction with sleep quality and those who wanted to use a device.
Discussion: Sleep is an essential part of human life. A quality sleep process is among the important elements of a healthy life in terms of biological, psychological, social and social aspects. Sleep disorders are among the main obstacles to sleep quality. A tool to be developed for this purpose emerges as a requirement in the field of innovation. In our study, when the participants' needs to use a device for their sleep quality were evaluated, a significant portion of the participants expressed their opinion in the direction of this innovation field. In our study, it was observed that those who evaluated their sleep quality as low wanted to use devices that contribute to sleep quality, and those who evaluated their sleep quality as high did not prefer to use devices.
Conclusion: Although there are many studies on sleep quality, there is a need for the development of a tool for sleep quality. We believe that an innovative tool to be developed for sleep quality will contribute positively to individuals and society.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2021 |
Submission Date | April 21, 2021 |
Acceptance Date | April 25, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 1 |