Türk kültüründe soyun devam etmesini sağlamak için çocuk sahibi olmaya büyük ehemmiyet verilmiştir. Türklerde evlenen çiftler çocuk sahibi olduklarında itibar kazanıp, hayatlarını anlamlı kılıyorlardı. Ancak bir kadın anne olmak için kolay süreçlerden geçmemektedir. Kadının hamilelik süreci, doğum anı ve doğum sonrası ayrı ayrı önemli safhalar olarak karşımıza çıkar. Lohusalık sürecinde olan kadın ve bebeği çeşitli tehlikeler ile karşı karşıya kalır. Türk halk inançlarında alkarısının lohusa ve bebeğinin ciğerini yiyerek onları öldüreceğine inanılır. Alkarısı cinler taifesinden olduğuna inanılan dişi bir varlıktır. Türkler, alkarısı gibi kötü ruhlardan lohusa ve bebeğini korumak için çeşitli yöntemlere başvurur. Alkarısı ile ilgili inançlar Türklerin yaşadığı geniş coğrafyada geçmişte varlık göstermiş ve günümüzde de Türk halkları arasında bu inançlar sürdürülmektedir.
In Turkish culture, it is very important to have children to ensure the continuation of the lineage. Couples who get married in Turks gain reputation and improve their lives when they have children. However, a woman does not go through easy processes to become a mother. The women’s pregnancy, birth, and the postpartum periods are separetely important stages. The woman and her baby in the postpartum period face with various dangers. In Turkish folk beliefs, it is believed that alkarisi will kill the postpartum woman and her baby by eating their liver. Alkarisi is a female being believed to be from the group of jinn. Turks resort to various methods to protect the puerperal and baby from evil spirits, such as alkarisi. In the study, information was given about the methods used by Turkish people to protect the puerperal and the baby from alkarisi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | General Turkish History (Other) |
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | October 24, 2023 |
Submission Date | August 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 8 Issue: Dr. Recep Yaşa’ya Armağan |
This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike).