The
aim of the present study was to determine the effects of soybean meal protein
substitution with pea at different levels in broiler diets on serum antioxidant
vitamin and mineral levels. A basal (control) diet was prepared and three
experimental diets were determined by the substitution of soybean meal protein
with pea in basal diet; 20% (20% Pea) and 40% (40% Pea) of soybean meal crude
protein (control) were substituted with pea protein in the basal diet to obtain
the treatment groups. Chicks were fed with the above-mentioned diets in groups
of 5 chicks in each subgroup (a total of 16 chicks for each treatment group)
and the experiments lasted for 42 days. The blood samples were collected from
12 chicks in each group. Serum Ca, Fe, Mg, Mn, Zn retinol, tocopherol and
vitamin D levels were determined. It was determined that serum α-tocopherol,
Fe, Mn and Mg levels did not change, however retinol and vitamin D levels increased
in P20 and P40groups. Ca levels significantly increased while Zn levels
decreased in the P20 group. It can be concluded that pea levels in soy bean
based diet may affect serum mineral and vitamin levels in various ways.
Bu
çalışma, soya proteini yerine farklı düzeylerde bezelye verilmesinin broiler
civcivlerinin serum antioksidan vitamin ve mineral düzeylerine etkisinin
belirlenmesi için planlandı. Bu amaçla, bir bazal (kontrol) diyeti hazırlandı
ve soya fasulyesi unu proteininin bazal diyetteki bezelye ile ikame edilmesiyle
üç deneysel diyet belirlendi. Çalışma grupları, %20 (%20 Bezelye) ve%40 (%40
Bezelye) olarak, soya küspesi ham proteini (kontrol) yerine bazal diyetteki
bezelye proteini ile ikame edilerek oluşturuldu. Civcivler, yukarıda belirtilen
diyetlerle, her bir alt gruptaki 5 civciv grubunda (her deneme grubu için
toplam 16 civciv) beslendi ve deneyler, 42 gün sürdü. Kan örnekleri her
gruptaki 12 piliçten toplandı. Serum Ca, Fe, Mg, Mn, Zn retinol, tokoferol ve D
vitamini düzeyleri belirlendi. Serum α-tokoferol, Fe, Mn ve Mg düzeylerinin
değişmediği, ancak retinol ve D vitamini düzeylerinin P20 ve P40 gruplarında
arttığı tespit edildi. P20 grubunda Zn düzeyi azalırken, Ca düzeyleri anlamlı
olarak arttığı görüldü. Soya fasulyesi diyetindeki bezelye seviyelerinin serum
mineral ve vitamin düzeylerini çeşitli şekillerde etkileyebileceği sonucuna
varılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.