Monosodyum glutamat (MSG) yaygın olarak gıda katkı maddesi olarak kullanılmakla birlikte eksitoksinlerin metabolik bozuklukların gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği yönünde giderek artan bir endişe vardır. Bu nedenle MSG üzerine yapılan araştırmalar her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada kekik bitkisinin MSG kaynaklı metabolik sendroma karşı koruyucu etkisi araştırıldı.
Wistar-Albino ratlardan otuz iki adet ve her grupta sekiz rat olacak şekilde dört gruba ayrıldı: kontrol grubu, kekik grubu (250 mg/kg), MSG grubu (2 g/kg) ve MSG+kekik grubu. 28 günlük deneyin sonunda ratlar sakrifiye edildi ve kanları alındı. Kanlar santrifüj edilerek serumu ayrıldı. AST, ALT, LDH, ALP, glukoz, insülin, üre, kreatin, toplam protein ve albümin seviyeleri Van YYU Tıp Fakültesi Biyokimya laboratuvarında ticari Abbott marka kitler kullanılarak ölçüldü.
MSG grubunda serum glukoz düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştır. MSG+kekik grubunun serum glukoz düzeyi MSG grubuna göre anlamlı olarak azalmıştır. MSG grubunun serum AST ve ALT düzeylerinde az da olsa bir yükselme olmuştur.
Sonuç olarak yapılan MSG uygulaması serum glukoz düzeyini arttırarak karbonhidrat metabolizmasına zarar vermiş olabileceği kanısına varıldı. Araştırmamızda kekik bitkisinin bu etkiyi azaltabileceği gözlendi.
Van YYÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’nun 02.05.2019 tarih ve 2019/04 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.
Van YYÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı
FYL-2018-7032 No’lu proje
Desteklerinden ötürü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi' neteşekkür ederiz.
Although monosodium glutamate (MSG) is widely used as a food additive, there is growing concern that excitoxins may play an important role in the development of metabolic disorders. For this reason, research on MSG is increasing day by day. In this study, the protective effect of thyme plant against MSG-induced metabolic syndrome was investigated.
Thirty-two Wistar-Albino rats were divided into four groups, with eight rats in each group: control group, thyme group (250 mg/kg), MSG group (2 g/kg) and MSG+thyme group. At the end of the 28-day experiment, the rats were sacrificed and their blood was taken. The blood was centrifuged and the serum was separated. AST, ALT, LDH, ALP, glucose, insulin, urea, creatine, total protein and albumin levels were measured using commercial Abbott brand kits in the Biochemistry laboratory of Van YYU Faculty of Medicine.
Serum glucose level increased significantly in the MSG group compared to the control group. Serum glucose level of the MSG+thyme group decreased significantly compared to the MSG group. There was a slight increase in serum AST and ALT levels of the MSG group.
As a result, it was concluded that MSG application may have damaged carbohydrate metabolism by increasing serum glucose level. In our research, it was observed that thyme herb could reduce this effect.
FYL-2018-7032 No’lu proje
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda ve Beslenme Dengesi, Eczacılık Biyokimyası, Klinik Kimya, Gıda Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2018-7032 No’lu proje |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ağustos 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 3 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 18 Sayı: 2 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.