Research Article
BibTex RIS Cite

An Investigation on the Presence of Salmonella spp. in Raw Cow Milk and Urfa Cheese Sample

Year 2017, Volume: 28 Issue: 3, 141 - 144, 20.12.2017

Abstract

Urfa cheese, a traditional whitebrined Turkish cheese,
is a special product belonging to Sanliurfa and consumed both Sanliurfa and
other provinces of Turkey.
In this study, the presence
of Salmonella spp. was investigated
in a total of 250 raw cow milk and 250 Urfa cheese samples sold in Sanliurfa
(Turkey). The method recommended by
the International Standard Office (ISO) was used in the isolation Salmonella
spp.
As a
result, it was concluded that
Urfa cheese and raw milk
samples were not contaminated with Salmonella
spp. and
all
cheese and milk samples examined in this study are suitable to Turkish Food
Codex.

References

  • Akın MS, Şahan N (1998). Şanlıurfa’da üretilen taze Urfa peynirlerinin kimyasal ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 282-296, Ankara. Akkaya L, Alişarlı M (2006). Afyonkarahisar’da tüketime sunulan peynirlerde Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığının belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg, 17, 87-91. Aksoycan N (1972). Memleketimizde 1972 yılı başlarına kadar tespit edilen Salmonella serotipleri ve bulundukları yerler. Mikrobiol Bült, 6 (1), 49. Anonim (2002). Microbiology of food and animal feeding stuffs-horizontal method for the detection of Salmonella spp. International Standard, ISO (International Standardization Organization) 6579, Switzerland. Ardıç M (2003). Pastörizasyon ve Farklı Haşlama Sıcaklıklarının Urfa Peynirinin Kalitesine Etkisi. Selçuk Üniv Sağlık Bilimleri Enst Doktora Tezi, Konya. Atasoy AF (1999). Şanlıurfa İlinde Satışa Sunulan Urfa Peynirlerinin Bazı Kimyasal Özellikleri ve Proteoliz Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniv Fen Bil Enst Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa. Aygün O, Aslantaş O, Öner S (2005). A survey on the microbiological quality of carra, a traditional Turkish cheese. J Food Eng, 66, 401-404. Ayhan K (2000). Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. 2. Baskı. Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara. Batı S (1990). Tavuk Yumurtalarının Salmonella Yönünden Araştırılması. RSHM Uzmanlık Tezi, Ankara. Bingöl KK, Toğay SÖ (2017). Urfa peynirlerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında enterotoksin üretim potansiyeli ve metisilin dirençliliği. Akademik Gıda, 15 (1), 29-35. Ceylan ZG, Demirkaya AK (2007). Erzurum piyasasından temin edilen salamura beyaz peynirlerde Listeria monocytogenes varlığı ve bazı mikrobiyolojik özeliklerinin belirlenmesi. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg, 3 (2), 137-141. Cody SH, Abbott SL, Marfin A, Schulz B, Wagner P, Robbins K, Vugia DJ (1999). Two outbreaks of multidrug-resistant Salmonella Serotype Typhimurium DT104 Infections Linked to Raw-Milk Cheese in Northern California. JAMA, 281, 1805-1810. Diler A, Baran A (2014). Erzurum’un Hınıs ilçesi çevresindeki küçük ölçekli işletme tank sütlerinden alınan çiğ süt örneklerinin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 26 (1), 18-24. Dirksen J, Flagg P (1988). Pathogenic organisms in dairy products; cause, effects and control. Food Science and Technology Today, 2, 41-43. DPT (1995). Süt ve mamulleri, VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Yayın No DPT 2398- ÖİK 459, Ankara. DPT (2001). Süt ve süt ürünleri. VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Yay No DPT 2636-ÖİK 644, Ankara. Ellis A, Preston M, Borczyk A, Miller B, Stone P, Hatton B, Chagla A, Hockin J (1998). A community outbreak of Salmonella berta associated with a soft cheese product, Epidemiol Infect, 120 (1), 29-35. Erol I, Hildebrand G, Kleer J, Yurtyeri A (1999). Kopplung von immunomagnetischer separation und polymerase-kettenreaktion zum schnellachweis von Salmonellen in hackfleisch und geflügelinnereien. Berl Münch Tieraerztl Wschr, 112 (3), 100-103. Gareis M (1995). Salmonellen-ein uberblick. Fleischwirtsch, 75, 954-957. Gülmez M, Güven A (2001). Kars ilinde satışa sunulan çecil (civil) peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 7, 63-70. Gülmez M, Güven A, Çetinkaya A (2001). Kars'ta tüketime sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 7, 55-62. Hayaloglu A, Kirbag S (2007). Microbial quality and presence of moulds in kuflu cheese. Int J Food Microbiol, 115, 376-380. Ito M, Shiozaki A, Shimizu M, Saito S (2015). Hemolytic- uremic syndrome with acute encephalopathy in a pregnant woman infected with epidemic enterohemorrhagic Escherichia coli: characteristic brain images and cytokine profiles. Int J Infect Dis, 34, 119-121. Kahraman T, Özmen G, Özinan B, Göksoy EO (2010). Prevelance of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes in different cheese types produced in Turkey. Brit Food J, 112 (11), 1230-1236. Kalafatoğlu H (1995). Gıda endüstrisinde mikrobiyal kaynaklı kontaminasyonlar ve önlemleri. Gıda, 20 (3),137-141. Keskin Y, Özyaral O, Başkaya R, Susur M (2006). Semt pazarlarında satılan beyaz peynirlerin mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 36, 9-19. Knox WA, Calbraith NS, Lewis MJ, Hickie GC, Johnston HH (1963). A milk-born outbreak of food poisoning due to Salmonella Heidelberg. J Hyg, 61, 175. Levinson W, Jawetz E (1997). Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmunoloji. Prentice- Hall. Güneş Kitabevi, Ankara. Maguire H., Cowden J, Jacob M, Rowe B, Roberts D, Bruce J, Mitchell E (1992). An outbreak of Salmonella Dublin infection in England and Wales associated with a soft unpasteurized cows' milk cheese. Epidemiol Infect, 109, 389-396. Medina MY, Gaya P, Nunez M (1982). Behaviour of Salmonella during manufacturing and ripening of Manchego cheese. J Food Prot, 45 (12), 1091-1095. Nizamlıoğlu MS, Yalçın S, Tekinşen OC (1989). Konya ve yöresindeki salamura beyaz peynirin kalitesi. Tr Vet ve Hay Derg 13, 136-142. Öksüztepe G, Patır B, Dikici A, İlhak Oİ (2009). Elazığ’da tüketime sunulan vakum paketli taze kaşar peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi. Fırat Üniv Sağ Bil Vet Derg, 23 (2), 89-94. Önganer AN, Kırbağ S (2009). Diyarbakır’da taze olarak tüketilen çökelek peynirlerinin mikrobiyolojik kalitesi. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Dergisi, 25 (1-2), 24-33. Özer HB, Atasoy AF, Akın MS (2000). Pastörizasyon ve haşlama işlemlerinin geleneksel Urfa peynirinin mikrobiyolojik ve kimyasal nitelikleri üzerine etkileri. VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Tekirdağ, 517-523. Patır B, Arslan A, Güven A (1995). Şavak salamura beyaz peynirlerinin mikrobiyolojik kalitesi. Fırat Üniv Vet Bil Derg, 11 (1), 51-56. Price J, Carter HR (1967). An outbreak of gastroenteritis caused by Salmonella Indiana. Public Health Rep, 82, 551. Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, Tauxe RV, Widdowson MA, Roy SL, Jones JL, Griffin PM (2011). Foodborne illness acquired in the United States-major pathogens. Emerg Infect Dis, 17 (1), 7-15. Şahan N, Işıl V, Akın MS (1998). Olgunlaştırılmış Urfa peynirlerinde mikrobiyolojik bir çalışma. Gıda Mühendisliği Kongre ve Sergisi, Gaziantep, 337-346. Tekinşen KK, Özdemir Z (2006). Prevalence of foodborne pathogens in Turkish Van otlu (herb) cheese. Food Control, 17, 707-711. Tekinşen OC (2000). Süt Ürünleri Teknolojisi. III. Baskı, Selçuk Üniv Vet Fak Yayın Ünitesi, Konya. Tekinşen OC, Çelik C (1983). Türkiye’de salamura beyaz peynir üretim teknolojisinin başlıca sorunları. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 30 (1), 54-62. Topal Ş (1996). Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri. Tübitak Yayınları, Gebze Kocaeli. Tunçel G (1998). Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları In: Gıda Mikrobiyolojisi, Ünlütürk A, Turantaş F (Eds), 1. Baskı. Mengi Tan Basımevi, İzmir. Uğur A (2001). Muğla halk pazarında satışa sunulan ev yapımı peynirlerin mikrobiyolojik özellikleri. Ekoloji Çevre Dergisi, 10 (40), 3-8. Ustaçelebi Ş (1999). Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitabevi, Ankara. Yalçın S (1987). Ankara ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin mikrobiyal ve kimyasal içerikleri ile duyusal nitelikleri arasındaki ilişki. Tr Vet ve Hay Derg, 11, 189-198. Yetişmeyen A, Yıldız F (2003). Urfa peynirlerinin mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal niteliklerinin saptanması. Gıda, 28 (3), 287-294.

Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması

Year 2017, Volume: 28 Issue: 3, 141 - 144, 20.12.2017

Abstract

Urfa
peyniri, Şanlıurfa ve Türkiye’nin diğer illerinde tüketilen Şanlıurfa’ya özgü
geleneksel bir salamura beyaz peynir çeşididir. Bu çalışmada, Şanlıurfa’da
satışa sunulan 250 adet çiğ inek sütü örneği ile 250 adet urfa peynir örneğinde
Salmonella spp. varlığı
araştırılmıştır. Salmonella spp.
izolasyonunda Uluslararası Standart Ofisi’nin
(International Standart Office/ISO) önerdiği metot kullanılmıştır. Sonuç
olarak, incelenen peynir ve çiğ süt örneklerinin hiçbirinde Salmonella
spp. tespit edilememiş olup,
örneklerinin tamamının Salmonella
spp. yönünden Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu saptanmıştır.

References

  • Akın MS, Şahan N (1998). Şanlıurfa’da üretilen taze Urfa peynirlerinin kimyasal ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 282-296, Ankara. Akkaya L, Alişarlı M (2006). Afyonkarahisar’da tüketime sunulan peynirlerde Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığının belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg, 17, 87-91. Aksoycan N (1972). Memleketimizde 1972 yılı başlarına kadar tespit edilen Salmonella serotipleri ve bulundukları yerler. Mikrobiol Bült, 6 (1), 49. Anonim (2002). Microbiology of food and animal feeding stuffs-horizontal method for the detection of Salmonella spp. International Standard, ISO (International Standardization Organization) 6579, Switzerland. Ardıç M (2003). Pastörizasyon ve Farklı Haşlama Sıcaklıklarının Urfa Peynirinin Kalitesine Etkisi. Selçuk Üniv Sağlık Bilimleri Enst Doktora Tezi, Konya. Atasoy AF (1999). Şanlıurfa İlinde Satışa Sunulan Urfa Peynirlerinin Bazı Kimyasal Özellikleri ve Proteoliz Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniv Fen Bil Enst Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa. Aygün O, Aslantaş O, Öner S (2005). A survey on the microbiological quality of carra, a traditional Turkish cheese. J Food Eng, 66, 401-404. Ayhan K (2000). Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. 2. Baskı. Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara. Batı S (1990). Tavuk Yumurtalarının Salmonella Yönünden Araştırılması. RSHM Uzmanlık Tezi, Ankara. Bingöl KK, Toğay SÖ (2017). Urfa peynirlerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında enterotoksin üretim potansiyeli ve metisilin dirençliliği. Akademik Gıda, 15 (1), 29-35. Ceylan ZG, Demirkaya AK (2007). Erzurum piyasasından temin edilen salamura beyaz peynirlerde Listeria monocytogenes varlığı ve bazı mikrobiyolojik özeliklerinin belirlenmesi. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg, 3 (2), 137-141. Cody SH, Abbott SL, Marfin A, Schulz B, Wagner P, Robbins K, Vugia DJ (1999). Two outbreaks of multidrug-resistant Salmonella Serotype Typhimurium DT104 Infections Linked to Raw-Milk Cheese in Northern California. JAMA, 281, 1805-1810. Diler A, Baran A (2014). Erzurum’un Hınıs ilçesi çevresindeki küçük ölçekli işletme tank sütlerinden alınan çiğ süt örneklerinin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 26 (1), 18-24. Dirksen J, Flagg P (1988). Pathogenic organisms in dairy products; cause, effects and control. Food Science and Technology Today, 2, 41-43. DPT (1995). Süt ve mamulleri, VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Yayın No DPT 2398- ÖİK 459, Ankara. DPT (2001). Süt ve süt ürünleri. VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Yay No DPT 2636-ÖİK 644, Ankara. Ellis A, Preston M, Borczyk A, Miller B, Stone P, Hatton B, Chagla A, Hockin J (1998). A community outbreak of Salmonella berta associated with a soft cheese product, Epidemiol Infect, 120 (1), 29-35. Erol I, Hildebrand G, Kleer J, Yurtyeri A (1999). Kopplung von immunomagnetischer separation und polymerase-kettenreaktion zum schnellachweis von Salmonellen in hackfleisch und geflügelinnereien. Berl Münch Tieraerztl Wschr, 112 (3), 100-103. Gareis M (1995). Salmonellen-ein uberblick. Fleischwirtsch, 75, 954-957. Gülmez M, Güven A (2001). Kars ilinde satışa sunulan çecil (civil) peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 7, 63-70. Gülmez M, Güven A, Çetinkaya A (2001). Kars'ta tüketime sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 7, 55-62. Hayaloglu A, Kirbag S (2007). Microbial quality and presence of moulds in kuflu cheese. Int J Food Microbiol, 115, 376-380. Ito M, Shiozaki A, Shimizu M, Saito S (2015). Hemolytic- uremic syndrome with acute encephalopathy in a pregnant woman infected with epidemic enterohemorrhagic Escherichia coli: characteristic brain images and cytokine profiles. Int J Infect Dis, 34, 119-121. Kahraman T, Özmen G, Özinan B, Göksoy EO (2010). Prevelance of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes in different cheese types produced in Turkey. Brit Food J, 112 (11), 1230-1236. Kalafatoğlu H (1995). Gıda endüstrisinde mikrobiyal kaynaklı kontaminasyonlar ve önlemleri. Gıda, 20 (3),137-141. Keskin Y, Özyaral O, Başkaya R, Susur M (2006). Semt pazarlarında satılan beyaz peynirlerin mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 36, 9-19. Knox WA, Calbraith NS, Lewis MJ, Hickie GC, Johnston HH (1963). A milk-born outbreak of food poisoning due to Salmonella Heidelberg. J Hyg, 61, 175. Levinson W, Jawetz E (1997). Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmunoloji. Prentice- Hall. Güneş Kitabevi, Ankara. Maguire H., Cowden J, Jacob M, Rowe B, Roberts D, Bruce J, Mitchell E (1992). An outbreak of Salmonella Dublin infection in England and Wales associated with a soft unpasteurized cows' milk cheese. Epidemiol Infect, 109, 389-396. Medina MY, Gaya P, Nunez M (1982). Behaviour of Salmonella during manufacturing and ripening of Manchego cheese. J Food Prot, 45 (12), 1091-1095. Nizamlıoğlu MS, Yalçın S, Tekinşen OC (1989). Konya ve yöresindeki salamura beyaz peynirin kalitesi. Tr Vet ve Hay Derg 13, 136-142. Öksüztepe G, Patır B, Dikici A, İlhak Oİ (2009). Elazığ’da tüketime sunulan vakum paketli taze kaşar peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi. Fırat Üniv Sağ Bil Vet Derg, 23 (2), 89-94. Önganer AN, Kırbağ S (2009). Diyarbakır’da taze olarak tüketilen çökelek peynirlerinin mikrobiyolojik kalitesi. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Dergisi, 25 (1-2), 24-33. Özer HB, Atasoy AF, Akın MS (2000). Pastörizasyon ve haşlama işlemlerinin geleneksel Urfa peynirinin mikrobiyolojik ve kimyasal nitelikleri üzerine etkileri. VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Tekirdağ, 517-523. Patır B, Arslan A, Güven A (1995). Şavak salamura beyaz peynirlerinin mikrobiyolojik kalitesi. Fırat Üniv Vet Bil Derg, 11 (1), 51-56. Price J, Carter HR (1967). An outbreak of gastroenteritis caused by Salmonella Indiana. Public Health Rep, 82, 551. Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, Tauxe RV, Widdowson MA, Roy SL, Jones JL, Griffin PM (2011). Foodborne illness acquired in the United States-major pathogens. Emerg Infect Dis, 17 (1), 7-15. Şahan N, Işıl V, Akın MS (1998). Olgunlaştırılmış Urfa peynirlerinde mikrobiyolojik bir çalışma. Gıda Mühendisliği Kongre ve Sergisi, Gaziantep, 337-346. Tekinşen KK, Özdemir Z (2006). Prevalence of foodborne pathogens in Turkish Van otlu (herb) cheese. Food Control, 17, 707-711. Tekinşen OC (2000). Süt Ürünleri Teknolojisi. III. Baskı, Selçuk Üniv Vet Fak Yayın Ünitesi, Konya. Tekinşen OC, Çelik C (1983). Türkiye’de salamura beyaz peynir üretim teknolojisinin başlıca sorunları. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 30 (1), 54-62. Topal Ş (1996). Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri. Tübitak Yayınları, Gebze Kocaeli. Tunçel G (1998). Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları In: Gıda Mikrobiyolojisi, Ünlütürk A, Turantaş F (Eds), 1. Baskı. Mengi Tan Basımevi, İzmir. Uğur A (2001). Muğla halk pazarında satışa sunulan ev yapımı peynirlerin mikrobiyolojik özellikleri. Ekoloji Çevre Dergisi, 10 (40), 3-8. Ustaçelebi Ş (1999). Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitabevi, Ankara. Yalçın S (1987). Ankara ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin mikrobiyal ve kimyasal içerikleri ile duyusal nitelikleri arasındaki ilişki. Tr Vet ve Hay Derg, 11, 189-198. Yetişmeyen A, Yıldız F (2003). Urfa peynirlerinin mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal niteliklerinin saptanması. Gıda, 28 (3), 287-294.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hisamettin Durmaz

Mustafa Ardıç

Publication Date December 20, 2017
Submission Date July 26, 2017
Acceptance Date November 6, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 28 Issue: 3

Cite

APA Durmaz, H., & Ardıç, M. (2017). Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması. Van Veterinary Journal, 28(3), 141-144.
AMA Durmaz H, Ardıç M. Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması. Van Vet J. December 2017;28(3):141-144.
Chicago Durmaz, Hisamettin, and Mustafa Ardıç. “Çiğ İnek Sütlerinde Ve Urfa Peynirlerinde Salmonella Spp. Varlığının Araştırılması”. Van Veterinary Journal 28, no. 3 (December 2017): 141-44.
EndNote Durmaz H, Ardıç M (December 1, 2017) Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması. Van Veterinary Journal 28 3 141–144.
IEEE H. Durmaz and M. Ardıç, “Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması”, Van Vet J, vol. 28, no. 3, pp. 141–144, 2017.
ISNAD Durmaz, Hisamettin - Ardıç, Mustafa. “Çiğ İnek Sütlerinde Ve Urfa Peynirlerinde Salmonella Spp. Varlığının Araştırılması”. Van Veterinary Journal 28/3 (December 2017), 141-144.
JAMA Durmaz H, Ardıç M. Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması. Van Vet J. 2017;28:141–144.
MLA Durmaz, Hisamettin and Mustafa Ardıç. “Çiğ İnek Sütlerinde Ve Urfa Peynirlerinde Salmonella Spp. Varlığının Araştırılması”. Van Veterinary Journal, vol. 28, no. 3, 2017, pp. 141-4.
Vancouver Durmaz H, Ardıç M. Çiğ İnek Sütlerinde ve Urfa Peynirlerinde Salmonella spp. Varlığının Araştırılması. Van Vet J. 2017;28(3):141-4.

88x31.png

Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License