The aim of this study, lycopene known as antioxidant was applied to rats with experimental diabetes to determine the effects of TBARS, TAS and vitamins (α-tocopherol, retinol, D3) levels. In order to induce diabetes in the rats D and D+L groups were given 45 mg/kg single dose streptozotocin (STZ) intraperitoneally (i.p.); lycopene dissolved in sunflower oil was administered (10 mg/kg/day) to the rats in the L and D+L groups. Blood glucose rise 270 mg/dl those with diabetes can be considered to be enrolled in the study. After the four-week experiment, there was increase in the TBARS, HbA1c and glucose levels while in decrease TAS, retinol an α-tocopherol levels in diabetic group were significanly different compared to the control and lycopene groups (P<0.001). Accordig to diabetic group, in the lycopene+diabetic group the decrease in TBARS level and an increase in TAS and α-tocopherol levels were seen, these alternations were not sufficient to constitute a statistical importance, retinol levels in the lycopene+diabetic group were similar to control group. According to diabetic group, HbA1c glucose levels were decreased in the lycopene+diabetic group (P<0.001), but these levels were higher than control group. The results suggest that consuming food include lycopene in diets of diabetic humans may serve to reinforce the antioxidant systems, thus having a protective effect against cell damage by diabetes.
Bu
çalışma, deneysel olarak diyabet oluşturulan ratlarda antioksidan olarak
koruyuculuğu bilinen likopen uygulanmasının TBARS, TAS ve vitamin (α-tokoferol, retinol, D3) seviyeleri
üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla planlandı. Diyabet oluşturmak için D
ve D+L grubundaki ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin (STZ) intraperitoneal
(i.p.) uygulandı. Kan şekerleri 270 mg/dL ve üzerinde olanlar diyabetik olarak
kabul edilip çalışmaya dahil edildi. L ve D+L grubundaki ratlara likopen
ayçiçeği yağında çözdürülerek 10 mg/kg/gün olarak uygulandı. Dört haftalık deneme
süresinden sonra, kontrol ve likopen gruplarına göre diyabet grubunda TBARS,
HbA1c ve glukoz seviyesinin arttığı, buna karşın TAS, retinol ve α-tokoferol
düzeylerinin azaldığı tespit edildi (P<0.001). Diyabet grubuna göre diyabet
oluşturulup likopen verilen grupta istatistiksel açıdan önem arz etmeyecek
şekilde (P>0.05) TBARS seviyesinin düştüğü, TAS ve α-tokoferol seviyesinin
yükseldiği, HbA1c ve glukoz seviyesinin ise istatistiksel olarak önem
gösterecek şekilde düştüğü (P<0.001) yine de kontrol grubundan yüksek
olduğu, retinol seviyesinin kontrol grubu ile aynı olduğu bulundu. Vitamin D3
seviyeleri açısından gruplar arasında fark olmadığı saptandı (P>0.05). Elde
edilen sonuçlar diyabetik kişilerin diyetlerinde likopen ihtiva eden gıdaları
tüketmelerinin, diyabetin neden olduğu hücre hasarının önlenmesinde görev alan
antioksidan sistemleri güçlendirebileceği kanısına varıldı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2014 |
Submission Date | June 3, 2014 |
Acceptance Date | July 7, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 25 Issue: 3 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License