Propolis is a natural product rich in flavonoids and phenolic compounds produced by the honey bee (Apis mellifera) by combining plant-derived resins and beeswax. Propolis, which has been used in traditional medicine for a long time in the treatment of various diseases, has been scientifically proven to have strong antioxidant properties. In this study, it was aimed to evaluate the antioxidant capacities and free radical scavenging effects of propolis extracts prepared in water, ethanol and glycerol solvents.Ethanol, water and glycerol extracts were obtained from propolis samples collected from Köyceğiz region of Muğla province. Antioxidant capacity in the extracts was determined by CUPRAC and free radical scavenging activity by 1,1-diphenyl-2-picryl hydrazyl (DPPH) method. In terms of antioxidant activity, ethanol, water and glycerol extracts of propolis were as follows, respectively; 0.825±0.048, 0.165±0.006, 0.089±0.008 mmol TR/g dry extract was determined. Antiradical activity was found to be the highest in ethanol extract (94.224±0.245%) as in antioxidant capacity. Antiradical activities of water and glycerol extracts were determined as 32.597±1.081% and 23.277±2.458, respectively. In this study, it was observed that ethanol extract of propolis had higher antioxidant capacity and antiradical activity than other water and glycerol extracts.
Propolis, bal arısı (Apis mellifera) tarafından bitkisel kaynaklı reçineler ile balmumunun bir araya getirilmesiyle üretilen, flavonoid ve fenolik bileşikler bakımından zengin doğal bir üründür. Geleneksel tıpta uzun süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan propolisin, güçlü antioksidan özellikler taşıdığı bilimsel olarak ortaya konmuştur. Bu çalışma kapsamında, propolisin su, etanol ve gliserol çözücülerinde hazırlanan ekstraktlarının antioksidan kapasiteleri ile antiradikal etkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Muğla ili Köyceğiz bölgesinden toplanan propolis örneklerinden etanol, su ve gliserol ekstraktları elde edilmiştir. Ekstraktlarda antioksidan kapasite CUPRAC ve serbest radikal süpürücü aktivite 1,1-diphenyl-2-picryl hydrazyl (DPPH) yöntemi ile tespit edilmiştir. Propolis, antioksidan aktivite bakımından etanol, su ve gliserol ekstraktları sırasıyla; 0.825±0.048, 0.165±0.006, 0.089±0.008 mmol TR/g kuru ekstrakt olarak tespit edilmiştir. Antioksidan kapasite de olduğu gibi antiradikal aktivite de etanol ekstraktı (%94.224±0.245) en yüksek olarak tespit edilmiştir. Su ve gliserol ekstraktlarının antiradikal aktiviteleri sırasıyla; %32.597±1.081 ve 23.277±2.458 olarak tespit edilmiştir. Bu araştırmada propolisin etanol ekstraktının diğer su ve gliserol ekstraktlarına göre daha yüksek antioksidan kapasiteye ve antiradikal etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Pharmacology |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | July 27, 2025 |
Submission Date | May 20, 2025 |
Acceptance Date | July 3, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 36 Issue: 2 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License