Bu çalışmada; Türkiye’de kırmızı ette yaşanan kriz ile ithalat kararı alınmasını doğuran sürecin nedenlerinin, canlı hayvan ile kırmızı et ithalatı hakkındaki besici görüşlerinin, ithalat kararının besiciler üzerindeki etkilerinin, sektörde olası yansımaların ve ileriye dönük çözüm önerilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini; Kars, Erzurum ve Ankara illerinden toplam 82 entansif sığır besi işletmesi sahibiyle yapılan anket verileri oluşturmuştur. Araştırmada, kırmızı et fiyatlarında son dönemde oluşan artışların en önemli nedenleri sırasıyla “besi materyali alım fiyatındaki artış”, “ülke genelinde sığır varlığındaki azalış” ve “geçtiğimiz dönemlerde süt fiyatlarındaki düşüş sonrası damızlıkların kesimi” olarak tespit edilmiştir. Çalışmada, kasaplık hayvan ve kırmızı et ithalatının devam etmesi durumunda işletme sahiplerinin %87.8’inin üretim faaliyetlerinden çekileceği ya da ölçeğini azaltacağı yönünde olumsuz görüşe sahip olduğu saptanmıştır. Besicilerin mevcut şartlarda üretimin sürdürülebilirliği bakımından, besi materyali alım fiyatı ve karkas satış fiyatına ilişkin beklentileri ortalama olarak sırasıyla 9.65±1.18 TL/kg ve 15.70±2.92 TL/kg düzeyinde oluşmuştur. Üreticilerin kırmızı et üretiminin artırılmasına dönük olarak “damızlık süt sığırcılığı desteklerinin artırılması”, “ithalatın yalnızca damızlık hayvan ve besi materyaliyle sınırlandırılması” ve “besi sığırcılığına verilen teşvik ve desteklemelerin artırılması” gibi çözüm önerileri bulunmaktadır. Sonuç olarak; ulusal çıkarların korunması açısından orta ve uzun dönemde canlı hayvan ile kırmızı et ithalat kararından vazgeçilmesi, gümrük vergilerinin artırılması ve ülke genelinde besicilik faaliyetinde üretim maliyetini azaltıcı, verim ve kaliteyi teşvik edici nitelikte ve etkin hayvancılık politikalarının süratle hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır
In this study it is aimed to determine the reasons for the crisis in red meat resulting in making the import decision, the cattle fatteners’ views on the livestock and red meat import, the effects of the import decision onhe cattle fatteners, the possible reflections in the sector, and
prospective solution offers in Turkey. Survey data obtained
from a total of 82 cattle fattening enterprises located in
Kars, Erzurum, and Ankara provinces have constituted the
material of the study. In the research, the most important
reasons for the recent increases in the red meat prices have
been determined as “the increase in the purchase price of the
fattening material”, “decrease in the cattle number throughout
the country”, and “the slaughter of breeding cattle after the
recent decrease in the milk prices”, respectively. In the study
it has been determined that in case the import of slaughtered
animal and red meat continue, 87.8% of the enterprise owners
have expressed negative opinions to stop their production
activities or decrease their scales. In terms of the cattle
fatteners to sustain the production in current conditions,
their expectations concerning the purchase price of fattening
material and sales price of carcass have been formed as
average 9.65±1.18 TL/kg and 15.70±2.92 TL/kg, respectively.
There are some solution offers such as aimed at the increase
of red meat production by the producers “increasing the
supports of dairy cattle breeding”, “restricting the import only
with cattle breeding and fattening materials,” and “increasing
the incentives and the supports given to cattle fattening”,
respectively. Finally, in the sense of protecting national
interests, relinquishing the decision to import the livestock
and the red meat on the medium and long term, increasing the
customs taxes, and realizing the efficient livestock policies
having the characteristics of decreasing the production cost in
cattle fattening and encouraging the productivity and quality
throughout the country have a great importance
Other ID | JA54ZT32NA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2010 |
Submission Date | April 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 81 Issue: 2 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society).
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society