BibTex RIS Cite

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim harcamalarının analizi

Year 2011, Volume: 82 Issue: 2, 71 - 78, 01.04.2011

Abstract

Bu çalışmanın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürünleri tüketim eğilimlerini belirleyerek bu ürünler tüketim miktarlarına bağlı maksimum ve minimum harcamalarını ortaya koymaktır. Bu amaçla üniversitenin 2010-2011 akademik yılı birinci sınıf öğrencilerine anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya 83 öğrenciden 78’i gönüllü olarak katılmıştır. Anketten elde edilen tüketim verileri 20 hayvansal ürüne ait piyasa fiyatları ile analiz edilmiştir. Her bir öğrencinin bu ürünleri tüketim miktarları ürünlerin maksimum ve minimum fiyatları dikkate alınarak aylık harcama olarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler Microsoft Excel ve SPSS for Windows 12 programları ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin aile geliri ile asgari ve azami hayvansal ürün harcamaları arasındaki korelasyon hayvansal ürün orijinli gıdalar için sırasıyla % 32 ( p< 0,01) ve % 31,7 ( p< 0,01) olarak bulunmuştur. Öğrencilerin aile geliri seviyesi 553-4133 TL arasında değişmekte olup hayvansal gıdalar için olan harcamaları 114-418 TL arasında değişmektedir. Aile gelirinden öğrencilere ayrılan pay ise aile gelirinin %26’sı ile %28’i arasında değişmektedir. Öğrencilerin bireysel gelirleriyle asgari ve azami hayvansal ürün harcamaları arasındaki korelasyon sırasıyla % 32, 1 (p<0,05) ve % 32,7 (p<0,05) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin hayvansal ürün harcamaları aile gelirine bağlı olarak ile
önemli ölçüde değişmektedir. Öğrencilerin
hayvansal ürün tüketim tercihinde ise yoğurt,
yumurta, peynir ve tavuk gibi nispeten daha
düşük fiyatlı ucuz ürünler yer almaktadır.

The analysis of animal product consumption expenditures of the Ondokuz Mayıs University Veterinary Medicine students

Year 2011, Volume: 82 Issue: 2, 71 - 78, 01.04.2011

Abstract

The purpose of this study was
to estimate minimum and maximum expenditures
and amount of animal orginated foods
depending on the consumption trends of first
year students of Ondokuz Mayis University,
Faculty of Veterinary Medicine.
For this purpose a questionnaire was applied
to first year students in the academic year
of 2010-2011. The number of the student participated
in the survey was 78 volantary students
over 83.
The data obtained from the consumption
survey were analyzed by using the average
market prices of 20 animal orginated foods.
The mean minimum and maximum prices
were determined by taking into consideration
the amount of each animal orginated foods
per student on monthly basis. Obtained data
were analyzed by using Microsoft Excel and
SPSS for Windows 12 programs. The correlation
between family income and the minimum and maximum expenditures for animal orginated
foods of students were 32% (p <0.01) and
31,7% (p <0.01) respectively.
The level of family income of students
ranged between 553-4133 TL, the monthly
expenditure of students for animal orginated
foods changed between 114-418 TL.
The percentage of share from family income
which was allocated to student was ranged
between 26-28%. The correlation between individuval
income and the minimum and maximum
expenditures of students for animal orginated
foods were 32,1% (p <0.05) and 32,7%
(p <0.05)respectively.
As a result, the expenditures for animal
orginated foods of students were significantly
changed with family income. Students were
prefered consuming the cheapest animal orginated
foods such as yogurt, eggs, cheese, and
chicken.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73YM63YJ
Journal Section Research Article
Authors

Berrin Şentürk This is me

Publication Date April 1, 2011
Submission Date April 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 82 Issue: 2

Cite

Vancouver Şentürk B. The analysis of animal product consumption expenditures of the Ondokuz Mayıs University Veterinary Medicine students. Vet Hekim Der Derg. 2011;82(2):71-8.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society