BibTex RIS Kaynak Göster

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim harcamalarının analizi

Yıl 2011, Cilt: 82 Sayı: 2, 71 - 78, 01.04.2011

Öz

Bu çalışmanın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürünleri tüketim eğilimlerini belirleyerek bu ürünler tüketim miktarlarına bağlı maksimum ve minimum harcamalarını ortaya koymaktır. Bu amaçla üniversitenin 2010-2011 akademik yılı birinci sınıf öğrencilerine anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya 83 öğrenciden 78’i gönüllü olarak katılmıştır. Anketten elde edilen tüketim verileri 20 hayvansal ürüne ait piyasa fiyatları ile analiz edilmiştir. Her bir öğrencinin bu ürünleri tüketim miktarları ürünlerin maksimum ve minimum fiyatları dikkate alınarak aylık harcama olarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler Microsoft Excel ve SPSS for Windows 12 programları ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin aile geliri ile asgari ve azami hayvansal ürün harcamaları arasındaki korelasyon hayvansal ürün orijinli gıdalar için sırasıyla % 32 ( p< 0,01) ve % 31,7 ( p< 0,01) olarak bulunmuştur. Öğrencilerin aile geliri seviyesi 553-4133 TL arasında değişmekte olup hayvansal gıdalar için olan harcamaları 114-418 TL arasında değişmektedir. Aile gelirinden öğrencilere ayrılan pay ise aile gelirinin %26’sı ile %28’i arasında değişmektedir. Öğrencilerin bireysel gelirleriyle asgari ve azami hayvansal ürün harcamaları arasındaki korelasyon sırasıyla % 32, 1 (p<0,05) ve % 32,7 (p<0,05) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin hayvansal ürün harcamaları aile gelirine bağlı olarak ile
önemli ölçüde değişmektedir. Öğrencilerin
hayvansal ürün tüketim tercihinde ise yoğurt,
yumurta, peynir ve tavuk gibi nispeten daha
düşük fiyatlı ucuz ürünler yer almaktadır.

The analysis of animal product consumption expenditures of the Ondokuz Mayıs University Veterinary Medicine students

Yıl 2011, Cilt: 82 Sayı: 2, 71 - 78, 01.04.2011

Öz

The purpose of this study was
to estimate minimum and maximum expenditures
and amount of animal orginated foods
depending on the consumption trends of first
year students of Ondokuz Mayis University,
Faculty of Veterinary Medicine.
For this purpose a questionnaire was applied
to first year students in the academic year
of 2010-2011. The number of the student participated
in the survey was 78 volantary students
over 83.
The data obtained from the consumption
survey were analyzed by using the average
market prices of 20 animal orginated foods.
The mean minimum and maximum prices
were determined by taking into consideration
the amount of each animal orginated foods
per student on monthly basis. Obtained data
were analyzed by using Microsoft Excel and
SPSS for Windows 12 programs. The correlation
between family income and the minimum and maximum expenditures for animal orginated
foods of students were 32% (p <0.01) and
31,7% (p <0.01) respectively.
The level of family income of students
ranged between 553-4133 TL, the monthly
expenditure of students for animal orginated
foods changed between 114-418 TL.
The percentage of share from family income
which was allocated to student was ranged
between 26-28%. The correlation between individuval
income and the minimum and maximum
expenditures of students for animal orginated
foods were 32,1% (p <0.05) and 32,7%
(p <0.05)respectively.
As a result, the expenditures for animal
orginated foods of students were significantly
changed with family income. Students were
prefered consuming the cheapest animal orginated
foods such as yogurt, eggs, cheese, and
chicken.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA73YM63YJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Berrin Şentürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2011
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 82 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Şentürk B. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim harcamalarının analizi. Vet Hekim Der Derg. 2011;82(2):71-8.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society