In this study a total of 90 chicken meat that including 30 leg, 30 breast and 30 wing prepacked meat samples purchased from different supermarkets in Ankara were analysed for the presence of motile Aeromonas species. Isolation and identification of motile Aeromonas spp. prepacked chicken meat samples were held using method according to “Compendium of Microbiological Methods for the Analysis of Food and Agricultural Products”. It was determined that 78 samples (86,6 %) of total 90 chicken meat contaminated with motile Aeromonas spp. It was found that, 24 (80,0 %) of 30 leg samples, 28 (93,3 %) of 30 breast samples and 26 (86,6 %) of 30 wing samples were positive for motile Aeromonas spp. In this study, it was obtained 391 motile Aeromonas isolate and identified as Aeromonas hydrophila at 71,8 %, Aeromonas sobria at 18,1 % and Aeromonas caviae at 9,9 %. At the end of this study, it was determined that the high part of prepacked chicken meat as investigated were contaminated with motile Aeromonas spp. As a result, it was suggested that necessary precautions must be taken durin selling and at homes to prevent potential risk for public health that caused by motile Aeromonas spp
Bu çalışmada Ankara’nın değişik semtlerindeki marketlerden alınan paketlenmiş 30 tavuk but, 30 tavuk göğüs ve 30 tavuk kanat örneğinden oluşan toplam 90 tavuk eti örneği, hareketli Aeromonas spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Paketlenmiş tavuk eti örneklerinde hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu Compendium of Microbiological Methods for the Analysis of Food and Agricultural Products’a göre yapılmıştır. Çalışma kapsamında incelenen, toplam 90 tavuk eti örneğinin 78’inin (%86,6) hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu saptanmıştır. Hareketli Aeromonas türleri 30 tavuk but eti örneğinin 24’ünden (%80,0), 30 tavuk göğüs eti örneğinin 28’ inden (%93,3) ve 30 tavuk kanat eti örneğinin 26’ sından (%86,6) izole edilmiştir. Bu çalışmada tavuk göğüs, kanat ve but örneklerinden toplam 391 izolat elde edilmiş olup, bu izolatların %71,8’ i Aeromonas hydrophila, %18,1’ i Aeromonas sobria ve %9,9’ u Aeromonas caviae olarak identifiye edilmiştir. Bu çalışma kapsamında incelenen paketlenmiş tavuk etlerinin büyük bölümünün hareketli Aeromonas türleriyle kontamine olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hareketli Aeromonas türlerinin buzdolabı sıcaklığında da üreme yeteneğine sahip olmasından dolayı satış yerlerinde ve evlerde saklama koşullarına ve uygun pişirme sıcaklıkları uygulanmasına dikkat edilmelidir
Other ID | JA56YK35BP |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2013 |
Submission Date | April 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 84 Issue: 2 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society).
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society