Research Article
BibTex RIS Cite

L-lizin hidroklorit ve L-lizin sülfatın yumurta tavuklarında performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri açısından karşılaştırılması

Year 2018, Volume: 89 Issue: 2, 25 - 36, 15.06.2018

Abstract

Bu araştırmanın amacı
yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen iki farklı lizin kaynağının (L-lizin
hidroklorit veya L-lizin sülfatın) yem tüketimi, yemden yararlanma oranı,
yumurta kalite parametreleri (Şekil indeksi, Haugh birimi, albümin indeksi,
yumurta sarısı indeksi, yumurta kabuk külü, yumurta kabuğu kalınlığı ve yumurta
kabuğu Ca, Mg ve P minarelleri) ile bazı kan parametreleri (total protein,
albümin, ALT, AST, Na, K ve Cl) üzerine olan etkilerini belirlemektir. Denemede
28-29 haftalık yaşta toplam 60 yumurta tavuğu kullanılmıştır. Bu tavuklar 20
tavuktan oluşan 3 gruba ayrılmıştır. Her grup 4 tavuktan oluşan 5 alt gruba
bölünmüştür. Kontrol grubunda yumurta tavuklarının ihtiyaç duyduğu lizin yem ham
maddelerinden karşılanmıştır. Sırasıyla birinci (LH) ve ikinci (LS) deneme
grubu rasyonlarının lizin açığı L-Lizin HCl (% 0,19) yada L-Lizin H2SO4 (%
0,30) ilavesi yapılarak karşılanmıştır. Rasyonlar izokalorik ve izonitrojenik
olarak ayarlanmıştır. Deneme süresince yumurta tavuklarına su ve yem
ad libitum olarak
verilmiştir. Deneme 8 hafta (56 gün) sürdürülmüştür. Deneme başı ve sonu canlı ağırlıkları,
yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimleri, yumurta ağırlığı,
sarı indeksi değerleri, Haugh birimleri, yumurta kabuk külü, yumurta kabuğu
kalınlığı ve kan parametreleri (AST ve Na düzeyleri hariç) bakımından
istatistik fark önemli bulunmamıştır (p>0.05). Yumurta verimleri ve yemden
yararlanma oranları kontrol grubu, birinci (LH) ve ikinci (LS) deneme gruplarında
sırasıyla % 93.39, % 94.46, % 93.48 ve 1.92, 1.94, 1.97 olarak bulunmuştur
(p>0.05). Deneme sonunda ortalama kabuk kalınlıkları arasında herhangi bir
farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak her iki ticari lizin kaynağının yumurta
tavuğu rasyonlarında kullanımının olumsuz etkisinin olmadığını söyleyebiliriz.  

References

  • .

Comparison of L-lysine hydrochloride and L-lysine sulfate on performance, egg quality and some blood parameters in laying hens.

Year 2018, Volume: 89 Issue: 2, 25 - 36, 15.06.2018

Abstract

The objective of this
study is to determine the effects of two different lysine sources (l-lysine
hydrochloride or l-lysine sulfate) supplementation to laying hen rations on
feed intake, feed conversion ratio, egg quality (Shape index, Haugh unit,
albumen index, yolk index, eggshell ash eggshell thickness and Ca, Mg and P contents
of eggshell) and some blood parameters (total protein, albumin, ALT, AST, Na, K
and Cl). Total of 60 laying hens aged 28-29 weeks were used in this experiment.
They were divided into 3 groups, each containing 20 hens. Each group was
divided into 5 subgroups containing 4 hens. The lysine needed by the laying
hens was supplied from the feed raw materials in the control group. The lysine
clearance of the ration was met by the addition of L-lysine HCl (0.19 %) or
L-lysine sulfate (0.30%) in the first (LH) and second (LS) experimental groups,
respectively. Rations were formulated as isocaloric and isonitrogenic. Laying hens
were provided with feed and water
ad libitum. The study lasted 8
weeks (56 days). There were no significant differences (p>0.05) based on
initial and final weights, feed consumption, feed conversion ratio, egg yields,
egg weight, yolk index parameters, Haugh unit, eggshell ash, eggshell thickness
and blood parameters (except AST and Na levels). Egg yields and feed conversion
ratios of control group, first (LH) and second (LS) experimental groups were
found as 93.39%, 94.46%, 93.48% and 1.92, 1.94, 1.97, respectively (P>0.05).
At the end of the study, there was no difference observed between the average
eggshells of groups. As a result, we can say that the use of both two
commercial lysine sources on laying hen rations have no negative effect.  

References

  • .
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Raziye Akyel This is me

Kadir Emre Buğdaycı This is me

Publication Date June 15, 2018
Submission Date October 30, 2017
Acceptance Date March 12, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 89 Issue: 2

Cite

Vancouver Akyel R, Buğdaycı KE. L-lizin hidroklorit ve L-lizin sülfatın yumurta tavuklarında performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri açısından karşılaştırılması. Vet Hekim Der Derg. 2018;89(2):25-36.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society