Uyku Hijyeni Eğitiminin Koroner Yoğun Bakım Sonrası Hastaların Uyku Kalitesine Etkisi

Volume: 17 Number: 1 June 1, 2013
  • Fatma Tok Yıldız
  • Hatice Tel Aydın
EN TR

Uyku Hijyeni Eğitiminin Koroner Yoğun Bakım Sonrası Hastaların Uyku Kalitesine Etkisi

Öz

Amaç: Araştırma, uyku hijyeni eğitiminin koroner yoğun bakımdan taburcu olduktan sonraki 1. ve 3. ayda hastaların uyku kalitesine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Koroner Yoğun Bakım Ünitesi KYBÜ ’nde miyokard infarktüsü MI tanısı ile yatan 42’si araştırma, 40’ı karşılaştırma olmak üzere toplam 82 hasta alınmıştır. Çalışmada veriler araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan hasta tanıtım formu, KYBÜ uykuyu etkileyen faktörler formu, ev ortamında uykuyu etkileyen faktörler formu ve Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma grubuna KYBÜ’den servise geçtiklerinin 2. gününde uyku hijyenine yönelik bireysel eğitim verilmiş, 1. ve 3. ay görüşmelerinde gereksinimler doğrultusunda eğitim tekrarlanmıştır. Veriler Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis testi, ki-kare testi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, varyans analizi ve Bonferroni testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma ve karşılaştırma grubundaki hastaların tamamının KYBÜ’de uyku sorunu yaşadıkları; hastaların tamamına yakınının; KYBÜ’de diğer hastaların sesi, diğer hastalarda gelişen olumsuzlukları görmek, rahat hareket edememek, IV kateter takılması/değişimi ve alarm sesleri nedeni ile uyku sorunu yaşadığı belirlenmiştir. Araştırma ve karşılaştırma grubundaki hastaların uyku kaliteleri arasında anlamlı bir fark olmadığı, ancak taburculuk sonrası 3. ayda araştırma grubundaki hastaların uyku kalitelerinin daha iyi olduğu görülmüştür. Araştırma grubundaki hastaların uyku hijyeni ilkelerini uygulama oranlarının %71 ile %100 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma ve karşılaştırma grubundaki hastaların gruplar arası uyku kaliteleri arasında anlamlı bir fark olmadığı, grup içi tekrarlı ölçümlere göre uyku kaliteleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Taburculuk sonrası 1. ve 3. ayda araştırma grubundaki hastaların uyku hijyeni ilkelerini çoğunlukla günlük yaşamlarına uyarlamaya çalıştıkları ve çoğunun uyku sorunu yaşama sıklığının azaldığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Hawker F. Design and organization of İCU. In Bersten DA, Soni N, eds. OH’s intensive care manual. 6. Baskı. Philadelphia: Elsevier Limited; 2009. p.3-11.
  2. Drouot X, Cabello B, d'Ortho MP, Brochard L. Sleep intensive care unit. Sleep Med Rev 2008;12(5):391-403.
  3. Vena C. Sleep disturbances in the intensive care. In: Kaplow R, Hardin SR, eds. Critical care synergy for optimal outcomes. Massa- chusetts: Jones and Barrlett Publishers; 2007. p.53-67.
  4. Potter PA, Perry AG. Sleep in fundamentals of nursing. 7. Baskı. Canada: Mosby; 2009. p.1028-51.
  5. Honkus VL. Sleep deprivation in critical care units. Crit Care Nurs Q 2003;26(3):179-89; quiz 190-1.
  6. Fontaine KR. Impact of the Critical Care Envi- ronment on the Patient in Critical Care Nurs- ing: A Holistic Approach. In: Morton PG, Fontain DK, Hudak CM, Galla BM, eds. 8. Baskı. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2005. p.36-45, www.medic94.com./ CCEMTP/morton, Erişim tarihi 23.07.2010.
  7. Friese RS. Sleep and recovery from critical ill- ness and injury: a review of theory, current practice, and future directions. Crit Care Med 2008;36(3):697-705.
  8. Hardin KA. Sleep in the ICU: potential mecha- nisms and clinical implications. Chest 2009; 136(1):284-94.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Fatma Tok Yıldız This is me

Hatice Tel Aydın This is me

Publication Date

June 1, 2013

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 17 Number: 1

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

30490