Gıda ürünlerinin tüketilmesinde, ürünün besin ve kalite özelliklerini yitirmeden raf ömürlerinin uzatılması için bazı işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemlerin başında kurutma uygulamaları gelmektedir. Ürünlere kurutma uygulama yapılmasındaki amaç ürün içerisindeki su aktivitesinin azaltılarak nem içeriğinin düşürülmesidir. Bu çalışmada, armut kurutma uygulamalarının yapıldığı kurutma sistemlerinin karşılaştırılması amacıyla Antalya ilinde kurutma denemeleri yapılmıştır. Geleneksel kurutma sistemi ve tasarımı yapılan güneş enerjili kurutma sistemlerinde armut dilimleri numuneleri eş zamanlı şekilde kurutulmuştur. Tasarımı yapılan sistemin etkinliği ve kurutma kalitesi üzerindeki etkileri irdelenmiştir.
Kurutma Güneş Enerjili Gıda Kurutucusu Kurutulmuş Armut Geleneksel Kurutma
Kurutma Güneş Enerjili Gıda Kurutucusu Kurutulmuş Armut Geleneksel Kurutma
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Termodinamik ve İstatistiksel Fizik, Enerji Sistemleri Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Yenilenebilir Enerji |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Aralık 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2022 |
Kabul Tarihi | 19 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 2 |