Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Güneş Enerjili Gıda Kurutucusu Tasarımı İle Kurutma Performans Değerlendirmeleri

Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 2, 48 - 57, 19.12.2022

Öz

Gıda ürünlerinin tüketilmesinde, ürünün besin ve kalite özelliklerini yitirmeden raf ömürlerinin uzatılması için bazı işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemlerin başında kurutma uygulamaları gelmektedir. Ürünlere kurutma uygulama yapılmasındaki amaç ürün içerisindeki su aktivitesinin azaltılarak nem içeriğinin düşürülmesidir. Bu çalışmada, armut kurutma uygulamalarının yapıldığı kurutma sistemlerinin karşılaştırılması amacıyla Antalya ilinde kurutma denemeleri yapılmıştır. Geleneksel kurutma sistemi ve tasarımı yapılan güneş enerjili kurutma sistemlerinde armut dilimleri numuneleri eş zamanlı şekilde kurutulmuştur. Tasarımı yapılan sistemin etkinliği ve kurutma kalitesi üzerindeki etkileri irdelenmiştir.

Kaynakça

  • Alibaş, İ., Yılmaz, Aslıhan., Günaydın, S., Arkain, B. 2021. “Kurutma Yöntemlerinin Deveci Armudunun Kurutma Kinetiği ve Renk Parametreleri Üzerine Etkisi”. Türkiye Tarım Dergisi-Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 9(5), 897-908.
  • Cankurtaran, E., 2018. Güneş Enerjili Kurutma Sisteminde Çileğin Kurutma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Yozgat Bozok Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 128s, Yozgat.
  • Doğan, H. 1999. “Isı Borulu Güneş Kollektörü ile Kurutma”. Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1, 921- 925.
  • Duckworth RB. 1975. “Mossel DAA. Water and Microorganisms in Foods”. Water Relations of Foods, London, 347-361.
  • Ferreira, D., Lopes da Silva, DA., Pinto, G., Santos, C., Delgadillo, I., Coimbra, M.A. 2008. “Effect of sun-drying on microstructure and texture of S. Bartolomeu pears (Pyrus communis L.). Eur Food Res Technol”, 226, 1545–1552.
  • Güngör, A., Özbalta. 1997. “Endüstriyel Kurutma Sistemleri”, III. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, 20-23 Kasım, İzmir, 737-747.
  • Karakaya, H. 2017. “Güneş Enerjisi Destekli Doğal Taşınımlı Kurutma Sisteminde Kurutma Parametrelerinin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ, 152,
  • Kocayiğit, F. 2010. “Bazı Sebzelerin Kurutma Karakteristiklerinin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 107.
  • Michalska, A., Wojdyło, A., Lech, K., Łysiak, G.P., Figiel, A. 2016. “Physicochemical properties of whole fruit plum powders obtained using different drying technologies”. Food Chem, 207,223-232.
  • Özaydın, A.G., Özçelik, S. 2014. “Ankara Armudunun Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Fırında Kurutma İşleminin Etkisi”, Akademik Gıda, 12(4), 17-26.
  • Polatçı, H., Taşova, M., Saraçoğlu, O. 2020. “Armut (Pirus communis L.) Posasının Bazı Kalite Değerleri Açısından Uygun Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi”, Akadamik Platform Mühendislik ve Bilim Dergisi, 8(3), 540-546.
  • Yıldız, Z., Gökayaz, L. 2019. “Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri İle Kurutulması”, Gıda ve Yem Bilimi- Teknoloji Dergisi, 22, 29-36.
Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 2, 48 - 57, 19.12.2022

Öz

Kaynakça

  • Alibaş, İ., Yılmaz, Aslıhan., Günaydın, S., Arkain, B. 2021. “Kurutma Yöntemlerinin Deveci Armudunun Kurutma Kinetiği ve Renk Parametreleri Üzerine Etkisi”. Türkiye Tarım Dergisi-Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 9(5), 897-908.
  • Cankurtaran, E., 2018. Güneş Enerjili Kurutma Sisteminde Çileğin Kurutma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Yozgat Bozok Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 128s, Yozgat.
  • Doğan, H. 1999. “Isı Borulu Güneş Kollektörü ile Kurutma”. Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1, 921- 925.
  • Duckworth RB. 1975. “Mossel DAA. Water and Microorganisms in Foods”. Water Relations of Foods, London, 347-361.
  • Ferreira, D., Lopes da Silva, DA., Pinto, G., Santos, C., Delgadillo, I., Coimbra, M.A. 2008. “Effect of sun-drying on microstructure and texture of S. Bartolomeu pears (Pyrus communis L.). Eur Food Res Technol”, 226, 1545–1552.
  • Güngör, A., Özbalta. 1997. “Endüstriyel Kurutma Sistemleri”, III. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, 20-23 Kasım, İzmir, 737-747.
  • Karakaya, H. 2017. “Güneş Enerjisi Destekli Doğal Taşınımlı Kurutma Sisteminde Kurutma Parametrelerinin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ, 152,
  • Kocayiğit, F. 2010. “Bazı Sebzelerin Kurutma Karakteristiklerinin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 107.
  • Michalska, A., Wojdyło, A., Lech, K., Łysiak, G.P., Figiel, A. 2016. “Physicochemical properties of whole fruit plum powders obtained using different drying technologies”. Food Chem, 207,223-232.
  • Özaydın, A.G., Özçelik, S. 2014. “Ankara Armudunun Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Fırında Kurutma İşleminin Etkisi”, Akademik Gıda, 12(4), 17-26.
  • Polatçı, H., Taşova, M., Saraçoğlu, O. 2020. “Armut (Pirus communis L.) Posasının Bazı Kalite Değerleri Açısından Uygun Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi”, Akadamik Platform Mühendislik ve Bilim Dergisi, 8(3), 540-546.
  • Yıldız, Z., Gökayaz, L. 2019. “Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri İle Kurutulması”, Gıda ve Yem Bilimi- Teknoloji Dergisi, 22, 29-36.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Termodinamik ve İstatistiksel Fizik, Enerji Sistemleri Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Yenilenebilir Enerji
Yazarlar

Ezgi Memur

Erken Görünüm Tarihi 19 Aralık 2022
Yayımlanma Tarihi 19 Aralık 2022
Kabul Tarihi 19 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE E. Memur, “Güneş Enerjili Gıda Kurutucusu Tasarımı İle Kurutma Performans Değerlendirmeleri”, Yekarum, c. 7, sy. 2, ss. 48–57, 2022.