Cilt: 8 Sayı: 2, 8.12.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Prof. Dr. Ramazan ŞENOL ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-7078-3229
Aydınlatma, Fotovoltaik Güç Sistemleri, Elektronik, Kontrol Teorisi ve Uygulamaları, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Otomasyon Mühendisliği
Doç. Dr. Bekir AKSOY ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ, MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI 0000-0001-8052-9411
Bilgi ve Bilgi İşleme Bilimleri, Görüntü İşleme, Makine Öğrenme, Büyük Veri, Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Yapay Zeka
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Erhan ŞAHİN Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü 0000-0003-1613-7493
Görüntü İşleme, Biyomedikal ve Klinik Bilimler, Elektrik Mühendisliği

Dergimizde, Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış özgün niteliği olan araştırma kategorisindeki bilimsel makalelerin yanı sıra teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve derleme türündeki çalışmalar da yayımlanır. Bu kategorideki makalelerin; üretilen bilginin yeni olması, yeni bir yöntem öne sürmesi ya da daha önce var olan bilgiye yeni bir boyut kazandırmış olması gibi niteliklere sahip olması beklenir.

YEKARUM e-Dergisi, 2010 yılında kurulmuş bir bilimsel dergidir. Dergimiz, mühendislik ve temel bilimler alanlarında düzenli olarak Haziran ve Aralık aylarında yılda iki sayı yayımlanan ulusal ve uluslararası hakemli indeksli bir dergidir.

Dergi sistemine yüklenilmesi gereken dosyalar:

1. Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır. (MS Office Word şablonuna erişmek için lütfen tıklayınız.)

2. Telif Hakkı Devir Formu (sırasıyla tüm yazarlar tarafından mavi mürekkeple ıslak imza ile imzalanmalıdır. Dergimiz için Telif Hakkı Devir Formu için lütfen tıklayınız.)

3. Benzerlik oranını gösteren belge (%20'yi geçmemelidir.)

4. Etik kurul kararı alınması gereken bir çalışma ise etik kurul onay belgesi yüklenmelidir.
       

Benzerlik Oranı: Dergiye gönderilen makaleler Ithenticate intihal programı ile tarandıktan sonra sisteme yüklenmelidir. Genel benzerlik oranı, referanslar, adresler, özel isimler, kimyasal bileşik isimleri ve biyolojideki takson adları (bilimsel isimler) çıkartıldıktan sonra %20'i geçmemelidir. Her bir benzerlik oranı ise %3'ü geçmemelidir. Sisteme makale yükleyen araştırmacıların çalışmaları için önkontrol süreci bu benzerlik oranlarına göre değerlendirilecektir. Ayrıca yazarlar, Aşırmacılık (Plagiarism), Uydurmacılık (Fabrication), Saptırmacılık veya Çarpıtma (Falsification) ve Yayın Tekrarı (Duplication) gibi diğer etik kurallarına uymak zorundadır. Bu konularda sorumluluk yazara aittir. Herhangi bir kongre veya sempozyumda bildiri kitapçığında tam metin olarak yayınlanan çalışmanın dergimize gönderilmesi uygun değildir. Dergimiz sadece özet kitapçığında özet halinde yayınlanmış çalışmanın tam bildirilerini kabul etmektedir.


Hakem Süreci: Dergimize gönderdiğiniz makaleler şablona uygunluk ve benzerlik oranı açısından editörlerimizce incelenecektir. Editörlerimizce hakeme göndermeye uygun bulunan makaleler en az 2 hakeme gönderilecektir. Hakemler makaleye, kabul, büyük düzeltme, küçük düzeltme ya da red oyu verebilirler. Makale bir hakem tarafından büyük düzeltme (major revision) ya da küçük düzeltme (minor revision) aldıysa, yazar hakemin makale için önerdiği düzeltmeleri yapmalı ve makalenin düzeltilmiş halini sisteme en geç 1 ay içinde yüklemelidir. Hakemlerin önerileri doğrultusunda yapılan değişiklikler mutlaka makalede belirtilmelidir. Yazar makaleyi hakem önerilerine göre düzenleyip geri gönderdikten sonra, hakem kabul oyu kullanırsa ve makale hakem çoğunluğu ya da birliği ile kabul oyu alırsa kabul tarihine göre yayın sırasına alınacaktır. Eğer makale hakem çoğunluğu ya da birliği ile red oyu alırsa reddedilecektir. Dergimizin hakem sürecinde çift taraflı körlük uygulanmaktadır. Yani hakemler yazar bilgilerini, yazarlar da hakem bilgilerini göremezler.


Telif Hakkı Düzenlemesi: Çalışmada adı geçen yazarlar, yayımlanmak üzere gönderilen eserin orijinal olduğunu, başka bir yerde kısmen veya tamamen yayımlanmadığını kabul eder ve eserin yayın haklarını Yekarum e-Dergisine devrederler.

Gizlilik Beyanı: Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır.


GENEL İLKELER

Yekarum E-dergi Dergisi’nde uygulanan makale kabul süreçleri ve yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Bütün paydaşların (yazarlar, okurlar ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Makalelerin kabulünde, özgün, atıf alma olasılığı yüksek ve akademik ilkelere uygun olması kriterleri göz önünde tutulmaktadır. Yazarlardan makale başvurusu ve yayım süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmez. DOI kayıtları ile yayınlanacak makalelerin bilimsel, etik ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir.

Yekarum E-dergiDergisi yönetimi (Ön Denetim Kurulu-Yayın Kurulu ve editör) intihal (plagiarism) konusunda ithenticate(R) aracılığıyla ve diğer bilimsel denetimlerden sonra metin incelemelerine geçer. Benzerlik oranı üst sınırı %20 (Kaynaklar hariç) olarak belirlenmiş ve benzeme oranı %20'yi geçen makaleler, değerlendirmeye alınmaz.

Yekarum E-dergi Dergisi editör grubu, yayın etiği kapsamında tüm paydaşlarının belirtilen etik sorumluluk ve yükümlülükleri taşımalarını beklemektedir. Belirtilen etik görev ve sorumluluklar, yükümlülükler oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi dikkate alınarak hazırlanmıştır.


ETIK GÖREV, SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Yazarlar İçin;

Yekarum E-dergiDergisi’ne makale gönderen yazar veya yazarların belirtilen etik sorumluluk ve yükümlülüklere uyması beklenmektedir:

· Yazar veya yazarların çalışmalarının özgün olması, yazar veya yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.

· Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.

· Yazar veya yazarlardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar veya yazarlar beklenen veri ve bilgileri editörler kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.

· Yazar veya yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklere yönelik izin prosedürlerini gerçekleştirdiğini gösteren belgeye sahip olmalıdır.

· Yazar veya yazarların yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

· Yazar veya yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Yekarum E-dergi Dergisi 'ne gönderilemez.

· Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.


Editör ve Alan Editörleri İçin;

Editör ve alan editörleri, Yekarum E-dergi Dergisi’nde yayınlanan her yayından sorumludur. Yekarum E-dergi Dergisi’nin editörü ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde belirtilen etik görev, sorumluluk ve yükümlülüklere sahip olmalıdır.

· Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarfetme,

· Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,

· Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,

· Düşünce özgürlüğünü destekleme,

· Akademik açıdan bütünlüğü sağlama,

· Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,

· Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

· Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

· Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.


Editör ve alan editörlerinin yazarlara karşı görev, sorumluluk ve yükümlülükleri belirtildiği şekildedir;

· Editör ve alan editörleri, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.

· Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.

· Editör ve alan editörleri, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.

· Yeni editör ve alan editörleri, çalışmalara yönelik olarak önceki editör veya editörler tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.

· "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmelidir.

· Editör ve alan editörleri, yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.

· Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.


Editör ve alan editörlerinin hakemlere karşı görev, sorumluluk ve yükümlülükleri belirtildiği şekildedir;

· Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.

· Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.

· Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.

· Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.

· Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.

· Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.

· Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.

· Hakem havuzunun sürekli ve dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.

· Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.

· Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

Derginin Makale İşleme Ücreti (APC) veya herhangi bir gönderim ücreti yoktur.