TR
EN
TASAVVUF MÜZİĞİNDE NEFES: NEFES-İ RAHMÂNÎ’DEN MÜZİKAL İCRAYA
Öz
ÖZ
Bu çalışma, tasavvuf müziğinde nefes pratiğini İbnü’l-Arabî’nin Nefes-i Rahmânî doktrini bağlamında ele alarak, nefesin hem manevi hem de müzikal boyutlarını bütüncül biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Nefes, tasavvuf düşüncesinde varoluşun başlangıç noktası ve sürekliliğinin sembolü olarak, insanın yaratılışla ve Yaratıcı ile kurduğu en temel bağı temsil eder. Bu bağlamda çalışma, nefesin yalnızca biyolojik bir eylem değil; yaratılışın sürekli tecellisini hatırlatan ruhanî bir hakikat olduğunu öne sürmektedir. Araştırma, klasik kaynaklar (İbnü’l-Arabî, Kuşeyrî, Gazzâlî, Mevlânâ) ve çağdaş yorumlar (Schimmel, Chittick, İnançer, Erguner) ışığında nefesin manevi anlamını çözümlemekte, bu anlayışın tasavvuf müziği pratiklerindeki (ney, zikir, semâ) somut yansımalarını ortaya koymaktadır. Yöntem olarak hermenötik ve karşılaştırmalı bir yaklaşım benimsenmiş; klasik tasavvuf metinleri ile seçilmiş çağdaş icra kayıtları yorumlayıcı bir okumaya tabi tutulmuştur. Bulgular, nefesin tasavvuf müziğinde yalnızca teknik bir unsur değil, varoluşun sürekliliğini ve ilâhî rahmetin akışını temsil eden bir metafor olduğunu göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, geleneksel nefes anlayışının çağdaş yorumlarda (Mercan Dede, Erguner, Özhan) yeniden üretildiğini, böylece kadim bir manevi bilginin modern ses estetiğiyle buluştuğunu ortaya koymaktadır. Bu yönüyle nefes hem yaratılışın hem de müziğin ortak dili olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Akdağoğlu, T. (2025). Alevilikte müzik yoluyla inanç ifade biçimleri: “Nefes ve Semah” örneği. Yegâh Müzikoloji Dergisi, 8(2), 548–570. https://doi.org/10.51576/ymd.1676
- Aktepe, İ., & Tolan, Ö. (2020). Bilinçli farkındalık: Güncel bir gözden geçirme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 12(4), 534–561. https://doi.org/10.18863/pgy.692250
- Arslan, F. (2010). Mevlevi musikisi üstüne. Sûfî Araştırmaları, 1(2), 25–41.
- Ateş, E. (2012). Ney’in serüveni (kamışlıktan dudağa ney). Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 28, 143–161.
- Attâr, F. (2018). Tezkiretü’l-evliyâ (S. Uludağ, Çev.; 6. bs.). İstanbul: Semerkand Yayınları.
- Ayni, M. A. (1923). İntikâdât ve mülâhazalar. İstanbul: Kütübhane-i Sudî.
- Behar, C. (2010). Şeyhülislâm’ın müziği: 18. yüzyılda Osmanlı/Türk musikisi ve Şeyhülislâm Esʿad Efendi’nin Atrabü’l-Âsâr’ı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
- Behar, C. (2019). Aşk olmayınca meşk olmaz: Geleneksel Osmanlı/Türk müziğinde öğretim ve intikal. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Religious Music
Journal Section
Research Article
Authors
Mesut Yiğit
*
0000-0002-9939-4235
Türkiye
Early Pub Date
December 10, 2025
Publication Date
December 31, 2025
Submission Date
November 2, 2025
Acceptance Date
December 4, 2025
Published in Issue
Year 1970 Volume: 8 Number: 4