İçgöç, Nüfus Yapısı ve Fiyat Farklılaşması: İstanbul Örneği
Abstract
Göç olgusu her ne kadar demografik bir olgu olarak değerlendirilse de gerek ortaya çıkma nedenleri gerekse sonuçlar açısından ekonomi ile çok yakından ilgilidir. Bu nedenle göçün yerleşik nüfusun toplam refah üzerine olan etkileri araştırılırken, mal ve hizmet fiyatları üzerindeki etkilerinin de analize eklenmesi gerekmektedir. Ancak göç olgusu fiyat seviyelerini hem arz hem de talep yönünden farklı şekillerde etkileyeceğinden söz konusu etki ancak ampirik analizler sonucunda tespit edilebilir. Literatürde göç ile nihai malların fiyatlar arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar az sayıdadır. Bu çalışmada, İstanbul ilçeleri arasındaki fiyat farklılaşması ve İstanbul'a olan iç göçün bölgeler arasında ürün fiyatları farklılaşmasna olan etkisi analiz edilmektedir. Kullanlan veri setlerinin analizleri İstanbul'da ilçeler arasında mal ve hizmet fiyatlarının ciddi oranda farklılaştığını ortaya koymaktadır. Söz konusu farklılaşmanın özellikle hizmet sektöründe önemli olduğu görülmektedir. Çalışmanın göç-fiyatlar ilişkisini inceleyen bölümünün sonuçlar ise, uluslararası göçün fiyatlar üzerine olan etkisini araştıran literatür ile paralel şekilde, göç ile gelen nüfusun yerleşik nüfusa oran-fiyatlar ilişkisinin negatif olduğunu göstermektedir. Bu durum ise göç ile gelen nüfusun araştırma maliyetlerinin daha düşük olması nedeniyle fiyatların düşeceği varsayımına dayandırılmaktadır.
Keywords
References
- Aguiar, M., and E. Hurst (2007): Life-cycle prices and production, The American economic review, 97(5), 1533-1559.
- Anderson, J. E., and E. Van Wincoop (2004): Trade costs, Journal of Economic literature, 42(3), 691-751.
- Andrew, A., and A. Burstein (2004): International Relative Prices in New Ricardian Models of International Trade, manuscript, UCLA.
- Balkan, B., and S. Tumen (2016): Immigration and prices: quasi-experimental evidence from Syrian refugees in Turkey, Journal of Population Economics, 29(3), 657-686.
- Baylis, K., and J. M. Perloff (2002): Price dispersion on the Internet: Good firms and badfi rms, Review of industrial Organization, 21(3), 305-324.
- Bergin, P. R., R. Glick, et al. (2003): Endogenous nontradability and macroeconomic implications, no. 9739. National Bureau of Economic Research.
- Borjas, G. J. (2003): The labor demand curve is downward sloping: Reexamining the impact of immigration on the labor market, Discussion paper, National Bureau of Economic Research.
- Bülbül, S., and A. Köse (2010): Türkiye?de bölgeleraras iç göç hareketlerinin çok boyutlu ölçekleme yöntemi ile incelenmesi, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 39(1), 75-94.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
November 27, 2016
Submission Date
November 9, 2016
Acceptance Date
November 26, 2016
Published in Issue
Year 2016 Volume: 2 Number: 2