Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-6 ve omega-3 yağ
asitleri esansiyel yağ asitleridir. Omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin molekül
yapısındaki küçük farklılık vücutta çok farklı bir rol oynar. Bu önemli yağ
asitleri tavsiye edilen oranlarda alınmadığı takdirde insanlarda bazı rahatsızlıklara
neden olabilmektedir. Omega-3 yağ asitlerini daha fazla almak ya da en azından
her iki yağ asidinden de eşit miktarlarda almak gerektiği bildirilmektedir.
Ancak son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte diyetteki
omega-6 omega-3 oranının çok yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Omega-3
yağ asitlerinden olan eikosapentaenoik asit, C20:5n-3 (EPA) kardiyovasküler
sorunların önlenmesinde, dokosaheksaenoik asit, C22:6n-3 (DHA) ise görme fonksiyonlarında,
büyüme ve beyin gelişiminde etkili olmaktadır. Balık ve özellikle yağlı balıklar
çok uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır. Bu derlemede
son yıllarda yapılan çalışmaların sonuçlarından yararlanılarak omega-6 ve omega-3
yağ asitleri ile sağlık üzerindeki etkileri ve bu yağ asitlerini dengeli
miktarda içeren balık etinin önemine değinilmeye çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Reviwe |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 |