Review
BibTex RIS Cite
Year 2013, Volume: 2013 Issue: 2, 0 - 0, 01.04.2013
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422

Abstract

References

  • Turan vd. / Yunus Arş. Bül. 2013 (2): 45-50

Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık

Year 2013, Volume: 2013 Issue: 2, 0 - 0, 01.04.2013
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422

Abstract

Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-6 ve omega-3 yağ
asitleri esansiyel yağ asitleridir. Omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin molekül
yapısındaki küçük farklılık vücutta çok farklı bir rol oynar. Bu önemli yağ
asitleri tavsiye edilen oranlarda alınmadığı takdirde insanlarda bazı rahatsızlıklara
neden olabilmektedir. Omega-3 yağ asitlerini daha fazla almak ya da en azından
her iki yağ asidinden de eşit miktarlarda almak gerektiği bildirilmektedir.
Ancak son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte diyetteki
omega-6 omega-3 oranının çok yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Omega-3
yağ asitlerinden olan eikosapentaenoik asit, C20:5n-3 (EPA) kardiyovasküler
sorunların önlenmesinde, dokosaheksaenoik asit, C22:6n-3 (DHA) ise görme fonksiyonlarında,
büyüme ve beyin gelişiminde etkili olmaktadır. Balık ve özellikle yağlı balıklar
çok uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır. Bu derlemede
son yıllarda yapılan çalışmaların sonuçlarından yararlanılarak omega-6 ve omega-3
yağ asitleri ile sağlık üzerindeki etkileri ve bu yağ asitlerini dengeli
miktarda içeren balık etinin önemine değinilmeye çalışılmıştır.

References

  • Turan vd. / Yunus Arş. Bül. 2013 (2): 45-50
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Reviwe
Authors

Hülya Turan This is me

İbrahim Erkoyuncu This is me

Demet Kocatepe

Publication Date April 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 2013 Issue: 2

Cite

APA Turan, H., Erkoyuncu, İ., & Kocatepe, D. (2013). Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. Aquaculture Studies, 2013(2). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422
AMA Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. AquaST. April 2013;2013(2). doi:10.17693/yunusae.v2013i21905.235422
Chicago Turan, Hülya, İbrahim Erkoyuncu, and Demet Kocatepe. “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık”. Aquaculture Studies 2013, no. 2 (April 2013). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
EndNote Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D (April 1, 2013) Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. Aquaculture Studies 2013 2
IEEE H. Turan, İ. Erkoyuncu, and D. Kocatepe, “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık”, AquaST, vol. 2013, no. 2, 2013, doi: 10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
ISNAD Turan, Hülya et al. “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık”. Aquaculture Studies 2013/2 (April 2013). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
JAMA Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. AquaST. 2013;2013. doi:10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
MLA Turan, Hülya et al. “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık”. Aquaculture Studies, vol. 2013, no. 2, 2013, doi:10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
Vancouver Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. AquaST. 2013;2013(2).