Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2013, Cilt: 2013 Sayı: 2, 0 - 0, 01.04.2013
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422

Öz

Kaynakça

  • Turan vd. / Yunus Arş. Bül. 2013 (2): 45-50

Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık

Yıl 2013, Cilt: 2013 Sayı: 2, 0 - 0, 01.04.2013
https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422

Öz

Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-6 ve omega-3 yağ
asitleri esansiyel yağ asitleridir. Omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin molekül
yapısındaki küçük farklılık vücutta çok farklı bir rol oynar. Bu önemli yağ
asitleri tavsiye edilen oranlarda alınmadığı takdirde insanlarda bazı rahatsızlıklara
neden olabilmektedir. Omega-3 yağ asitlerini daha fazla almak ya da en azından
her iki yağ asidinden de eşit miktarlarda almak gerektiği bildirilmektedir.
Ancak son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte diyetteki
omega-6 omega-3 oranının çok yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Omega-3
yağ asitlerinden olan eikosapentaenoik asit, C20:5n-3 (EPA) kardiyovasküler
sorunların önlenmesinde, dokosaheksaenoik asit, C22:6n-3 (DHA) ise görme fonksiyonlarında,
büyüme ve beyin gelişiminde etkili olmaktadır. Balık ve özellikle yağlı balıklar
çok uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır. Bu derlemede
son yıllarda yapılan çalışmaların sonuçlarından yararlanılarak omega-6 ve omega-3
yağ asitleri ile sağlık üzerindeki etkileri ve bu yağ asitlerini dengeli
miktarda içeren balık etinin önemine değinilmeye çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Turan vd. / Yunus Arş. Bül. 2013 (2): 45-50
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Hülya Turan Bu kişi benim

İbrahim Erkoyuncu Bu kişi benim

Demet Kocatepe

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2013 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turan, H., Erkoyuncu, İ., & Kocatepe, D. (2013). Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. Aquaculture Studies, 2013(2). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422
AMA Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. AquaST. Nisan 2013;2013(2). doi:10.17693/yunusae.v2013i21905.235422
Chicago Turan, Hülya, İbrahim Erkoyuncu, ve Demet Kocatepe. “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık”. Aquaculture Studies 2013, sy. 2 (Nisan 2013). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
EndNote Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D (01 Nisan 2013) Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. Aquaculture Studies 2013 2
IEEE H. Turan, İ. Erkoyuncu, ve D. Kocatepe, “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık”, AquaST, c. 2013, sy. 2, 2013, doi: 10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
ISNAD Turan, Hülya vd. “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık”. Aquaculture Studies 2013/2 (Nisan 2013). https://doi.org/10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
JAMA Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. AquaST. 2013;2013. doi:10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
MLA Turan, Hülya vd. “Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık”. Aquaculture Studies, c. 2013, sy. 2, 2013, doi:10.17693/yunusae.v2013i21905.235422.
Vancouver Turan H, Erkoyuncu İ, Kocatepe D. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık. AquaST. 2013;2013(2).