Bartın İli Orman İçi Meralarında Azotlu ve Fosforlu Gübrelemenin Yem Değeri Üzerine Etkileri
Öz
Bu araştırma Bartın iline bağlı Akmanlar Köyü orman içi mera alanında
farklı dozlarda uygulanan azotlu ve fosforlu gübrelemenin yem kalitesine
etkilerini belirlemek amacıyla 2006 ve 2007 yıllarında iki yıl süre ile
yürütülmüştür. Mera alanına 0, 5 ve 10 kg/da P205 gelecek
şekilde Triple Süper Fosfat ve 0, 5, 10, 15 ve
20 kg/da azot gelecek şekilde Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi uygulanmıştır.
İlk iki biçimden elde edilen otun yem kalitesi değerlendirilmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre birinci biçimden elde edilen otun yem kalitesinin daha yüksek
olduğu belirlenmiştir. Birinci biçimde ortalama ham protein oranı % 16,52 iken
ikinci biçimde % 12,35’e düşmüştür. Kombine gübrelemenin ham protein oranını
artırdığı belirlenmiştir. Nötr deterjan fiber (NDF) oranı artan azot uygulaması
ile birlikte artmış fosfor uygulaması ile azalmıştır. Asit deterjan fiber (ADF)
oranını fosfor uygulamaları etkilemezken, azot uygulamaları artırmıştır. Azot
ve fosforun birlikte etkisi kül oranını artırmıştır. En yüksek nispi yem
değerleri (NYD) birinci biçimden elde edilmiştir. Bartın ve benzer ekolojilerde
meralarda kombine gübrelemenin meranın yem kalitesini olumlu yönde etkilediği
sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
References
- Anonymous (1988). SAS/STAT User’s Guide. Version 6. Fourth edn. Vol.2 SAS Instute Inc.. Cary. NC. USA. 1686 p.
- Akyıldız. R. (1984). Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu 213. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 895. Ankara.
- Balabanli, C., Albayrak, S., ve Yüksel, O. (2010). Effects of nıtrogen, phosphorus and potassıum fertılızatıon on the qualıty and yıeld of natıve rangeland. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 164–168.
- Ergon, Kirwan, L., Fystro, G., Bleken, M. A., Collins, R. P., & Rognli, O. A. (2017). Species interactions in a grassland mixture under low nitrogen fertilization and two cutting frequencies. II. Nutritional quality. Grass and Forage Science, 72(2):333–342.
- Gürsoy, E., ve Macit, M. (2017). Erzurum ili çayır ve meralarında doğal olarak yetişen bazı buğdaygil yem bitkilerinin nispi yem değerleri bakımından karşılaştırılması. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 2708(21): 309–317.
- Galdamez-Cabrera, N.W., Coffey, K.P., Coblentz, W.K., Turner, J.E., Scarbrough, D.A., Jhonson, Z.B., Gunsaulis, J.L., Daniels, M.B., Helwig,D.H. (2003). In situ ruminal degradation of dry matter ve fiber from bermuda grass fertilized with different nitrogen rates ve harvested on two dates. Animal Feed Science ve Tecnology, 105(1/4):185-198.
- Çınar, S., Avcı, M., Hatipoğlu, R., Kağan, K., Atış, İ., Tükel, T., Aydemir, D., Yücel, H. (2005). Hanyeri Köyü (Tufanbeyli-Adana) merasının yamaç kesiminde azot ve fosfor gübrelemesinin botanik kompozisyon, ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerine bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi 5-9 Eylül, Antalya, Türkiye, s. 873-877.
- Gökkuş. A. (1990). Gübreleme, sulama ve otlatmanın Erzurum ovasındaki çayırların kimyasal ve botanik kompozisyonlarına etkileri. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 21(2): 7-24.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
September 28, 2018
Submission Date
April 11, 2018
Acceptance Date
August 15, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 28 Number: 3
