Dobruca bölgesinde, (Hemus, Seuthopolis, Jubilee ve Druzhba) dört çeşit lavantanın uçucu yağ verimini ve kimyasal bileşimini incelemek için bir saha deneyi kuruldu. Deneme, deneme parseli 10 m2 büyüklüğünde ve dört tekerrürlü olarak kesirli parseller yöntemine göre düzenlenmiştir. Uçucu yağ verimleri Hemus için 90 l ha-1ˈden Seuthopolis için 131 l ha-1ˈe kadar değişir. Uçucu yağın ana bileşenleri (% 25.5-39.7) linalilasetat ve (% 27.6-38.9) linalool dur. Linalilasetat içeriği Hemus çeşidinde en yüksektir ve sadece bu çeşitte linalilasetat ile linalool arasındaki oran 1: 0.7ˈdir, bu da uçucu yağın yüksek kalitede olduğunu belirler.
A field experiment has been conducted in the region of Dobrudja with the aim to investigate the essential oil yield and its chemical composition by four lavender varieties: Hemus, Sevtopolis, Yubileyna and Druzhba. The experiment has been arranged according to the Randomized Complete- Block Design in four replications and a plot size of 10 m2. The essential oil yields varied from 90 l ha-1 by the variety Hemus to 131 l ha-1 by the variety Sevtopolis. The major constituents of the essential oil were linalyl acetate (25.5-39.7%) and linalool (27.6- 38.9%). The content of linalyl acetate was the highest by the variety Hemus, as only by this variety the ratio between linalyl acetate and linalool is 1:0.7, which defined the essential oil as high qualitative.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2022 |
Acceptance Date | February 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.