his research was carried out to determine tolerance of fıve standart apricot cultivars and one wild apricot cultivar, to low temperatures in different phenological stages. The important differences were found in the between cultivars, and phenological stages from the point of view tolerance to low critic temperatures . Iıı this study, Kabaaşı was found to be tolerant
staiıdart; c_ultivar and Hatıhaliloğlu was sensible cultivar. At the ballon stages
at tlıe stage of the full blooming -2 C0 and -3 C0 and, at the small fruit
C° were favorable low critic temperatures for determining
stage -3 C0 and - 4
folerance levels of cultivars.Bu çalışma ülkemiz kayısı yetiştiriciliğinde ekonomik öneme sa.ı'ıip kurutmalık beş çeşit ile tanık olarak bir zerdali tipi üzerinde yürütülmüştür. Fenolojik safhalar arasında farklı düşük sıcaklık derecelerine tolerans bakımından çeşitler arasında farklılıklar saptaruiııştır. Pembe tomurcuk
döneminde -10 C0
tam çiçeklenme döneminde -2 C0 ve -3 C0 küşük meyve döneminde ise -3 C0 ve -4 C0 ler çeşitlerin donlara toleranslarını belirleyen kritik düşük sıcaklıklar olarak belirlenmiştir.
Farklı fenolojik safhalarda, düşük kritik sıcaklıklara en tölaranslı çeşit Kabaaşı, en hassas çeşit ise Hacıhaliloğlu saptanmıştır. Çöloğlu , Hasanbey ve Soğancı çeşitleri dona tolerans bakımından Kabaaşı ve Hacıhaliloğlu arasında yer almıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 7, 2016 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 4 Issue: 1 |