Uşkun,
Polygonacea familyasına
ait çok yıllık bir bitkidir. Lübnan, İran, Irak ve ülkemizin Doğu bölgeleri bu
bitkinin yetiştiği yerler arasındadır. Ülkemizde çoğunlukla Van, Erzurum,
Bitlis, Tunceli, Sivas, Muş, Hakkari, Kars ve Sivas’ta yetişmektedir. Uşkun, C
vitamini yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Daha önce yapılan çalışmalara
göre, uşkunun yüksek fenolik madde içeriğine sahip olduğu ve serbest
radikalleri yüksek oranda bağladığı belirlenmiş ve antioksidan özellikleri
nedeniyle fonksiyonel bir gıda bileşeni olarak rahatlıkla kullanılabileceği
ortaya konmuştur. Bu çalışma; farklı sıcaklık derecelerinde kurutmanın, uşkunun
antioksidan aktivitesi ve fenolik bileşikler üzerine etkisini belirlemek için
planlanmıştır. Yapılan bu araştırmada, piyasadan alınan uşkun bitkisi güneşte,
50˚C ve 80˚C’de kurutulmuş ve kurutulan örneklerin toplam fenolik madde (TFM),
troloks eşdeğeri antioksidan kapasitesi (TEAK) ve 2,2-difenil-1-pikrihidrazil
(DPPH) indirgeme kapasiteleriyle; fenolik profili incelenmiştir. Elde edilen
verilere göre; kurutma sırasında uygulanan sıcaklığın artışıyla uşkun
örneklerinin TFM içerikleri ve antioksidan aktivitesinin azaldığı
belirlenmiştir. Örneklerin; p-kumarik
asit, ferulik asit, rutin ve kuersetin içeriğinin ısıl işlem sıcaklığının
artmasıyla azaldığı; gallik asit, o-kumarik
asit, phloridzin, pirokateuik asit ve kafeik asit miktarının ise arttığı tespit
edilmiştir.
Rheum ribes is a perennial plant
belonging to Polygonacea family. Lebanon, Iran, Iraq and east regions of Turkey
are among the places this plant grows. This plant mostly grows Van, Erzurum,
Bitlis, Tunceli, Sivas, Muş, Hakkari, Kars and Sivas. Rheum ribes is rich
vitamin C. Also, according to made studies Rheum ribes has high TFC and it is
free radical scavengers and it can be used as a functional food ingredient due
to its high antioxidant activity. This study was planned to determine the
effects of drying on antioxidant activity and phenolic profile of Rheum
ribes.In this study, uskun obtained from Van market was dried at naturally air,
50˚C and 80˚C. TFC, TEAC, DPPH scavenger effect and phenolic profiles of dried
samples were examined. It was determined TFC and antioxidant activity of Rheum
ribes decreased with increased temperature. While p-coumaric acid, ferulic acid, rutin and quercetin contents of samples
decreased with increased heat treatment temperature; gallic acid, o-coumaric acid, phloridzin, pirocateuic
acid and caffeic acid contents of samples increased.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2017 |
Acceptance Date | March 22, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 27 Issue: 1 |