Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Sıcaklık Derecelerinin Uşkun Bitkisinin Antioksidan Aktivitesi ve Fenolik Profili Üzerine Etkisi

Year 2017, Volume: 27 Issue: 1, 88 - 94, 31.03.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.285999

Abstract

Uşkun,
Polygonacea
familyasına
ait çok yıllık bir bitkidir. Lübnan, İran, Irak ve ülkemizin Doğu bölgeleri bu
bitkinin yetiştiği yerler arasındadır. Ülkemizde çoğunlukla Van, Erzurum,
Bitlis, Tunceli, Sivas, Muş, Hakkari, Kars ve Sivas’ta yetişmektedir. Uşkun, C
vitamini yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Daha önce yapılan çalışmalara
göre, uşkunun yüksek fenolik madde içeriğine sahip olduğu ve serbest
radikalleri yüksek oranda bağladığı belirlenmiş ve antioksidan özellikleri
nedeniyle fonksiyonel bir gıda bileşeni olarak rahatlıkla kullanılabileceği
ortaya konmuştur.
Bu çalışma; farklı sıcaklık derecelerinde kurutmanın, uşkunun
antioksidan aktivitesi ve fenolik bileşikler üzerine etkisini belirlemek için
planlanmıştır. Yapılan bu araştırmada, piyasadan alınan uşkun bitkisi güneşte,
50˚C ve 80˚C’de kurutulmuş ve kurutulan örneklerin toplam fenolik madde (TFM),
troloks eşdeğeri antioksidan kapasitesi (TEAK) ve 2,2-difenil-1-pikrihidrazil
(DPPH) indirgeme kapasiteleriyle; fenolik profili incelenmiştir. Elde edilen
verilere göre; kurutma sırasında uygulanan sıcaklığın artışıyla uşkun
örneklerinin TFM içerikleri ve antioksidan aktivitesinin azaldığı
belirlenmiştir. Örneklerin; p-kumarik
asit, ferulik asit, rutin ve kuersetin içeriğinin ısıl işlem sıcaklığının
artmasıyla azaldığı; gallik asit, o-kumarik
asit, phloridzin, pirokateuik asit ve kafeik asit miktarının ise arttığı tespit
edilmiştir. 

References

  • 1. Alaaddin AM, Al-Khateb EA, Jager AK (2007). Antibacterial activity of Iragi Rheum ribes root. Pharm. Biol, 45(9): 688-690.
  • 2. Andiç S, Tunçtürk Y, Ocak E, Köse Ş (2009). Some chemical characteristic of edible wild rhubarb species (Rheum ribes L.). Res. J. Agric. Biol. Sci. 5(6): 973-977.
  • 3. Bazzaz BS, Khajenkaramadin M, Shokooheizadeh HR (2005). In vitro antibacterial activity of Rheum ribes extract obtained from various plant parts against clinical isolates of gram nagative pathogens. Iran J Pharm Res. 2: 87-91.
  • 4. Choi Y, Lee SM, Chun J, Lee HB, Lee J (2006). Influence of heat treatment on the antioxidant activities and polyphenolic compounds of Shiitake (Lentinus edodes) mushroom. Food Chem. 99: 381-387.
  • 5. Gelinas, P., McKinnon, C.M., 2006. Effects of wheat variety, farming site, and bread baking on total phenolics. Int. J. Food Sci. Technol. 41: 329-332.
  • 6. Isabelle M, Lee BL, Ong CN, Liu X, Huang D (2008). Peroxyl radical scavening capacity, polyphenolics, and lipophilic antioxidant profiles of mulberry fruits cultivated in southern China. J. Agric. Food Chem.56: 9410-9416.
  • 7. Munzuroğlu Ö, Karataş, F, Gür N (2000). Işgın (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması. Turk J.Biol, 24: 397-
  • 8. 404.
  • 9. Nagishbandi AM, Josefsen K, Pedersen ME, Jager AK (2009). Hypoglicemic activity of Iragi Rheum ribes root extract. Pharm. Biol. 47(5): 380-383.
  • 10. Meral (2011). Fonksiyonel Öneme Sahip Doğal Bileşenlerin Hamur ve Ekmek Özellikleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. (doktora tezi, yayınlanmamış). YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.

The Effect of Different Temperatures on Antioxidant Activity and Phenolic Profile of the Rheum ribes

Year 2017, Volume: 27 Issue: 1, 88 - 94, 31.03.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.285999

Abstract

Rheum ribes is a perennial plant
belonging to Polygonacea family. Lebanon, Iran, Iraq and east regions of Turkey
are among the places this plant grows. This plant mostly grows Van, Erzurum,
Bitlis, Tunceli, Sivas, Muş, Hakkari, Kars and Sivas. Rheum ribes is rich
vitamin C. Also, according to made studies Rheum ribes has high TFC and it is
free radical scavengers and it can be used as a functional food ingredient due
to its high antioxidant activity. This study was planned to determine the
effects of drying on antioxidant activity and phenolic profile of Rheum
ribes.In this study, uskun obtained from Van market was dried at naturally air,
50˚C and 80˚C. TFC, TEAC, DPPH scavenger effect and phenolic profiles of dried
samples were examined. It was determined TFC and antioxidant activity of Rheum
ribes decreased with increased temperature. While p-coumaric acid, ferulic acid, rutin and quercetin contents of samples
decreased with increased heat treatment temperature; gallic acid, o-coumaric acid, phloridzin, pirocateuic
acid and caffeic acid contents of samples increased.
 

References

  • 1. Alaaddin AM, Al-Khateb EA, Jager AK (2007). Antibacterial activity of Iragi Rheum ribes root. Pharm. Biol, 45(9): 688-690.
  • 2. Andiç S, Tunçtürk Y, Ocak E, Köse Ş (2009). Some chemical characteristic of edible wild rhubarb species (Rheum ribes L.). Res. J. Agric. Biol. Sci. 5(6): 973-977.
  • 3. Bazzaz BS, Khajenkaramadin M, Shokooheizadeh HR (2005). In vitro antibacterial activity of Rheum ribes extract obtained from various plant parts against clinical isolates of gram nagative pathogens. Iran J Pharm Res. 2: 87-91.
  • 4. Choi Y, Lee SM, Chun J, Lee HB, Lee J (2006). Influence of heat treatment on the antioxidant activities and polyphenolic compounds of Shiitake (Lentinus edodes) mushroom. Food Chem. 99: 381-387.
  • 5. Gelinas, P., McKinnon, C.M., 2006. Effects of wheat variety, farming site, and bread baking on total phenolics. Int. J. Food Sci. Technol. 41: 329-332.
  • 6. Isabelle M, Lee BL, Ong CN, Liu X, Huang D (2008). Peroxyl radical scavening capacity, polyphenolics, and lipophilic antioxidant profiles of mulberry fruits cultivated in southern China. J. Agric. Food Chem.56: 9410-9416.
  • 7. Munzuroğlu Ö, Karataş, F, Gür N (2000). Işgın (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması. Turk J.Biol, 24: 397-
  • 8. 404.
  • 9. Nagishbandi AM, Josefsen K, Pedersen ME, Jager AK (2009). Hypoglicemic activity of Iragi Rheum ribes root extract. Pharm. Biol. 47(5): 380-383.
  • 10. Meral (2011). Fonksiyonel Öneme Sahip Doğal Bileşenlerin Hamur ve Ekmek Özellikleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. (doktora tezi, yayınlanmamış). YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
There are 10 citations in total.

Details

Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Raciye Meral

Publication Date March 31, 2017
Acceptance Date March 22, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 27 Issue: 1

Cite

APA Meral, R. (2017). The Effect of Different Temperatures on Antioxidant Activity and Phenolic Profile of the Rheum ribes. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 27(1), 88-94. https://doi.org/10.29133/yyutbd.285999
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.