Especially at commercial rearing of marine and ornamental fish species, the achievement of early stage feeding operations is very significant for reducing larval loses. For this reason, it is necessary to produce and use of live food organisms that appropriate for first mouth gap sizes of fish larvae. Widely used in this regard rotifer (Brachionus plicatilis) has got uneasy culture procedures, so evaluating alternative live food organisms is very important. In this study, we have assessed the feasibility of vinegar eels in early stage feeding of altricial fish larvae. Zebra fish (Danio rerio) have got smaller mouth gap size than other fish species have been used in feeding trials and acceptabilities of vinegar eels by larvae was evaluated. And also, an increase in protein contents of vinegar eel evaluated using bacterial proteins (Lactococcus garvieae).
Özellikle deniz ve süs balıkları türlerinin ticari olarak yetiştirilmesinde erken evre besleme işlemlerinin başarılması larva kayıplarını azaltmak için çok önemlidir. Bu nedenle, ilk ağız boşluğu büyüklüğünde balık larvaları için uygun canlı gıda organizmalarının üretilmesi ve kullanılması gerekmektedir. Bu konuda yaygın olarak kullanılan rotifer (Brachionus plicatilis), kolay olmayan kültür prosedürlerine sahiptir, bu nedenle alternatif canlı gıda organizmalarının değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu çalışmada altrisayal balık larvalarının erken beslenme evresinde sirke kurdunun canlı yem olarak uygulanabilirliği denenmiştir. Diğer balık türlerinin beslenme denemelerinde kullanılandan daha küçük ağız boşluğu büyüklüğüne sahip olan Zebra balığı (Danio rerio)’nın sirke kurtlarını canlı yem olarak kabul edilebilirlikleri değerlendirilmiştir. Sirke kurtlarının beslenmesinde ise bakteriyel (Lactococcus garvieae) proteinlerin kullanımı değerlendirilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Acceptance Date | December 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 4 |