Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Ağaç Yapraklarının İn Vitro Gaz Üretim Tekniğiyle Yem Değerlerinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 30 Issue: 3, 454 - 461, 30.09.2020
https://doi.org/10.29133/yyutbd.721969

Abstract

Erzurum ilinde doğal olarak yetişen, akasya (Robinia pseudocacia L), kayın (Fagos adsidue), meşe (Quercus L), salkım söğüt (Salix alba) ve kavak (Populus L) ağaçlarına ait gazel formundaki yaprakların in vitro gaz üretim tekniği ile yem değerlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada, in vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan rumen sıvısı 2 yaşlı 2 baş İvesi koçtan temin edilmiştir. Kimyasal kompozisyonlarına ait ortalama değerler bakımından ağaç yaprakları arasındaki farklar önemli bulunmuştur (p<0.01). En yüksek HP içeriği ve en düşük NDF, ADF ve ADL değerleri akasya yaprağında saptanmıştır. Mevcut çalışmada, ağaç yapraklarına ait 24 saatlik gaz üretimi, ME, NEL, OMS ve metan üretim değerleri sırasıyla 17.33-31.00 ml/200 mg KM, 4.61- 7.03 MJ/kg KM, 3.18-4.53 MJ/kg KM, %35.43-50.02 ve 2.70-3.01 ml/200 mg KM arasında belirlenmiştir. En yüksek ME, NEL ve OMS ile gaz üretimi değerlerine ve en düşük tanen içeriğine kayın yaprağının sahip olduğu belirlenmiştir. En düşük metan ve in vitro gaz üretimi meşe yaprağında saptanmıştır. Ağaç yapraklarına ait nisbi yem değerlerinin (NYD) 138.88-278.04 arasında değiştiği ve meşe yaprağı hariç incelenen diğer yaprakların en iyi kaliteye sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışamadan elde edilen in vitro verilere dayanarak; yeterli miktar ve kalitede kaba yemin temin edilemediği dönemlerde yüksek kondanse tanen içeriğine sahip olan akasya, söğüt ve kavak yapraklarının kaba yem rasyonlarının belli bir kısmını oluşturabileceği, özellikle kayın yaprağının ruminantların beslenmesi açısından iyi bir alternatif yem kaynağı olabileceği belirlenmiştir Ancak, ruminant hayvan beslemede ağaç yapraklarının gerçek besleyici değerlerini belirlemek için in vitro çalışmaların yanı sıra in vivo çalışmaların da yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.

References

  • Abdulrazak, S.A., Fujihara, T., Ondilek, J.K., Ørskov, E.R. (2000). Nutritive evaluation of some Acacia tree leaves from Kenya. Anim. Feed Sci. Technol. 85, 89-98.
  • Alçiçek, A. & Karaayvaz, K., (2003). Sığır Besisinde Mısır Silajı Kullanımı. Animalia 20 (3), 18-76.
  • Anonim, (2018). TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Hayvancılık Raporu, Türkiyede Hayvan Varlığı. http://zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=29946&tipi=38&sube=0 Erişim tarihi: 02.04.2020
  • AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. (17th Ed.). Maryland, USA: Association of Official Analytical Chemists.
  • Atasoglu, C., Canbolat, O., Sahin, S., & Baytekin, H. (2010). Potential nutritive value of browse foliages from pinus pinaster, prunus amygdalus and ulmus glabra. J. Anim. Product., 51, 1-7.
  • Aydın, R., Kamalak A., & Canbolat, O. (2007). Effect of maturity on the potential nutritive value of Bur Medic (Medicago polymorha) hay. Journal of Biological Sciences 7 (2), 300-304.
  • Babayemi, O.J., & Bamikole, M.A. (2006). Supplementary value of Tephrosia bracteolate, Leucaena leucocephala, and Gliricidia sepium hay for West African Dwarf goats kept on Range. Jornual Central European Agriculture, 7, 323-328.
  • Balıkçı, E., & Gürdoğan F., (2003). Kurutulmuş meşe yaprağı ile beslenen sığırlarda bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin tespiti. Veteriner Bilim Dergisi, 19 (1-2), 27-32.
  • Benchaar, C., Petit, H.V., Berthiaume, R., Ouellet, D.R., Chiquette, J., & Chouinard, P.Y. (2007). Effects of essential oils on digestion, ruminal fermentation, rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. J Dairy Sci, 90, 886-897.
  • Canbolat, O., & Karaman, Ş. (2009). Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilim Dergisi, 15 (2), 188-195.
  • Carulla, J.E., Kreuzer, M., Machmüller, A., & Hess, H.D. (2005). Supplementation of Acacia mearnsii tannins decreases methanogenesis and urinary nitrogen in forage-fed sheep. Aust. J. Agric. Res., 56, 961-970.
  • Cone, J.W., & Van Gelder, A.H. (1999). Influence of protein fermentation on gas production profiles. Anim Feed Sci Technol, 76, 251-256.
  • Denek, N., Avcı, M., Can, A., Daş, B., Aydın, S.S., & Savrunlu, M. (2014). Kimi kaba yemlerde farklı bitki yapraklarının in vitro metan üretimi üzerine etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(2), 59-66.
  • Dökülgen, H., & Temel, S. (2015). Yaprağını döken karaçalı (Palirus spina-christi Mill.) türünde yaprak ve yaprak + sürgünlerinin mevsimsel besin içeriği değişimi. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 57-65.
  • Evans, J.D., & Martin, S.A. (2000). Effects of thymol on ruminal microorganisms. Curr Microbiol, 41, 336-340. Gemalmaz, E., & Bilal, T. (2016). Alternatif yem kaynakları. Lalahan Hay. Araştırma Enstitüsü Dergisi, 56 (2), 63-69. Goel, G., Makkar, H.P.S., & Becker, K. (2008). Changes in microbial community structure, methanogenesis and rumen fermentation in response to saponin‐rich fractions from different plant materials. Journal of Applied Microbiology, 105(3):770-777.
  • Gürsoy, E., & Macit, M. (2017). Erzurum ili çayır ve meralarında doğal olarak yetişen bazı buğdaygil yem bitkilerinin nispi yem değerleri bakımından karşılaştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 309-317.
  • Hariadi, B.T., & Santoso, B. (2010). Evaluation of tropical plants containing tannin on in vitro methanogenesis and fermentation parameters using rumen fluid. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90 (3), 456-461.
  • Kamalak, A., Hassan, K.G., Ameen, S., Zebari, H.M., Hasan, A.H., & Aslana, F. (2015). Determination of chemical composition, potential nutritive value and methane emission of oak tree (Quercus coccifera) leaves and nuts. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1),1-5.
  • Khafipour, E., Li, S., Plaizier, JC., & Krause, D.O. (2009). Rumen microbiome composition determined using two nutritional models of subacute ruminal acidosis. Appl. Environ. Microb., 75, 7115–7124.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z., 2006. İn vitro Gaz Üretim Tekniğinde Sonuçları Etkileyen Faktörler. Hayvansal Üretim 47(2): 54-61, 2006.
  • Kökten, K., Kaplan, M., Hatipoğlu R., Saruhan, V., & Çınar, S. (2012). Nutritive value of mediterranean shrubs. The Journal of Animal & Plant Sciences, 22(1), 188-194.
  • Kutlu, H.R., & Serbester U. (2014). Ruminant Beslemede Son Gelişmeler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(1): 18-37.
  • Makkar, H.P.S., Blummel, M., & Becker, K. (1995). Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in gas production and true digestibility in vitro techniques. Br J Nutr, 73, 897-913.
  • Menke, K.H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gaz production using rumen fluid. Anim. Res. Devel. 28, 7-55.
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., & Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. J. Agric. Sci. Camb. 93, 217-222.
  • Norton, B.W., (2003). The nutritive value of tree legumes. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Pub/licat/Gutt-shel/x5556e0j.htm Erişim tarihi: 11.02.2019.
  • Oddy, V.H., Robards, G.E., & Low, S.G. (1983). Prediction of in vivo dry matter digestibility from the fiber nitrogen content of a feed. In: Robards, G.E., Packham, R.G. (Eds.), Feed Information and Animal Production. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnham Royal, UK, pp. 395-398.
  • Oruç, A., & Avcı, M. (2018). Bazı kaba yemlere farklı seviyelerde ilave edilen söğüt ağacı (salix alba) yaprağının in vitro sindirim ve metan oluşumu üzerine etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7 (1), 60-66.
  • Owensby, C.E., Cochran, R., & Smith, E.F. (1988). Stocking rate effects on intensive early stocked flint hills bluestem range. J. Range Mng., 41, 483-487.
  • Patra, A.K., & Saxena, J. (2009). Dietary phytochemicals as rumen modifiers. A review of the effects on microbial populations. Antonie Van Leeuwenhoek, 96, 363-375.
  • Redfearn, D. D., Zhang, H., & Caddel, J.L. (2004). Forage quality interpretations. Division of Agricultural Sciences and Natural Resources, Oklahoma State University. http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2557/F-2117web.pdf Erişim tarihi: 11.02.2019.
  • Sevim, Ö., & Sarı, M. (2014). Keçi rasyonlarında farklı düzeylerde meşe yaprağı kullanılmasının sindirilebilirlik ile bazı rumen ve kan parametreleri üzerine etkisi. Animal Health Prod and Hyg 3(1), 253-257.
  • Soltan, Y.A., Morsy, A.S., Sallam, S.M.A., Louvandini, H., & Abdalla, A.L. (2012). Comparative in vitro evaluation of forage legumes (prosopis, acacia, atriplex, and leucaena) on ruminal fermentation and methanogenesis. Journal of Animal and Feed Sciences, 2, 759-772.
  • SPSS, 2004: Windows User’s Guide. Version 13.0, SPSS Inc., Michigan Ave., Illinois, USA., Chicago.
  • Tekce, E., & Gül, M. (2014). Ruminant beslemede NDF ve ADF’nin önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1), 63-73.
  • Temel, S., & Kır, A.E. (2015). Bazı çalı ve ağaç türlerinin mevsimsel dönem ve hayvan gruplarına göre otlanmada tercih durumlarının belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(1): 31 - 39.
  • Tuncel, E., Koyuncu, M., Şahan, Ü., Ak, İ., & Okuyan, M.R. (1995). Zootekni, Anadolu Üniversitesi, Yayın No: 905 s:394.
  • Van Dyke, N.J., & Anderson, P.M. (2000). Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890
  • Van Soest, P.J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Second edition. Cornell University Press, Ithaca, new York, 156-176.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.B., & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietery fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.
  • Van, D.T.T., Mui, N.T., & Ledin, I. (2005). Tropical foliages: effect of presentation method and species on intake by goats. Animal Feed Science and Technology, 118, 1-17.
  • Venture, M.R., Castanon, J.I.R., Pieltain, M.C., & Flores, M.P. (2004). Nutritive value of forage shrubs: Bituminaria bituminosa, Rumex lunaria, Acacia salicina, Cassia sturtii and Adenocorpus foliosus. Small Ruminant Research 52, 13-18.
  • Waghorn, G. (2008). Beneficial and detrimental effects of dietary condensed tannins for sustainable sheep and goat production - Progress and challenges. Journal of Animal Feed Science and Technology, 147 (1), 116-139.
  • Zebari, H.M.Z. (2015). Potential Nutritive Value, Methane Production and Tannın Contents Of Some Tree Leaves. (Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş, Türkiye.

Determination of Feed Values of Some Tree Leaves by in vitro Gas Production Technique

Year 2020, Volume: 30 Issue: 3, 454 - 461, 30.09.2020
https://doi.org/10.29133/yyutbd.721969

Abstract

This study was conducted to determine the feed values of tree ghazel leaves obtained from acacia (Robinia pseudocacia L), beech (Fagos adsidue), oak (Quercus L), bunch willow (Salix alba) and poplar (Populus L) naturally grown in Erzurum province using in vitro gas production technique. In present study, rumen cannulated two Awassi Rams, two years old, were used to get rumen fluid for gas production technique. Differences in terms of chemical compositions among the tree leaves were found to be significant (p<0.01). The highest CP and the lowest NDF, ADF and ADL contents were obtained from acacia leaves. In this study, in vitro gas production (GP), ME, NEL, OMD and methane gas production values determined at 24 h of incubation of tree leaves were found as 17.33-31.00 ml/200 mg DM, 4.61-7.03 MJ/kg DM, 3.18-4.53 MJ/kg DM, 35.43-50.02% and 2.70-3.01 ml/200 mg DM, respectively. The highest ME, NEL, OMD and GP values, and the lowest tannin content were determined for beech leaves. The lowest methane and in vitro gas production was determined in oak leaf. Relative feed values of tree leaves (RFV) ranged between 138.88 and 278.04 and it was found that other leaves examined with the exception of oak leaf were of the best quality. As a result, based on the in vitro data obtained from this study; acacia, bunch willow and poplar leaves, which have high condensed tannin content, can form a certain part of the roughage rations at times when sufficient amount and quality roughage cannot be obtained, and especially beech leaves may be used in ruminant rations as an alternative feed source to roughage. But, more in vivo studies together with in vitro researches are required to determine the actual nutritive value of tree leaves for ruminant animals.

References

  • Abdulrazak, S.A., Fujihara, T., Ondilek, J.K., Ørskov, E.R. (2000). Nutritive evaluation of some Acacia tree leaves from Kenya. Anim. Feed Sci. Technol. 85, 89-98.
  • Alçiçek, A. & Karaayvaz, K., (2003). Sığır Besisinde Mısır Silajı Kullanımı. Animalia 20 (3), 18-76.
  • Anonim, (2018). TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Hayvancılık Raporu, Türkiyede Hayvan Varlığı. http://zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=29946&tipi=38&sube=0 Erişim tarihi: 02.04.2020
  • AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. (17th Ed.). Maryland, USA: Association of Official Analytical Chemists.
  • Atasoglu, C., Canbolat, O., Sahin, S., & Baytekin, H. (2010). Potential nutritive value of browse foliages from pinus pinaster, prunus amygdalus and ulmus glabra. J. Anim. Product., 51, 1-7.
  • Aydın, R., Kamalak A., & Canbolat, O. (2007). Effect of maturity on the potential nutritive value of Bur Medic (Medicago polymorha) hay. Journal of Biological Sciences 7 (2), 300-304.
  • Babayemi, O.J., & Bamikole, M.A. (2006). Supplementary value of Tephrosia bracteolate, Leucaena leucocephala, and Gliricidia sepium hay for West African Dwarf goats kept on Range. Jornual Central European Agriculture, 7, 323-328.
  • Balıkçı, E., & Gürdoğan F., (2003). Kurutulmuş meşe yaprağı ile beslenen sığırlarda bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin tespiti. Veteriner Bilim Dergisi, 19 (1-2), 27-32.
  • Benchaar, C., Petit, H.V., Berthiaume, R., Ouellet, D.R., Chiquette, J., & Chouinard, P.Y. (2007). Effects of essential oils on digestion, ruminal fermentation, rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. J Dairy Sci, 90, 886-897.
  • Canbolat, O., & Karaman, Ş. (2009). Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilim Dergisi, 15 (2), 188-195.
  • Carulla, J.E., Kreuzer, M., Machmüller, A., & Hess, H.D. (2005). Supplementation of Acacia mearnsii tannins decreases methanogenesis and urinary nitrogen in forage-fed sheep. Aust. J. Agric. Res., 56, 961-970.
  • Cone, J.W., & Van Gelder, A.H. (1999). Influence of protein fermentation on gas production profiles. Anim Feed Sci Technol, 76, 251-256.
  • Denek, N., Avcı, M., Can, A., Daş, B., Aydın, S.S., & Savrunlu, M. (2014). Kimi kaba yemlerde farklı bitki yapraklarının in vitro metan üretimi üzerine etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(2), 59-66.
  • Dökülgen, H., & Temel, S. (2015). Yaprağını döken karaçalı (Palirus spina-christi Mill.) türünde yaprak ve yaprak + sürgünlerinin mevsimsel besin içeriği değişimi. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 57-65.
  • Evans, J.D., & Martin, S.A. (2000). Effects of thymol on ruminal microorganisms. Curr Microbiol, 41, 336-340. Gemalmaz, E., & Bilal, T. (2016). Alternatif yem kaynakları. Lalahan Hay. Araştırma Enstitüsü Dergisi, 56 (2), 63-69. Goel, G., Makkar, H.P.S., & Becker, K. (2008). Changes in microbial community structure, methanogenesis and rumen fermentation in response to saponin‐rich fractions from different plant materials. Journal of Applied Microbiology, 105(3):770-777.
  • Gürsoy, E., & Macit, M. (2017). Erzurum ili çayır ve meralarında doğal olarak yetişen bazı buğdaygil yem bitkilerinin nispi yem değerleri bakımından karşılaştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 309-317.
  • Hariadi, B.T., & Santoso, B. (2010). Evaluation of tropical plants containing tannin on in vitro methanogenesis and fermentation parameters using rumen fluid. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90 (3), 456-461.
  • Kamalak, A., Hassan, K.G., Ameen, S., Zebari, H.M., Hasan, A.H., & Aslana, F. (2015). Determination of chemical composition, potential nutritive value and methane emission of oak tree (Quercus coccifera) leaves and nuts. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1),1-5.
  • Khafipour, E., Li, S., Plaizier, JC., & Krause, D.O. (2009). Rumen microbiome composition determined using two nutritional models of subacute ruminal acidosis. Appl. Environ. Microb., 75, 7115–7124.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z., 2006. İn vitro Gaz Üretim Tekniğinde Sonuçları Etkileyen Faktörler. Hayvansal Üretim 47(2): 54-61, 2006.
  • Kökten, K., Kaplan, M., Hatipoğlu R., Saruhan, V., & Çınar, S. (2012). Nutritive value of mediterranean shrubs. The Journal of Animal & Plant Sciences, 22(1), 188-194.
  • Kutlu, H.R., & Serbester U. (2014). Ruminant Beslemede Son Gelişmeler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(1): 18-37.
  • Makkar, H.P.S., Blummel, M., & Becker, K. (1995). Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in gas production and true digestibility in vitro techniques. Br J Nutr, 73, 897-913.
  • Menke, K.H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gaz production using rumen fluid. Anim. Res. Devel. 28, 7-55.
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., & Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. J. Agric. Sci. Camb. 93, 217-222.
  • Norton, B.W., (2003). The nutritive value of tree legumes. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Pub/licat/Gutt-shel/x5556e0j.htm Erişim tarihi: 11.02.2019.
  • Oddy, V.H., Robards, G.E., & Low, S.G. (1983). Prediction of in vivo dry matter digestibility from the fiber nitrogen content of a feed. In: Robards, G.E., Packham, R.G. (Eds.), Feed Information and Animal Production. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnham Royal, UK, pp. 395-398.
  • Oruç, A., & Avcı, M. (2018). Bazı kaba yemlere farklı seviyelerde ilave edilen söğüt ağacı (salix alba) yaprağının in vitro sindirim ve metan oluşumu üzerine etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7 (1), 60-66.
  • Owensby, C.E., Cochran, R., & Smith, E.F. (1988). Stocking rate effects on intensive early stocked flint hills bluestem range. J. Range Mng., 41, 483-487.
  • Patra, A.K., & Saxena, J. (2009). Dietary phytochemicals as rumen modifiers. A review of the effects on microbial populations. Antonie Van Leeuwenhoek, 96, 363-375.
  • Redfearn, D. D., Zhang, H., & Caddel, J.L. (2004). Forage quality interpretations. Division of Agricultural Sciences and Natural Resources, Oklahoma State University. http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2557/F-2117web.pdf Erişim tarihi: 11.02.2019.
  • Sevim, Ö., & Sarı, M. (2014). Keçi rasyonlarında farklı düzeylerde meşe yaprağı kullanılmasının sindirilebilirlik ile bazı rumen ve kan parametreleri üzerine etkisi. Animal Health Prod and Hyg 3(1), 253-257.
  • Soltan, Y.A., Morsy, A.S., Sallam, S.M.A., Louvandini, H., & Abdalla, A.L. (2012). Comparative in vitro evaluation of forage legumes (prosopis, acacia, atriplex, and leucaena) on ruminal fermentation and methanogenesis. Journal of Animal and Feed Sciences, 2, 759-772.
  • SPSS, 2004: Windows User’s Guide. Version 13.0, SPSS Inc., Michigan Ave., Illinois, USA., Chicago.
  • Tekce, E., & Gül, M. (2014). Ruminant beslemede NDF ve ADF’nin önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1), 63-73.
  • Temel, S., & Kır, A.E. (2015). Bazı çalı ve ağaç türlerinin mevsimsel dönem ve hayvan gruplarına göre otlanmada tercih durumlarının belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(1): 31 - 39.
  • Tuncel, E., Koyuncu, M., Şahan, Ü., Ak, İ., & Okuyan, M.R. (1995). Zootekni, Anadolu Üniversitesi, Yayın No: 905 s:394.
  • Van Dyke, N.J., & Anderson, P.M. (2000). Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890
  • Van Soest, P.J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Second edition. Cornell University Press, Ithaca, new York, 156-176.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.B., & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietery fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.
  • Van, D.T.T., Mui, N.T., & Ledin, I. (2005). Tropical foliages: effect of presentation method and species on intake by goats. Animal Feed Science and Technology, 118, 1-17.
  • Venture, M.R., Castanon, J.I.R., Pieltain, M.C., & Flores, M.P. (2004). Nutritive value of forage shrubs: Bituminaria bituminosa, Rumex lunaria, Acacia salicina, Cassia sturtii and Adenocorpus foliosus. Small Ruminant Research 52, 13-18.
  • Waghorn, G. (2008). Beneficial and detrimental effects of dietary condensed tannins for sustainable sheep and goat production - Progress and challenges. Journal of Animal Feed Science and Technology, 147 (1), 116-139.
  • Zebari, H.M.Z. (2015). Potential Nutritive Value, Methane Production and Tannın Contents Of Some Tree Leaves. (Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş, Türkiye.
There are 44 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Articles
Authors

Özlem Özdemir This is me 0000-0003-0086-4741

Adem Kaya 0000-0002-7726-6865

Publication Date September 30, 2020
Acceptance Date August 7, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 30 Issue: 3

Cite

APA Özdemir, Ö., & Kaya, A. (2020). Bazı Ağaç Yapraklarının İn Vitro Gaz Üretim Tekniğiyle Yem Değerlerinin Belirlenmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 30(3), 454-461. https://doi.org/10.29133/yyutbd.721969
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.