Effects of Different Crop-load and Ethephon Treatments on Yield, Quality and Biochemical Parameters of Erciş Grape Cultivar
Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri

Şerif KARATEKE [1] , Cüneyt UYAK [2] , Adnan DOĞAN [3]


This study was conducted to investigate the effects of different crop-load and ethephon treatments on yield, quality and biochemical characteristics of Erciş grape cultivar in 2017. Experimental vines were grown on their own roots and trained in gobble style. Following the fruit-set, cluster thinning was performed as to have two different fruit loads (20 and 30 cluster/vine). Ethephon (CEPA 2-Chloroethylphosphonic acid) was sprayed externally only to the clusters in 4 different doses (0-100-500-1000 ppm) twice 7th and 14th days after veraison. Crop loads and ethephon treatments had significant effects on vine yield, cluster width, 100-berry weight, berry length and width, L* and b* values, syringic and p-coumaric acid contents of Erciş grapes. In both crop loads, as compared to the control, ethephon doses generally decreased vine yield, cluster weight, length and width, berry length, width and 100-berry weight, tartaric and malic acid contents, pH and total acidity and increased soluble solid contents.

Bu araştırma, Erciş üzüm çeşidinde farklı ürün yükü ve etefon dozlarının verim ve kalite ile bazı biyokimyasal özellikler üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2017 yılında yürütülmüştür. Kendi kökleri üzerinde goble terbiye sistemine sahip asmalara tane tutumunun ardından salkım seyreltme yoluyla iki farklı ürün yükü (20 ve 30 salkım/asma) uygulanmıştır. Ben düşme tarihinden sonraki 7. ve 14. günlerde iki kez dört farklı dozda (0-100-500-1000 ppm) sadece salkımlara püskürtme yoluyla etefon uygulaması yapılmıştır. Erciş üzüm çeşidinde ürün yükü ve etefon uygulamalarının asma verimi, salkım eni, 100 tane ağırlığı, tane boyu, tane eni, L* ve b* değeri ile sirinjik ve p-kumarik asit miktarları üzerine olan etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Her iki ürün yükünde de etefon dozlarının kontrole göre asma verimi, salkım ağırlığı, salkım boyu, salkım eni, tane boyu, tane eni, 100 tane ağırlığı, tartarik asit, malik asit, pH ve toplam asitlikte genel olarak azalmaya, suda çözünebilir kuru madde miktarında ise artışa neden olduğu tespit edilmiştir.
  • Ağaoğlu, Y.S. (1976). Çeşitli sentetik kimyasal maddelerin asmalarda mahsulün bazı kalite özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar II. Cycocel ve Alar’ın çeşitli dozlarının etkileri. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yıllığı, 26 (2): 261-274.
  • Ağaoğlu, Y.S. (1977). Hamburg misketi üzüm çeşidinde Ethrel’in uygulama zaman ve dozlarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yıllığı, 28 (1): 360-375.
  • Ağaoğlu, Y.S, Çelik, H. (1977). Ethrel’in değişik uygulama şekilleri ve dozlarının asmalarda mahsulün bazı kalite özellikleri üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yıllığı, 27 (3-4): 588-604.
  • Bevilacqua, A.E., Califano, A.N. (1989). Determination of organic acids in dairy products by high performance liquid chromatography. J. Food Sci., 54: 1076–1079. doi.org/10.1111/j.1365-2621.1989.tb07948.x
  • Coombe, B.G., Hale, C.R. (1973). The hormone content of ripening berries and the effect of growth substance treatments. Plant Physiol. 51: 629-634. doi.org/10.1104/pp.51.4.629
  • Çoban, H. (2008). Effect of Phosphonic Acid (2-Chloroethyl) on physical and chemical characteristics of Trakya ilkeren and Red globe table grapes (Vitis vinifera L.). Asian Journal of Chemistry, 20 (4): 2955-2961.
  • EI-Zeftawi, B.M. (1982). Effects of ethephon on cluster loosening and berry composition of four wine grape cultivars. J. Hortic. Sci.,57: 457-463. doi.org/10.1080/00221589.1982.11515078
  • Ezzahouani, A. (1997). The effect of ethephon on ruby seedless grapes. Actes Inst. Agron. Veto (Maroc).,17 (4): 227-230.
  • Ferrara, G., Mazzeo, A., Matarresa, A.M.S., Pacucci, C., Trani, A., Fidelibus, M.W., Gambacorta, G. (2016). Ethephon as a potential abcission agent for table grapes: effects on pre-harvest abcission, fruit quality and residue. Frontiers in Plant Science,7: 1-7. doi.org/10.3389/fpls.2016.00620
  • Gallegos., J.I., Gonzalez, R., Gonzalez, M.R., Martin, P. (2006). Changes in composition and colour development of ‘Trempranillo’ grapes during ripening induced by ethephon treatments at véraison. Acta Hort.727: 505-512. doi.org/10.17660/ActaHortic.2006.727.62
  • Hale, C.R., Coombe, B.G., Hawker, J.S. (1970). Effects of ethylene and 2-chloroethylphosphonic acid on the ripening of grapes. Plant Physiol.45: 620-623. doi.org/10.1104/pp.45.5.620
  • Heil, R.M. (1998). Effect of training system and pruning severity on the growth yield and fruit composition of Vitis vinifera L. Cabernet Sauvignon grapevines. (PhD), California State University, Fresno.
  • Kaur, M., Gill, M.I.S., Arora, N.K. (2013). Effect of pre-harvest treatment on yield, maturity and quality of Flame Seedless grape (Vitis vinifera L.). J. Hortl. Sci., 8 (1): 35-40.
  • Kelen, M. (1991). Researches on viticulture of Van province and ampelographic properties of grape varieties grown here. (PhD), Van Yüzüncü Yıl University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, Turkey.
  • Kök, D., Bal, E. (2018). Enhancing skin color and phenolic compounds of cv. Red Globe table grape (V. vinifera L.) utilizing of different preharvest treatments. Erwerbs-Obstbau, 60: 75–81. doi.org/10.1007/s10341-017-0352-8
  • Kurtural, K.S, Dami, A.I., Taylor, H.B. (2006). Effects of pruning and cluster thinning on yield and fruit composition of ‘Chambourcian’ grapevines. Hort Technology, 16 (2): 233-240. Lavee, S., Erez, A., Shulman, Y. (1977). Control of vegetativegrowth of grapevines (Vitis vinifera) with 2- chloroethylphosphonicacid (ethephon) and other growth inhibitors. Vitis, 16: 89-96. doi.org/10.5073/vitis.1977.16.89-96
  • Leao, P.C.D.S., Lima, M.A.C., Costa, J.P.D., Trindade, D.C.G. (2014). Abscisic acid and ethephon for improving red color andquality of Crimson Seedless grapes grown in a tropical region. American Journal of Enology and Viticulture, 66: 37–45. doi.org/10.5344/ajev.2014.14041
  • Lombard, P.J., Viljoen, J.A., Wolf, E.E., Calitz, F.J. (2004). The effect ofethephon on berry colour of ‘Flame Seedless’ and ‘Bonheur’ table grapes. S. Afr.J. Enol. Vitic.,25: 1–12. doi.org/10.21548/25-1-2131
  • Miele, A., Rizzon, A.L. (2013). Pruning and cluster thinning intensity on the composition of Cabernet Sauvignon grape. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal - SP, 4 (35): 1081-1092. doi.org/10.1590/S0100-29452013000400020
  • Nikolaou, N., Zioziou, E., Stavrakas, D., Patakas, A. (2003). Effects ofethephon, methanol, ethanol and girdling treatments on berry maturity and colour development in Cardinal table grapes. Austr. J. Grape Wine Res. 9: 12–14. doi.org/10.1111/j.1755-0238.2003.tb00227.x
  • Pehlivan, E.C., Uzun, H.İ. (2015). Shiraz üzüm çeşidinin verim ve kalite özellikleri üzerine salkım seyreltmenin etkileri. Van YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 25 (2): 119-126. doi.org/10.29133/yyutbd.236407
  • Rodriguez-Delgado, M.A., Malovana, S., Perez, J.P., Borges, T., Garcia-Montelongo, FJ. (2001). Separation of phenolic compounds by high-performance liquid chromatography with absorbance and fluorimetric detection. Journal of chromatography. 912: 249-257. doi.org/10.1016/s0021-9673(01)00598-2
  • Ruffner, H.P. (1982). Metabolism of tartaric and malic acids in Vitis. A Rev.-Part b. Vitis, 21: 346-358.
  • Shalan, A.M. (2013). Performance of Vitis vinifera cultivar Flame Seedless grapevines under different node load per centimeter square of trunk cross-sectional area. Asian Journal of Crop Science, 5(2): 139-152. doi.org/10.3923/ajcs.2013.139.152
  • Shulman, Y., Cohen, S., Loınger, C. (1985). Improved maturation and wine quality of Carignane grapes by ethephon treatments. Am. J. Enol. Vitic., 36 (4): 264-267.
  • Swain, T., Hillis, W.E. (1959). The phenolic constituents of Prunus domestica I. The quantitative analysis of phenolic constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture, 10: 63– doi.org/68. 10.1002/jsfa.2740100110
  • Szyjewicz, E., Kliewer, W.M. (1983). Influence of timing of ethephon application on yield and fruit composition of Chenin Blanc grapevines. Am. J. Enol. Vitic., 34 (2): 53-56.
  • Uzquiza, L., González, R., González, M.R., Fidelibus, M.W., Martín, P. (2015). A preharvest treatment of ethephon and methyl jasmonate affects mechanical harvesting performance and composition of ‘Verdejo’ grapes and wines. Eur. J.Hortic. Sci. 80: 97–102. doi.org/10.17660/eJHS.2015/80.3.1
  • Uzun, H.İ. (1996). Bağcılık. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 69, Türkiye.
  • Zahedi, M., Mortazavi, S., Moallemi, N., Abdosi, V. (2013). Effect of pre-harvest application of gibberellic acid and ethephon on the quality of table grape. Journal of Ornamental and Horticultural Plants, 3 (2): 125-131.
Primary Language tr
Subjects Horticulture
Published Date Aralık 2020
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0003-0151-8488
Author: Şerif KARATEKE
Institution: BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-6101-6845
Author: Cüneyt UYAK (Primary Author)
Institution: Yüzüncü Yıl Üniversitesi , Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-8623-0629
Author: Adnan DOĞAN
Institution: BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Country: Turkey


Supporting Institution Van Yüzüncü Yıl üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı
Project Number FYL-2017-6226
Thanks Bu çalışma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından FYL-2017-6226 nolu yüksek lisans projesi olarak desteklenmiştir.
Dates

Publication Date : December 31, 2020

Bibtex @research article { yyutbd788417, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {}, publisher = {Yuzuncu Yil University}, year = {2020}, volume = {30}, pages = {908 - 918}, doi = {10.29133/yyutbd.788417}, title = {Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Karateke, Şerif and Uyak, Cüneyt and Doğan, Adnan} }
APA Karateke, Ş , Uyak, C , Doğan, A . (2020). Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , Volume:30 Issue: Additional issue , 908-918 . DOI: 10.29133/yyutbd.788417
MLA Karateke, Ş , Uyak, C , Doğan, A . "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri" . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30 (2020 ): 908-918 <https://dergipark.org.tr/en/pub/yyutbd/issue/59373/788417>
Chicago Karateke, Ş , Uyak, C , Doğan, A . "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30 (2020 ): 908-918
RIS TY - JOUR T1 - Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri AU - Şerif Karateke , Cüneyt Uyak , Adnan Doğan Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.788417 DO - 10.29133/yyutbd.788417 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 908 EP - 918 VL - 30 IS - Ek sayı (Additional issue) SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.788417 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.788417 Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri %A Şerif Karateke , Cüneyt Uyak , Adnan Doğan %T Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri %D 2020 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 30 %N Ek sayı (Additional issue) %R doi: 10.29133/yyutbd.788417 %U 10.29133/yyutbd.788417
ISNAD Karateke, Şerif , Uyak, Cüneyt , Doğan, Adnan . "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30 / Ek sayı (Additional issue) (December 2020): 908-918 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.788417
AMA Karateke Ş , Uyak C , Doğan A . Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. YYÜ TAR BİL DERG. 2020; 30(Ek sayı (Additional issue)): 908-918.
Vancouver Karateke Ş , Uyak C , Doğan A . Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2020; 30(Ek sayı (Additional issue)): 908-918.
IEEE Ş. Karateke , C. Uyak and A. Doğan , "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri", Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 30, no. Ek sayı (Additional issue), pp. 908-918, Dec. 2021, doi:10.29133/yyutbd.788417