This study was conducted to investigate the effects of different crop-load and ethephon treatments on yield, quality and biochemical characteristics of Erciş grape cultivar in 2017. Experimental vines were grown on their own roots and trained in gobble style. Following the fruit-set, cluster thinning was performed as to have two different fruit loads (20 and 30 cluster/vine). Ethephon (CEPA 2-Chloroethylphosphonic acid) was sprayed externally only to the clusters in 4 different doses (0-100-500-1000 ppm) twice 7th and 14th days after veraison. Crop loads and ethephon treatments had significant effects on vine yield, cluster width, 100-berry weight, berry length and width, L* and b* values, syringic and p-coumaric acid contents of Erciş grapes. In both crop loads, as compared to the control, ethephon doses generally decreased vine yield, cluster weight, length and width, berry length, width and 100-berry weight, tartaric and malic acid contents, pH and total acidity and increased soluble solid contents.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Horticulture |
Published Date | Aralık 2020 |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Supporting Institution | Van Yüzüncü Yıl üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı |
Project Number | FYL-2017-6226 |
Thanks | Bu çalışma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından FYL-2017-6226 nolu yüksek lisans projesi olarak desteklenmiştir. |
Dates |
Publication Date : December 31, 2020 |
Bibtex | @research article { yyutbd788417,
journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi},
issn = {1308-7576},
eissn = {1308-7584},
address = {},
publisher = {Yuzuncu Yil University},
year = {2020},
volume = {30},
pages = {908 - 918},
doi = {10.29133/yyutbd.788417},
title = {Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri},
key = {cite},
author = {Karateke, Şerif and Uyak, Cüneyt and Doğan, Adnan}
} |
APA | Karateke, Ş , Uyak, C , Doğan, A . (2020). Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , Volume:30 Issue: Additional issue , 908-918 . DOI: 10.29133/yyutbd.788417 |
MLA | Karateke, Ş , Uyak, C , Doğan, A . "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri" . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30 (2020 ): 908-918 <https://dergipark.org.tr/en/pub/yyutbd/issue/59373/788417> |
Chicago | Karateke, Ş , Uyak, C , Doğan, A . "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30 (2020 ): 908-918 |
RIS | TY - JOUR T1 - Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri AU - Şerif Karateke , Cüneyt Uyak , Adnan Doğan Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.788417 DO - 10.29133/yyutbd.788417 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 908 EP - 918 VL - 30 IS - Ek sayı (Additional issue) SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.788417 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.788417 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri %A Şerif Karateke , Cüneyt Uyak , Adnan Doğan %T Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri %D 2020 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 30 %N Ek sayı (Additional issue) %R doi: 10.29133/yyutbd.788417 %U 10.29133/yyutbd.788417 |
ISNAD | Karateke, Şerif , Uyak, Cüneyt , Doğan, Adnan . "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30 / Ek sayı (Additional issue) (December 2020): 908-918 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.788417 |
AMA | Karateke Ş , Uyak C , Doğan A . Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. YYÜ TAR BİL DERG. 2020; 30(Ek sayı (Additional issue)): 908-918. |
Vancouver | Karateke Ş , Uyak C , Doğan A . Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2020; 30(Ek sayı (Additional issue)): 908-918. |
IEEE | Ş. Karateke , C. Uyak and A. Doğan , "Erciş Üzüm Çeşidinde Farklı Ürün Yükü ve Etefon Dozlarının Verim ve Kalite ile Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri", Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 30, no. Ek sayı (Additional issue), pp. 908-918, Dec. 2021, doi:10.29133/yyutbd.788417 |