BibTex RIS Cite

Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi

Year 2012, Volume: 3 Issue: 1, 35 - 42, 01.03.2012

Abstract

Ülkemiz, dünya zeytinciliğinde yaklaşık 160 milyon adet ağaç sayısı ile İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’un ardından 5. ülke olduğu halde, verim ve kalite yönünden istenilen konuma ulaşamamıştır. Buna sebep olan birçok faktör vardır. Bunlardan biri fidanların ismine doğru, kaliteli ve verimli çeşitlerle bahçelerin kurulmamasıdır. Ayrıca çeşitlerin biyotik ve abiyotik stres koşullarına dayanımının bilinmemesidir. Kararlı bir yetiştiricilik, yüksek verim ve kaliteli ürün için zeytinde sulama programlarının iyi oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmada ülkemizde yetiştiriciliği en çok yapılan Ayvalık ve Gemlik zeytin fidanlarının farklı sulama konularına göre morfolojik değişimleri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda Ayvalık zeytin çeşidi su stresine daha toleranslı iken Gemlik zeytin çeşidi uygulanan sulama suyu miktarı azaldıkça duyarlılığı artmıştır

Effect of Different Irrigation Levels on Some Growth Parameters of Ayvalik and Gemlik Olive Saplings

Year 2012, Volume: 3 Issue: 1, 35 - 42, 01.03.2012

Abstract

Although Turkey ranks 5th in olive production following Spain, Italy, Greece and Tunusia, it has not yet been reached the intended level in terms of yield and quality with an asset of 160 million trees. There are many factors that cause this result. One of them is not to install the orchards with the saplings of high yielded, qualified and true to its name. Besides, the degree of resistance of the varieties to the biotic and abiotic stress conditions has not been known. Effective irrigation programs should be established for a steady cultivation and a high yield/quality production in olive growing. In this study, the effect of different irrigation applications on the morphological changes of Ayvalik and Gemlik olive saplings was investigated. At the end of the study, it was determined that Ayvalik variety was more tolerant to water stress, while decreasing the amount of irrigation caused an increasing susceptibility in Gemlik variety

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA56BT93UT
Journal Section Article
Authors

Ünal Kaya This is me

Publication Date March 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Kaya, Ü. (2012). Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi. Zeytin Bilimi, 3(1), 35-42.
AMA Kaya Ü. Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi. Zeytin Bilimi. March 2012;3(1):35-42.
Chicago Kaya, Ünal. “Ayvalık Ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi”. Zeytin Bilimi 3, no. 1 (March 2012): 35-42.
EndNote Kaya Ü (March 1, 2012) Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi. Zeytin Bilimi 3 1 35–42.
IEEE Ü. Kaya, “Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi”, Zeytin Bilimi, vol. 3, no. 1, pp. 35–42, 2012.
ISNAD Kaya, Ünal. “Ayvalık Ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi”. Zeytin Bilimi 3/1 (March 2012), 35-42.
JAMA Kaya Ü. Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi. Zeytin Bilimi. 2012;3:35–42.
MLA Kaya, Ünal. “Ayvalık Ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi”. Zeytin Bilimi, vol. 3, no. 1, 2012, pp. 35-42.
Vancouver Kaya Ü. Ayvalık ve Gemlik Zeytin Fidanlarında Farklı Sulama Düzeylerinin Bazı Büyüme Parametreleri Üzerine Etkisi. Zeytin Bilimi. 2012;3(1):35-42.