In this study, the effect of different harvest time and olive fruit fly infestation on fatty acid composition were determined in olive oil of Ayvalık (Akhisar-district of Manisa), Memecik (Torbalı-district of Izmir) and Erkence (Urla-district of Izmir) cultivars in 2008-2009. In both years, olive fruits were harvested 6 times starting from 15 October in 14 days intervals. Fatty acid composition was determined in olive oil obtained from in each harvesting period. As harvest time proceeded, there was a rise in palmitic acid, palmitoleic acid, linoleic acid and saturated fatty acid levels, while it caused a decrease in stearic acid, oleic acid, and linoleic acid content in extracted olive oils. All fatty acid components were in compliance with the Codex Standards for olive oil. In addition, olive fruit fly damage did not cause any change in the fatty acids composition
Bu çalışmada 2008 ve 2009 yıllarında Akhisar (Manisa) İlçesi’nde Ayvalık çeşidinde, Torbalı (İzmir) İlçesi’nde Memecik çeşidinde ve Urla (İzmir) İlçesi’nde Erkence çeşidinde olgunlaşma döneminde, farklı hasat zamanları ve Zeytin sineği zararının zeytinyağının yağ asitleri bileşimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bahçelerde her iki yılda, 15 Ekim’den başlayarak 14 gün arayla 6 kez hasat yapılmış ve her hasatta toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarında, yağ asitleri bileşenleri ölçülmüştür. Hasat zamanları ilerledikçe palmitik asit, palmitoleik asit, linolenik asit, ve doymuş yağ asitleri değerlerinde düşüş görülmekte iken, stearik asit, oleik asit ve linoleik asit değerlerinde yükseliş görülmüştür. Tüm yağ asitleri bileşenleri kodeks değerleri içersinde yer almıştır. Ayrıca Zeytin sineği zararının yağ asitleri bileşenleri üzerinde herhangi bir değişime neden olmadığı belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Other ID | JA88NH42GM |
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 3 Issue: 2 |