Rezene (Foeniculum vulgare Mill.) ticari olarak üretimi yapılan ve Türkiye
florasında doğal yayılış gösteren önemli baharat bitkilerinden birisidir. Rezene üzerindeki yoğun tarımsal çalışmalara
rağmen, doğal yayılış gösteren popülasyonlar üzerindeki çalışmalar sınırlıdır.
Mevcut çalışmada; Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Tokat florasında doğal
yayılış gösteren rezene popülasyonlarının bitkisel ve kalite özelikleri
araştırılmıştır. Bu amaçla 4 farklı duraktan alınan örneklerde bitkisel ve
kalite özeliklerinin değişimi ve özellikler arası ilişkiler incelenmiştir. Çalışmada bitkisel özeliklerden bitki boyu
100-235 cm (ort. 184 cm), 1000 meyve ağırlığı 2.9-8.3 g (ort. 5.4 g)
aralıklarında değişmiştir. Kalite özeliklerden uçucu yağ oranları % 3.5-10.3 (ort. % 6.6) arasında bulunmuştur.
Uçucu yağda ana bileşenin estragol olduğu ve % 72.9-93.6 (ort. % 85.3)
aralığında değiştiği belirlenmiştir. Çalışmada ana bileşen estragol oranı ile
bitki boyu (r= 0.60**), şemsiye sayısı (r= 0.39*) arasında olumlu, uçucu yağ
oranı (r= --0,34*) arasında olumsuz ilişki gözlenmiştir.
Fennel (Foeniculum
vulgare Mill.) is one of spice and an aromatic plant which is commercial
produced and naturally grows in the flora of Turkey. Despite intensive studies
on the cultivation of fennel varieties, there are limited studies on the
properties of native fennel populations. The research objectives were to
determine morphological and quality characteristics of natural population of
fennel from Tokat Flora located the Black Sea region of Turkey. Fennel plants
were sampled from four different areas of Tokat region. Plant height varied from 100 to 225 cm (mean
184 cm), and 1000 fruit weight were
between 2.9 and 8.3 g (mean 5.4 g). Essential oil contents were varied from
3.50 to 10.30%. Estragole, main
component of essential oil, was determined between 72.9 to 93.6% of essential oil. There were positive
correlation between estragole and plant height (r = 0.06**) and stem number
(r = 0.39*). But there were a negative correlation between essential oils and
main component of estragole (r = --0.34*).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 27, 2016 |
Submission Date | March 22, 2016 |
Acceptance Date | April 26, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |