Research Article

Bazı fakültatif buğday genotiplerinin farklı çevrelere tepkileri

Volume: 58 Number: 3 September 5, 2021
TR EN

Bazı fakültatif buğday genotiplerinin farklı çevrelere tepkileri

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı fakültatif gelişme tabiatına sahip ekmeklik buğday genotiplerin farklı çevrelerde verim ve kalite özelliklerin belirlenmesidir. Materyal ve Yöntem: Bu araştırma, 2014-2015 yetiştirme sezonunda yağışa dayalı şartlarda 25 ekmeklik buğday genotipi (20 ileri hat ve 5 standart çeşit) ile Diyarbakır ve Muş lokasyonlarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada çeşit ve hatların tane verimi ile bazı kalite (bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, zeleny sedimantasyon ve yaş gluten) özellikleri incelenmiştir. Araştırma Bulguları: Birleştirilmiş varyans analizinde, genotip, çevre ve bunların etkileşim (genotip × çevre) etkileri, incelenen özelliklerden bin tane ve hektolitre ağırlığı hariç diğer tüm özellikler için oldukça anlamlıydı. Ancak genotip-çevre etkileşiminin etkisi incelenen tüm parametreler açısından genotip ve çevreye göre daha küçük boyuttaydı. Diyarbakır lokasyonu incelenen kalite parametreleri için öne çıkarken, Muş lokasyonu tane verimi yönünde öne çıkmıştır. Sonuç: Çalışmada, G17 genotipi her iki test ortamında da en yüksek tane verimine sahipti ve verim açısından en kararlıydı. G11 ve G21 genotipleri kalite parametreleri açısından ön plana çıkmıştır. Bu genotiplerin gelecekteki ıslah çalışmalarında ebeveyn olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Çevre , fakültatif buğday , kalite , verim

References

  1. Akçura, M. and Y. Kaya. 2008. Nonparametric stability methods for interpreting genotype by environment interaction of bread wheat genotypes (Triticum aestivum L.)’’, Genetics and Molecular Biology, 31(4): 906-913, 2008.
  2. Aktaş, H. İ. Erdemci, M. Karaman, E. Kendal ve S. Tekdal. 2017. Bazı kışlık ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özellikleri bakımından GGE biplot analiz yöntemi ile değerlendirilmesi. Tr. Doğa ve Fen Derg. Vol. 6 No. 1; 43-51.
  3. Altınbaş, M., M. Tosun, S. Yüce, C. Konak, E. Köse, R. A. Can. 2004. Effects of Genotype and Location on the Grain Yield and Some Quality Traits in Bread Wheats (T. aestivum L.). Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2004, 41 (1): 65-74
  4. Ames, N.P., J.M. Clarke, B.A. Marchylo, J.E. Dexter and S.M. Woods. 1999. Effect of environment and genotype on durum wheat gluten strength and pasta viscoelasticity. Cereal Chem. 76: 582-586. Anderson, W.K., B.J. Shackey and D. Sawkins. 1998. Grain yield and quality: does there have to be a trade-off? Euphytica 100: 183-188.
  5. Anıl, H. 2000. Samsun ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde verim, verim unsurları ve kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. O.M.Ü. Fen Bil. Enst., Yüksek Lisans Tezi. Samsun, 76.
  6. Aydın, N., H.O. Bayramoğlu, Z. Mut, H. Özcan. 2005. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının Karadeniz koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. AÜZF Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 257–262.
  7. Başer, N., İ. Öztürk, R. Avcı ve T. Kahraman. 2001. Trakya Bölgesi’nde yetiştirilen buğday çeşitlerinin verim, kalite ve diğer bazı özellikleri ile buğday tarımının önemli sorunları. Türkiye IV. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül, Tekirdağ, 1, 63-68.
  8. Campbell, L.D., R. J. Boila, Stothers.S .C. 1995. Variation in the chemical composition and test weight of barley and wheat grain grown at selected locations throughout Manitoba. Can. J. Anim. Sci.75 (2): 239-246.
  9. Anonim. 1990 AACC Approved Methods of the American Association of Cereal Chemist, USA.
  10. Anonim. 1982. ICC-Standart No:115/1. International Association for Cereal Chemistry
APA
Erdemci, İ., Aktaş, H., & Karaman, M. (2021). Bazı fakültatif buğday genotiplerinin farklı çevrelere tepkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 58(3), 421-430. https://doi.org/10.20289/zfdergi.728602