Ülkemiz geleneksel tip peynir çeşitleri arasında üretim ve tüketim bakımından ilk sırada yer alan peynir çeşidi olan beyaz peynir, pek çok zaman teneke peyniri, salamura peynir ya da Edirne peyniri olarak bilinmektedir. Türkiye‘nin her yöresinde yapılmasına karşın üretimin büyük bir bölümünü, Trakya, Marmara, Ege ve Orta Anadolu bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, Ege Bölgesinde çeşitli semt pazarlarında satışa sunulan 24 adet beyaz peynir örneği mikrobiyolojik açıdan analiz edilmiştir. Bu amaçla, peynir örnekleri Lactobacillus ssp., Lactococcus/Streptococcus ssp., Propionibacterium ssp., Enterococcus ssp., maya-küf, Pseudomonas ssp., Staphylococcus aureus, koliform grubu mikroorganizma ve Escherichia coli yönünden incelemeye alınmıştır. Çalışma sonucunda semt pazarlarında satılan peynir örneklerinin hijyenik kalitesinin düşük olduğu, çok az sayıda peynir örneğinin üretiminde ve depolanmasında hijyenik şartlara uyulduğu tespit edilmiştir. Özellikle peynir örneklerinin S. aureus ve koliform grubu mikroorganizma açısından risk taşıdığı belirlenmiştir.
Beyaz peynir, süt ürünleri, mikrobiyolojik kalite, güvenilir gıda, sağlık
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Science, Engineering |
Published Date | 55-4 |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2018 |
Application Date | April 3, 2018 |
Acceptance Date | May 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018, Volume 55, Issue 4 |