Amaç: Bu
araştırmada, farklı dozlarda sodyum diasetat ve sodyum benzoat ilavesinin
yüksek nemli mısır silajlarının aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
araştırılmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmada sodyum
diasetat (SD) ve sodyum benzoat (SB) olarak iki farklı katkı maddesinin (%0.5,
%1 ve %2) olacak şekilde 3 farklı dozunun, 25-26oC ve 36-37oC
koşullarında etkisi araştırılmıştır. Araştırma materyalini yaklaşık 120 gün
süre ile depolanmış KM içerği %61.84 olan fermente dane mısır oluşturmuştur.
Silaj örnekleri her muamele grubunda 3’er tekerrür olmak üzere aerobik
stabilite testine tabi tutulmuştur. Aerobik stabilitenin 0, 4., 7. ve 12. günlerinde silaj örneklerinde
kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin analizler yürütülmüştür. Aynı
zamanda, Fluke Ti9 IR (160x120) marka termal kamera ile 1 m mesafeden silaj
örneklerinden görüntüleme yapılarak değerlendirme sonuçları kaydedilmiştir.
Daha sonra elde edilen veriler SmartView®software programında
değerlendirilmiştir. Aerobik stabilite döneminde silaj
örneklerindeki sıcaklık değişimleri ve ortam sıcaklığı 30 dakikada bir 12 gün
süreyle (Hobo pentant data logger) kaydedilmiştir.
Bulgular: Araştırmada
katkı maddesi ilavesi silajların pH, NH3-N ve maya içeriklerini
düşürmüş, SÇK ve LA içeriklerini ise yükseltmiş, küf gelişimini ise önlemiştir.
Ancak, araştırmada kullanılan katkı maddelerinin doz miktarı ve aerobik
stabilteye ilişkin parametreler üzerindeki etkileri paralellik göstermemiştir.
Sonuç:
Araştırma sonucunda, yüksek nemli fermente mısır silajlarına açım
sonrası farklı dozlarda SD ve SBA ilave edilmesinin aerobik stabiliteyi
iyileştirdiği, ancak katkı maddesi dozunun özellikle yüksek sıcaklıklarda
tekrar gözden geçirilmesini gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | August 26, 2019 |
Acceptance Date | January 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 57 Issue: 2 |