Research Article
BibTex RIS Cite

Sodyum Diesatat ve Sodyum Benzoat İlavesinin Yüksek Nemli Mısır Silajlarının Aerobik Stabilite Özellikleri Üzerine Etkileri

Year 2020, Volume: 57 Issue: 2, 289 - 302, 30.06.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.611010

Abstract

Amaç: Bu
araştırmada, farklı dozlarda sodyum diasetat ve sodyum benzoat ilavesinin
yüksek nemli mısır silajlarının aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
araştırılmıştır.



Materyal ve Metot: Çalışmada sodyum
diasetat (SD) ve sodyum benzoat (SB) olarak iki farklı katkı maddesinin
(%0.5,
%1 ve %2) olacak şekilde 3 farklı dozunun, 25-26oC ve 36-37oC
koşullarında etkisi araştırılmıştır. Araştırma materyalini yaklaşık 120 gün
süre ile depolanmış KM içerği %61.84 olan fermente dane mısır oluşturmuştur.
Silaj örnekleri her muamele grubunda 3’er tekerrür olmak üzere aerobik
stabilite testine tabi tutulmuştur. Aerobik stabilitenin 0,  4., 7. ve 12. günlerinde silaj örneklerinde
kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin analizler yürütülmüştür. Aynı
zamanda, Fluke Ti9 IR (160x120) marka termal kamera ile 1 m mesafeden silaj
örneklerinden görüntüleme yapılarak değerlendirme sonuçları kaydedilmiştir.
Daha sonra elde edilen veriler SmartView®software programında
değerlendirilmiştir. Aerobik stabilite döneminde silaj
örneklerindeki sıcaklık değişimleri ve ortam sıcaklığı 30 dakikada bir 12 gün
süreyle (Hobo pentant data logger) kaydedilmiştir.



Bulgular: Araştırmada
katkı maddesi ilavesi silajların pH, NH3-N ve maya içeriklerini
düşürmüş, SÇK ve LA içeriklerini ise yükseltmiş, küf gelişimini ise önlemiştir.
Ancak, araştırmada kullanılan katkı maddelerinin doz miktarı ve aerobik
stabilteye ilişkin parametreler üzerindeki etkileri paralellik göstermemiştir.



Sonuç:
Araştırma sonucunda,
yüksek nemli fermente mısır silajlarına açım
sonrası farklı dozlarda SD ve SBA ilave edilmesinin aerobik stabiliteyi
iyileştirdiği, ancak katkı maddesi dozunun özellikle yüksek sıcaklıklarda
tekrar gözden geçirilmesini gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.

References

  • 1. Akyıldız R 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank Üniv Zir Fak Yayınları, No:358, Uygulama Kılavuzu: 122, s:174-185.
  • 2. Anonim 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, 428 p, London.
  • 3. Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S. 2017. Mısır (Zea mays L.) ile Leucaena leucocephala L. Bitkisinin Karıştırılmasıyla Hazırlanan Silajların Besin Değerinin Belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2017, 54 (1):101-106.
  • 4. Ashbell G, Pahlow G, Dinter B. 1987. Dynamics of orange peel fermentation during ensilage. J. Applied Bact., 63:275-279.
  • 5. Chen J, Stokes MR, Wallace CR. 1994. Effects of Enzyme – Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silage, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • 6. Da Silva TC, Smith ML, Barnard AM, Kung Jr L. 2015. The effect of a chemical additive on the fermentation and aerobic stability of high-moisture corn. J. Dairy Sci. 98, 8904–8912.
  • 7. Davies D, Merry R, Williams A, Bakewell E, Leemans D, Tweed J. 1998. Proteolysis during ensilage of forages varying in soluble sugar content. Journal of Dairy Science, 81, 444–453.
  • 8. Filya İ, Sucu E. 2003. Silajlarda Fermantasyon Kalitesi ve Aerobik Stabilitenin Geliştirilmesi Üzerinde Araştırmalar. GAP III. Tarım Kongresi, 2-3 Ekim 2003, Şanlıurfa. Bildiriler: 273-278.
  • 9. Filya İ. 2003. Organik Asitlerin Buğday, Mısır ve Sorgum Silajlarının Mikrobiyal Flora ile Aerobik Stabiliteleri Üzerine Etkileri. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Ekim 2003, Ankara, s. 299-308.
  • 10. Filya İ. 2018. Silaj Fermantasyonunda Yaşanan Gelişmeler ve Bir Gelecek Perspektifi. 2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi, 1-4 Kasım Antalya.
  • 11. Kleinschmit DH, RJ Schmidt, and L. Kung Jr. 2005. The effects of various antifungal additives on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 88:2130–2139.
  • 12. Koc F, Coskuntuna L, Ozduven ML, Coskuntuna A, Samlı HE. 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • 13. Koç F, Coşkuntuna L. 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • 14. McDonald P, Henderson AR, Heron SJE. 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. 340 p., Chalcombe Publication, Marlow, England.
  • 15. Pahlow G, RE Muck, F Driehuis, and Oude Elferink SJWH. 2003. Microbiology of ensiling. Page 50 in Silage Science and Tech-nology. D. R. Buxton, R. E. Muck, and J. H. Harrison, ed. Am. Soc. Agron., Madison, WI.
  • 16. Petterson K. 1988. Ensiling of forages. factors affecting silage fermantation and quality. Swedish University of Agricultural Sciences Department of Animal Nutrition and Manegement Uppsala.
  • 17. Ranjit NK, Kung Jr L 2000. The effect of Lactobacillus buchneri, Lactobacillus plantarum, or a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 83, 526–535.
  • 18. Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF. 1990. Methods Forthe Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • 19. Silva MSJ, Jobim CC, Poppi EC, Tres TT, Osmari MP 2015 Production Technology and Quality of Corn Silage for Feeding Dairy Cattle in Southern Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia 44(9): 303-313.
  • 20. Teller RS, RJ Schmidt, LW Whitlow, L Kung Jr . 2012. Effect of physical damage to ears of corn before harvest and treatment with various additives on the concentration of mycotoxins, silage fermentation, and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 95:1428–1436.
  • 21. Uriarte ME. 2001. Aerobic Stability of Corn Silage. Kansas State University Unpublished Ph.D. Thesis, Manhattan.
  • 22. Wen AY, Yuan XJ, Wang J, Desta ST, Shao T. 2017. Effects of four short-chain fatty acids or salts on dynamics of fermantatio and microbial characteristics of alfalfa silage. Animal Feed Science Technology. 223: 141-148.
  • 23. Wilkinson JM, Davies DR. 2012. The aerobic stability of silage: Key finding and recent developments. Grass and Forage Science, 68: 1-19.
  • 24. Yuan XJ, Wen AY, Desta ST, Wang J, Shao T. 2017. Effects of sodium diacetate on the fermentation profile, chemical composition and aerobic stability of alfalfa silage. Asian-Australas J Anim Sci 30: 804-810.
Year 2020, Volume: 57 Issue: 2, 289 - 302, 30.06.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.611010

Abstract

References

  • 1. Akyıldız R 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank Üniv Zir Fak Yayınları, No:358, Uygulama Kılavuzu: 122, s:174-185.
  • 2. Anonim 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, 428 p, London.
  • 3. Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S. 2017. Mısır (Zea mays L.) ile Leucaena leucocephala L. Bitkisinin Karıştırılmasıyla Hazırlanan Silajların Besin Değerinin Belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2017, 54 (1):101-106.
  • 4. Ashbell G, Pahlow G, Dinter B. 1987. Dynamics of orange peel fermentation during ensilage. J. Applied Bact., 63:275-279.
  • 5. Chen J, Stokes MR, Wallace CR. 1994. Effects of Enzyme – Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silage, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • 6. Da Silva TC, Smith ML, Barnard AM, Kung Jr L. 2015. The effect of a chemical additive on the fermentation and aerobic stability of high-moisture corn. J. Dairy Sci. 98, 8904–8912.
  • 7. Davies D, Merry R, Williams A, Bakewell E, Leemans D, Tweed J. 1998. Proteolysis during ensilage of forages varying in soluble sugar content. Journal of Dairy Science, 81, 444–453.
  • 8. Filya İ, Sucu E. 2003. Silajlarda Fermantasyon Kalitesi ve Aerobik Stabilitenin Geliştirilmesi Üzerinde Araştırmalar. GAP III. Tarım Kongresi, 2-3 Ekim 2003, Şanlıurfa. Bildiriler: 273-278.
  • 9. Filya İ. 2003. Organik Asitlerin Buğday, Mısır ve Sorgum Silajlarının Mikrobiyal Flora ile Aerobik Stabiliteleri Üzerine Etkileri. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Ekim 2003, Ankara, s. 299-308.
  • 10. Filya İ. 2018. Silaj Fermantasyonunda Yaşanan Gelişmeler ve Bir Gelecek Perspektifi. 2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi, 1-4 Kasım Antalya.
  • 11. Kleinschmit DH, RJ Schmidt, and L. Kung Jr. 2005. The effects of various antifungal additives on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 88:2130–2139.
  • 12. Koc F, Coskuntuna L, Ozduven ML, Coskuntuna A, Samlı HE. 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • 13. Koç F, Coşkuntuna L. 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • 14. McDonald P, Henderson AR, Heron SJE. 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. 340 p., Chalcombe Publication, Marlow, England.
  • 15. Pahlow G, RE Muck, F Driehuis, and Oude Elferink SJWH. 2003. Microbiology of ensiling. Page 50 in Silage Science and Tech-nology. D. R. Buxton, R. E. Muck, and J. H. Harrison, ed. Am. Soc. Agron., Madison, WI.
  • 16. Petterson K. 1988. Ensiling of forages. factors affecting silage fermantation and quality. Swedish University of Agricultural Sciences Department of Animal Nutrition and Manegement Uppsala.
  • 17. Ranjit NK, Kung Jr L 2000. The effect of Lactobacillus buchneri, Lactobacillus plantarum, or a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 83, 526–535.
  • 18. Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF. 1990. Methods Forthe Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • 19. Silva MSJ, Jobim CC, Poppi EC, Tres TT, Osmari MP 2015 Production Technology and Quality of Corn Silage for Feeding Dairy Cattle in Southern Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia 44(9): 303-313.
  • 20. Teller RS, RJ Schmidt, LW Whitlow, L Kung Jr . 2012. Effect of physical damage to ears of corn before harvest and treatment with various additives on the concentration of mycotoxins, silage fermentation, and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 95:1428–1436.
  • 21. Uriarte ME. 2001. Aerobic Stability of Corn Silage. Kansas State University Unpublished Ph.D. Thesis, Manhattan.
  • 22. Wen AY, Yuan XJ, Wang J, Desta ST, Shao T. 2017. Effects of four short-chain fatty acids or salts on dynamics of fermantatio and microbial characteristics of alfalfa silage. Animal Feed Science Technology. 223: 141-148.
  • 23. Wilkinson JM, Davies DR. 2012. The aerobic stability of silage: Key finding and recent developments. Grass and Forage Science, 68: 1-19.
  • 24. Yuan XJ, Wen AY, Desta ST, Wang J, Shao T. 2017. Effects of sodium diacetate on the fermentation profile, chemical composition and aerobic stability of alfalfa silage. Asian-Australas J Anim Sci 30: 804-810.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Fisun Koc 0000-0002-5978-9232

Publication Date June 30, 2020
Submission Date August 26, 2019
Acceptance Date January 17, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 57 Issue: 2

Cite

APA Koc, F. (2020). Sodyum Diesatat ve Sodyum Benzoat İlavesinin Yüksek Nemli Mısır Silajlarının Aerobik Stabilite Özellikleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(2), 289-302. https://doi.org/10.20289/zfdergi.611010

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.