Bu çalışma, in vivo ME değerleri bilinen bazı kaba yemlerin çeşitli inkübasyon periyotlarındaki in vitro GO değerlerini bularak, bu parametrelerden in vivo ME değeri ile ilişik düzeyi en yüksek olanını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada ayrıca, yemlerin Şayan ve ark. (2004)’nın çalışmasında aynı kaba yemlere ait elde edilen MEin vivo değeri ile yemlerin ilişki düzeyi yüksek bulunan 24 saatlik GO ve bazı ham besin maddelerinin kullanıldığı farklı regresyon eşitlikleri ile hesaplanan in vitro metabolik enerji (MEin vitro) değerleri de karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, 5’i yonca kuruotu, 5’i çayır kuruotu, 5’i buğday samanı olmak üzere toplam 15 kaba yemin 3, 6, 9, 24, 48, 72, 96 saatlik inkübasyon periyotlarındaki GO değerleri ile 24 saatlik GO ve bazı besin maddelerinin kullanıldığı farklı regresyon eşitliklerinden yararlanılarak MEin vitro değerleri elde edilmiştir. Bulgulardan, yemlerin MEin vitro değerlerinin tahminlenmesinde kullanılan GO değerlerinden 24 saatlik inkübasyon periyodunda elde edilen bulgunun, MEin vivo değeri ile ilişkisinin önemli derecede en yüksek olduğu (r=0.82, P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2007 |
Submission Date | November 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 44 Issue: 1 |