T arımın çok fonksiyonluluğu, tarımın sadece gıda ve lif üretiminden ibaret olmadığı, tarımın ekolojik ve sosyal boyutlarının da önemsenmesi gerektiği esasına dayanmaktadır. Çalışmada İzmir İli Torbalı İlçesindeki sanayi domatesi üreticilerinin tarımın çok fonksiyonluluğuna bakış açıları incelenmiştir. Araştırmanın ana materyalini gayeli örnekleme yöntemiyle belirlenen 61 üretici ile yapılan anketler oluşturmuştur. Araştırmada üreticilerin tarımın ekonomik yönüne daha fazla önem verdikleri saptanmıştır. Üreticilerin %50.82’si gelecekte tarıma devam etmeyi düşünmemektedir. Üreticilerin %60.66’sının gıda güvencesi kavramını, %44.26’sının ise gıda güvenliği kavramını daha önce duymadığı belirlenmiştir. Benzer şekilde üreticilerin %72.13’ünün kırsal turizm kavramını, %80.33’ünün de hayvan refahı kavramını daha önce duymadığı saptanmıştır. Tarımın çok fonksiyonluluğu kavramı gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle, tarımda yaşanan alternatif uygulamalar dikkate alınmalı, tarım politikaları buna göre yönlendirilmelidir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2008 |
Submission Date | November 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 45 Issue: 3 |