ÖZ
Amaç: Erkenci bölgede üretilen kiraz
çeşitlerinin hasat, depo ve raf ömrü sonrası meyve kalite özelliklerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal
ve Metot: Kiraz çeşitleri
olarak Bing, Napolyon, North Wonder, Skeena, 0900 Ziraat ve Regina
kullanılmıştır. Meyveler modifiye
atmosfer paketleme (MAP) ambalajlarında 0±0.5°C sıcaklık ve %90-95 oransal
nemde 21 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama sonrası kalite analizi
yapılırken, bir kısım meyve 3 gün
süreyle raf ömrü (20°C sıcaklık ve %65-75 oransal nem) koşullarında tutulduktan
sonra meyve kalite analizleri gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Regina ve 0900 Ziraat
çeşitlerinde ağırlık kaybı az olmuş, meyve sertlikleride bu çeşitler ile North
Wonder çeşidinde yüksek bulunmuştur. Bing, Napolyon ve Skeena çeşitlerinin
meyve sertlikleri ise düşük bulunmuştur. Skeena çeşidi ve 0900 Ziraat çeşidinin
meyve ağırlıkları yüksek bulunmuştur. North Wonder ve Skeena çeşitlerinin çatlama oranı yüksek
olmuştur. Diğer kalite özelliklerinden suda çözünür kuru madde ve titre
edilebilir asitlik ve renk değerlerindeki değişim ise sınırlı olmuştur.
Sonuç: MAP
poşetleri ile depolama ve raf ömrü sonrası en iyi sonuç veren kiraz çeşitleri
0900 Ziraat ve Regina çeşitleri olmuştur.
0900 Ziraat çeşit özellikleri bakımından öne çıkmıştır.
Anahtar sözcükler: Erkenci bölge, Depolama, Kiraz, MA paketleme, Meyve
kalitesi, Raf ömrü
Determination of
Storage and Shelf Life of Sweet Cherry Varieties Produced in Early Region
ABSTRACT
Objectives: It was aimed to determine the fruit quality characteristics of the
cherry varieties produced in the early region after harvest, storage and shelf
life.
Material and Method: ‘Bing’, ‘Napoleon’,
‘North Wonder’, ‘Skeena’, ‘0900 Ziraat’ and ‘Regina’ were used as sweet cherry
varieties. Fruits were stored for 21 days at 0±0.5°C temperature and 90-95%
proportional humidity in modified atmospheric packaging (MAP). While the
quality analysis was performed after storage, fruit quality analyses were
carried out after some fruits were kept under shelf life conditions (20°C
temperature and 65-75% proportional humidity) for 3 days.
Results: Weight loss in ‘Regina’ and ‘0900 Ziraat’ varieties was minimal and
fruit firmness was found to be high in ‘North Wonder’ varieties, as well as,
these varieties. ‘Bing’, ‘Napoleon’ and ‘Skeena’ varieties were found to have
low fruit firmness. The fruit weights of the ‘Skeena’ variety and ‘0900 Ziraat’
variety were found to be high. The cracking rate of the ‘North Wonder’ and ‘Skeena’
varieties was high. Other quality features including the changes of soluble contents
and titrable acidity and color values were found to be limited.
Conclusion: The sweet
cherry varieties that give the best results after storage and shelf life with MAP
bags were 0900 Ziraat and Regina varieties. 0900 Ziraat excelled in terms of
various characteristics.
Keywords: Early area,
Storage, Sweet cherry, MA packaging, Fruit quality, Shelf life
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2020 |
Submission Date | October 18, 2019 |
Acceptance Date | January 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 57 Issue: 3 |