TR
EN
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim Görsel Sanatlar dersinde işbirliğine dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrencinin başarısına ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini belirlemektir. Evreni Diyarbakır ili olan araştırmanın örneklemi, Şehit Polis Mehmet Erçin İlköğretim okulu 8. sınıf öğrencileridir. Araştırma, deneysel desenin öntest-sontest kontrol grup modelinden yararlanılarak yapılmıştır. Araştırmada Görsel Sanatlar dersinin “Eser Analizi” ünitesi deney grubunda İşbirliğine Dayalı Öğrenme yöntemine göre, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemine göre işlenmiştir. Başarıyı ölçmek için geliştirilen başarı testi öntest, sontest, ve kalıcılık testi olarak kullanılmıştır. Elde edilen bulgulardan, İşbirliğine Dayalı Öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında başarı testinin öntest sonuçları bakımından anlamlı derecede farklılık görülmemesine rağmen öğrencilerin sontest sonuçları bakımından dersteki başarıları arasında Deney Grubu lehine önemli bir fark olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca deney grubunda bu yöntemle işlenmiş olan dersin öğrenilenlerin kalıcılığını sağlamaya ilişkin puanları, geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmektedir.
Keywords
References
- Açıkgöz, K. Ü. (1992). İşbirlikli Öğrenme Kuram Araştırma Uygulama, Malatya: Uğurel Matbaası.
- ………… K. Ü. (1993). İşbirliğine Dayalı Öğrenme Ve Geleneksel Öğretimin Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarısı, Hatırda Tutma Düzeyleri Ve Duyuşsal Özellikleri Üzerindeki Etkileri, A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi: I. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi (25-28 Eylül 1990). Ankara: Meb Yay. 1993. 187-201.
- Alakuş, A. O. (2002). İlköğretim Okulları 6. Sınıf Resim - İş Dersi Öğretim Programındaki Grafik Tasarımı Konularının Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yöntemiyle Ve Bu Yönteme Uygun Düzenlenmiş Ortamda Uygulanması, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
- ………… (2003). “İlköğretim Çağındaki Bireyler Bakımından Sanat Eğitiminin Gerekliliği”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (www.esosder.org), sayı: 4, sayfa: 1-9. Diyarbakır.
- Artut, K. (2006). Sanat Eğitimi Kuramları Ve Yöntemleri, Ankara: Anı Yayıncılık.
- Aykut, A. (2006). Günümüzde Görsel Sanatlar Eğitiminde Kullanılan Yöntemler, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı : 21,2.
- Bilen, M. (1996). Plandan Uygulamaya Öğretim, Ankara: Aydan Web Tesisleri.
- Bülbül, Y. (2007). “Orta Öğretim Çevre ve İnsan Dersinde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Çevreye Yönelik Tutumlara ve Erişiye Etkisi”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 1, 2009
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2009 Number: 13
APA
Aydın, S., & Alakuş, A. O. (2009). İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 63-77. https://izlik.org/JA73LP52BU
AMA
1.Aydın S, Alakuş AO. İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009;(13):63-77. https://izlik.org/JA73LP52BU
Chicago
Aydın, Seçkin, and Ali Osman Alakuş. 2009. “İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA Ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, nos. 13: 63-77. https://izlik.org/JA73LP52BU.
EndNote
Aydın S, Alakuş AO (December 1, 2009) İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 13 63–77.
IEEE
[1]S. Aydın and A. O. Alakuş, “İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ”, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 13, pp. 63–77, Dec. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73LP52BU
ISNAD
Aydın, Seçkin - Alakuş, Ali Osman. “İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA Ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 13 (December 1, 2009): 63-77. https://izlik.org/JA73LP52BU.
JAMA
1.Aydın S, Alakuş AO. İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009;:63–77.
MLA
Aydın, Seçkin, and Ali Osman Alakuş. “İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA Ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 13, Dec. 2009, pp. 63-77, https://izlik.org/JA73LP52BU.
Vancouver
1.Seçkin Aydın, Ali Osman Alakuş. İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE GÖRSEL SANATLAR DERSİNİ İŞLEMENİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA ve ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 2009 Dec. 1;(13):63-77. Available from: https://izlik.org/JA73LP52BU