BibTex RIS Cite

One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions

Year 2010, Volume: 24 Issue: 1, 71 - 80, 01.04.2010

Abstract

References

  • Ahn, H.J., J.H. Kim, J.K Kim, D.H. Kim, H.S Yook and M.W. Byun. 2005. Combined effects of irradiation and modified atmosphere packaging on minimally processed Chinese cabbage (Brassica rapa L.). Food Chemistry, 89:589-597.
  • Allende, A., J.L. McEvoy, Y. Luo, I. Artes and , C.Y. Wang. 2006. Effectiveness of two- sided UV-C treatments in inhibiting natural microflora and extending the shelf life of minimally processed “Red Oak Leaf” lettuce. Food Microbiol. 23:241-249.
  • Fan, X., B.A. Neamira, and K.J.B. Sokorai. 2003. Use of ionizing radiation to improve sensory and microbial quality of fresh-cut green onion leaves. J.Food Sci. 68(4):1478- 1483.
  • Friedman, H. and I. Rot. 2006. Characterization of chilling injury in Heliotropium arborescens and Lantana camara cuttings. Post. Biol. Technol. 40:244-249.
  • Garcia, E. and O.M. Barrett. 2002. Preservative treatments for fresh-cut fruits and vegetables. In Lamikanra, O. (ed.). Fresh-Cut Fruits and Vegetables: Science, Technology, and Market, CRC Press, Boca Raton, Fla., pp.267-304.
  • Hong, G., G. Peiser, and M.I. Cantwell, 2000. Use of controlled atmospheres and heat treatment to maintain quality of intact and minimally processed green onions. Postharvest Biol. and Technol. 20:53-61.
  • Hong, S.I. and D. Kim. 2004. The effect of packaging treatment on the storage quality of minimally processed bunched onions. Int. Journal of Food Sci. And Tech. 39:1033- 1041.
  • Kasım, M.U., R. Kasım and S. Erkal, 2008. UV-C treatments on fresh-cut green onions enhanced antioxidant activity, maintained green color and controlled ‘telescoping’. J. Food, Agric.&Environ. (JFAE). 6(3&4):63-67.
  • Kevers, C., M. Falkowski, J. Tabart, J.O. Defraine, J. Domnes, and J. Pincemarl. 2007. Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. J. Agric. Food Chem. 55 (21): 8596-8603.
  • Lu, C.Y., C. Stevens, P. Yakabu, P.A. Loretan, and D. Eakin, 1987. Gamma, electron beam and ultraviolet radiation on control of storage rots and quality of Walla Walla onions. J. Food Process. Preserv. 12: 53-62.
  • Nencini, C., F. Cavallo, A. Cpasso, G.G. Franchi, G. Giorgio, and L. Micheli. 2007. Evolution of antioxidative properties of Allium species growing wild in Italy. Phytother. Res. 21:874-878.
  • Pieroni, A., V. Joniak, C.M. Dürr, S. Lüdeke, E.Traschel, and M. Heinrich. 2002. In vitro antioxidant activity of non-cultivated vegetables of ethnic Albanians in southern Italy. Phytother. Res. 16:467-473.
  • Vural, H., D.Eşiyok, and İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). E.Ü. Basımevi, Bornova, İzmir, 440 p.
  • Whitlow, T.H., N.L. Basshk, T.G. Ramney, and D.L. Reichert, 1991. An improved method for using electroliyte leakage to assess membrane competence in plant tissues. Plant Physioly 98:198-205.

One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions

Year 2010, Volume: 24 Issue: 1, 71 - 80, 01.04.2010

Abstract

Minimal işlenmiş soğanların depolama kalitesi UV-C uygulamalarından etkilenmektedir dolayısıyla bu çalışmada UV-C uygulamalarının minimal işlenmiş soğanların kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Soğanlara ultraviyole ışınlaması olarak dört farklı UV-C uygulaması yapılmış ve uygulama yapılmayan örnekler kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. UV-C uygulamalarından sonra soğanlar 5oC sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 15 gün depolanmıştır. Periyodik olarak depodan alınan soğanlarda kalite özellikleri olarak; antioksidant aktivite, elektrolit sızıntısı, renk, ağırlık kaybı, çürüme oranı ve iç yaprak uzaması incelenmiştir. Minimal işlenmiş taze soğanlarda elektrolit sızıntısı UV-C dozu arttıkça artmıştır. Depolamanın 10. gününde düşük UV-C dozu uygulanan soğanlarda hem elektrolit sızıntısı hem de çürüme oranı düşük bulunduğundan patojenlerin kontrol edilmesi için düşük dozlar kullanılabilir. Soğanın beyaz yapraklarında ölçülen L* değeri en yüksek UV-C5 uygulamasına ait örneklerde bulunmuş fakat yeşil yaprakların rengi, UV-C3uygulamasında daha iyi korunmuştur. UV-C15 uygulaması yapılan soğanlar önemli oranda sararma gösterirken, UV-C15 iç yaprak uzamasını önemli ölçüde önlenmiştir. Antioksidant aktivite, uygulanan UV-C dozu arttıkça artmış, özellikle UV-C15 uygulamasında yüksek bulunmuştur

References

  • Ahn, H.J., J.H. Kim, J.K Kim, D.H. Kim, H.S Yook and M.W. Byun. 2005. Combined effects of irradiation and modified atmosphere packaging on minimally processed Chinese cabbage (Brassica rapa L.). Food Chemistry, 89:589-597.
  • Allende, A., J.L. McEvoy, Y. Luo, I. Artes and , C.Y. Wang. 2006. Effectiveness of two- sided UV-C treatments in inhibiting natural microflora and extending the shelf life of minimally processed “Red Oak Leaf” lettuce. Food Microbiol. 23:241-249.
  • Fan, X., B.A. Neamira, and K.J.B. Sokorai. 2003. Use of ionizing radiation to improve sensory and microbial quality of fresh-cut green onion leaves. J.Food Sci. 68(4):1478- 1483.
  • Friedman, H. and I. Rot. 2006. Characterization of chilling injury in Heliotropium arborescens and Lantana camara cuttings. Post. Biol. Technol. 40:244-249.
  • Garcia, E. and O.M. Barrett. 2002. Preservative treatments for fresh-cut fruits and vegetables. In Lamikanra, O. (ed.). Fresh-Cut Fruits and Vegetables: Science, Technology, and Market, CRC Press, Boca Raton, Fla., pp.267-304.
  • Hong, G., G. Peiser, and M.I. Cantwell, 2000. Use of controlled atmospheres and heat treatment to maintain quality of intact and minimally processed green onions. Postharvest Biol. and Technol. 20:53-61.
  • Hong, S.I. and D. Kim. 2004. The effect of packaging treatment on the storage quality of minimally processed bunched onions. Int. Journal of Food Sci. And Tech. 39:1033- 1041.
  • Kasım, M.U., R. Kasım and S. Erkal, 2008. UV-C treatments on fresh-cut green onions enhanced antioxidant activity, maintained green color and controlled ‘telescoping’. J. Food, Agric.&Environ. (JFAE). 6(3&4):63-67.
  • Kevers, C., M. Falkowski, J. Tabart, J.O. Defraine, J. Domnes, and J. Pincemarl. 2007. Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. J. Agric. Food Chem. 55 (21): 8596-8603.
  • Lu, C.Y., C. Stevens, P. Yakabu, P.A. Loretan, and D. Eakin, 1987. Gamma, electron beam and ultraviolet radiation on control of storage rots and quality of Walla Walla onions. J. Food Process. Preserv. 12: 53-62.
  • Nencini, C., F. Cavallo, A. Cpasso, G.G. Franchi, G. Giorgio, and L. Micheli. 2007. Evolution of antioxidative properties of Allium species growing wild in Italy. Phytother. Res. 21:874-878.
  • Pieroni, A., V. Joniak, C.M. Dürr, S. Lüdeke, E.Traschel, and M. Heinrich. 2002. In vitro antioxidant activity of non-cultivated vegetables of ethnic Albanians in southern Italy. Phytother. Res. 16:467-473.
  • Vural, H., D.Eşiyok, and İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). E.Ü. Basımevi, Bornova, İzmir, 440 p.
  • Whitlow, T.H., N.L. Basshk, T.G. Ramney, and D.L. Reichert, 1991. An improved method for using electroliyte leakage to assess membrane competence in plant tissues. Plant Physioly 98:198-205.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Rezzan Kasım This is me

M. Ufuk Kasım This is me

Publication Date April 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 24 Issue: 1

Cite

APA Kasım, R., & Kasım, M. U. (2010). One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1), 71-80.
AMA Kasım R, Kasım MU. One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. April 2010;24(1):71-80.
Chicago Kasım, Rezzan, and M. Ufuk Kasım. “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24, no. 1 (April 2010): 71-80.
EndNote Kasım R, Kasım MU (April 1, 2010) One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 1 71–80.
IEEE R. Kasım and M. U. Kasım, “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 24, no. 1, pp. 71–80, 2010.
ISNAD Kasım, Rezzan - Kasım, M. Ufuk. “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24/1 (April 2010), 71-80.
JAMA Kasım R, Kasım MU. One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24:71–80.
MLA Kasım, Rezzan and M. Ufuk Kasım. “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 1, 2010, pp. 71-80.
Vancouver Kasım R, Kasım MU. One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24(1):71-80.