BibTex RIS Kaynak Göster

One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 1, 71 - 80, 01.04.2010

Öz

Kaynakça

  • Ahn, H.J., J.H. Kim, J.K Kim, D.H. Kim, H.S Yook and M.W. Byun. 2005. Combined effects of irradiation and modified atmosphere packaging on minimally processed Chinese cabbage (Brassica rapa L.). Food Chemistry, 89:589-597.
  • Allende, A., J.L. McEvoy, Y. Luo, I. Artes and , C.Y. Wang. 2006. Effectiveness of two- sided UV-C treatments in inhibiting natural microflora and extending the shelf life of minimally processed “Red Oak Leaf” lettuce. Food Microbiol. 23:241-249.
  • Fan, X., B.A. Neamira, and K.J.B. Sokorai. 2003. Use of ionizing radiation to improve sensory and microbial quality of fresh-cut green onion leaves. J.Food Sci. 68(4):1478- 1483.
  • Friedman, H. and I. Rot. 2006. Characterization of chilling injury in Heliotropium arborescens and Lantana camara cuttings. Post. Biol. Technol. 40:244-249.
  • Garcia, E. and O.M. Barrett. 2002. Preservative treatments for fresh-cut fruits and vegetables. In Lamikanra, O. (ed.). Fresh-Cut Fruits and Vegetables: Science, Technology, and Market, CRC Press, Boca Raton, Fla., pp.267-304.
  • Hong, G., G. Peiser, and M.I. Cantwell, 2000. Use of controlled atmospheres and heat treatment to maintain quality of intact and minimally processed green onions. Postharvest Biol. and Technol. 20:53-61.
  • Hong, S.I. and D. Kim. 2004. The effect of packaging treatment on the storage quality of minimally processed bunched onions. Int. Journal of Food Sci. And Tech. 39:1033- 1041.
  • Kasım, M.U., R. Kasım and S. Erkal, 2008. UV-C treatments on fresh-cut green onions enhanced antioxidant activity, maintained green color and controlled ‘telescoping’. J. Food, Agric.&Environ. (JFAE). 6(3&4):63-67.
  • Kevers, C., M. Falkowski, J. Tabart, J.O. Defraine, J. Domnes, and J. Pincemarl. 2007. Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. J. Agric. Food Chem. 55 (21): 8596-8603.
  • Lu, C.Y., C. Stevens, P. Yakabu, P.A. Loretan, and D. Eakin, 1987. Gamma, electron beam and ultraviolet radiation on control of storage rots and quality of Walla Walla onions. J. Food Process. Preserv. 12: 53-62.
  • Nencini, C., F. Cavallo, A. Cpasso, G.G. Franchi, G. Giorgio, and L. Micheli. 2007. Evolution of antioxidative properties of Allium species growing wild in Italy. Phytother. Res. 21:874-878.
  • Pieroni, A., V. Joniak, C.M. Dürr, S. Lüdeke, E.Traschel, and M. Heinrich. 2002. In vitro antioxidant activity of non-cultivated vegetables of ethnic Albanians in southern Italy. Phytother. Res. 16:467-473.
  • Vural, H., D.Eşiyok, and İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). E.Ü. Basımevi, Bornova, İzmir, 440 p.
  • Whitlow, T.H., N.L. Basshk, T.G. Ramney, and D.L. Reichert, 1991. An improved method for using electroliyte leakage to assess membrane competence in plant tissues. Plant Physioly 98:198-205.

One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 1, 71 - 80, 01.04.2010

Öz

Minimal işlenmiş soğanların depolama kalitesi UV-C uygulamalarından etkilenmektedir dolayısıyla bu çalışmada UV-C uygulamalarının minimal işlenmiş soğanların kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Soğanlara ultraviyole ışınlaması olarak dört farklı UV-C uygulaması yapılmış ve uygulama yapılmayan örnekler kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. UV-C uygulamalarından sonra soğanlar 5oC sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 15 gün depolanmıştır. Periyodik olarak depodan alınan soğanlarda kalite özellikleri olarak; antioksidant aktivite, elektrolit sızıntısı, renk, ağırlık kaybı, çürüme oranı ve iç yaprak uzaması incelenmiştir. Minimal işlenmiş taze soğanlarda elektrolit sızıntısı UV-C dozu arttıkça artmıştır. Depolamanın 10. gününde düşük UV-C dozu uygulanan soğanlarda hem elektrolit sızıntısı hem de çürüme oranı düşük bulunduğundan patojenlerin kontrol edilmesi için düşük dozlar kullanılabilir. Soğanın beyaz yapraklarında ölçülen L* değeri en yüksek UV-C5 uygulamasına ait örneklerde bulunmuş fakat yeşil yaprakların rengi, UV-C3uygulamasında daha iyi korunmuştur. UV-C15 uygulaması yapılan soğanlar önemli oranda sararma gösterirken, UV-C15 iç yaprak uzamasını önemli ölçüde önlenmiştir. Antioksidant aktivite, uygulanan UV-C dozu arttıkça artmış, özellikle UV-C15 uygulamasında yüksek bulunmuştur

Kaynakça

  • Ahn, H.J., J.H. Kim, J.K Kim, D.H. Kim, H.S Yook and M.W. Byun. 2005. Combined effects of irradiation and modified atmosphere packaging on minimally processed Chinese cabbage (Brassica rapa L.). Food Chemistry, 89:589-597.
  • Allende, A., J.L. McEvoy, Y. Luo, I. Artes and , C.Y. Wang. 2006. Effectiveness of two- sided UV-C treatments in inhibiting natural microflora and extending the shelf life of minimally processed “Red Oak Leaf” lettuce. Food Microbiol. 23:241-249.
  • Fan, X., B.A. Neamira, and K.J.B. Sokorai. 2003. Use of ionizing radiation to improve sensory and microbial quality of fresh-cut green onion leaves. J.Food Sci. 68(4):1478- 1483.
  • Friedman, H. and I. Rot. 2006. Characterization of chilling injury in Heliotropium arborescens and Lantana camara cuttings. Post. Biol. Technol. 40:244-249.
  • Garcia, E. and O.M. Barrett. 2002. Preservative treatments for fresh-cut fruits and vegetables. In Lamikanra, O. (ed.). Fresh-Cut Fruits and Vegetables: Science, Technology, and Market, CRC Press, Boca Raton, Fla., pp.267-304.
  • Hong, G., G. Peiser, and M.I. Cantwell, 2000. Use of controlled atmospheres and heat treatment to maintain quality of intact and minimally processed green onions. Postharvest Biol. and Technol. 20:53-61.
  • Hong, S.I. and D. Kim. 2004. The effect of packaging treatment on the storage quality of minimally processed bunched onions. Int. Journal of Food Sci. And Tech. 39:1033- 1041.
  • Kasım, M.U., R. Kasım and S. Erkal, 2008. UV-C treatments on fresh-cut green onions enhanced antioxidant activity, maintained green color and controlled ‘telescoping’. J. Food, Agric.&Environ. (JFAE). 6(3&4):63-67.
  • Kevers, C., M. Falkowski, J. Tabart, J.O. Defraine, J. Domnes, and J. Pincemarl. 2007. Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. J. Agric. Food Chem. 55 (21): 8596-8603.
  • Lu, C.Y., C. Stevens, P. Yakabu, P.A. Loretan, and D. Eakin, 1987. Gamma, electron beam and ultraviolet radiation on control of storage rots and quality of Walla Walla onions. J. Food Process. Preserv. 12: 53-62.
  • Nencini, C., F. Cavallo, A. Cpasso, G.G. Franchi, G. Giorgio, and L. Micheli. 2007. Evolution of antioxidative properties of Allium species growing wild in Italy. Phytother. Res. 21:874-878.
  • Pieroni, A., V. Joniak, C.M. Dürr, S. Lüdeke, E.Traschel, and M. Heinrich. 2002. In vitro antioxidant activity of non-cultivated vegetables of ethnic Albanians in southern Italy. Phytother. Res. 16:467-473.
  • Vural, H., D.Eşiyok, and İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). E.Ü. Basımevi, Bornova, İzmir, 440 p.
  • Whitlow, T.H., N.L. Basshk, T.G. Ramney, and D.L. Reichert, 1991. An improved method for using electroliyte leakage to assess membrane competence in plant tissues. Plant Physioly 98:198-205.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rezzan Kasım Bu kişi benim

M. Ufuk Kasım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kasım, R., & Kasım, M. U. (2010). One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1), 71-80.
AMA Kasım R, Kasım MU. One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2010;24(1):71-80.
Chicago Kasım, Rezzan, ve M. Ufuk Kasım. “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24, sy. 1 (Nisan 2010): 71-80.
EndNote Kasım R, Kasım MU (01 Nisan 2010) One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 1 71–80.
IEEE R. Kasım ve M. U. Kasım, “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 24, sy. 1, ss. 71–80, 2010.
ISNAD Kasım, Rezzan - Kasım, M. Ufuk. “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24/1 (Nisan 2010), 71-80.
JAMA Kasım R, Kasım MU. One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24:71–80.
MLA Kasım, Rezzan ve M. Ufuk Kasım. “One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 1, 2010, ss. 71-80.
Vancouver Kasım R, Kasım MU. One Sided UV-C Treatments Maintain Quality of Fresh-Cut Green Onions. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24(1):71-80.