BibTex RIS Cite

Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi

Year 2015, Volume: 29 Issue: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Abstract

Kurutma, gıda maddelerinin dayanıklılığını artırmak için kullanılan en eski muhafaza yöntemlerinden biridir. Kurutma veya dehidrasyon; mikrobiyal bozulmaların ve kimyasal reaksiyonların yavaşlatılması veya durdurulması amacıyla katı maddelerden suyun uzaklaştırılması işlemidir. Meyve ve sebzelerin kurutulmasında, konvansiyonel kurutma, vakum kurutma, kızılötesi ışınlar ile kurutma, ozmotik kurutma, dondurarak kurutma ve mikrodalga kurutma yöntemleri kullanılmaktadır. Mikrodalga kurutma işleminde yüksek frekanslı dalgalar kurutulan materyalin içinden hızla geçmekte, absorblanarak ısı enerjisine dönüşmekte ve böylece materyal içindeki su buharlaşmaktadır. Mikrodalga kurutmada ısı transferi, merkezden yüzeye doğru olduğu için kurutulan gıda maddesinin, iç sıcaklığı yüzey sıcaklığından daha yüksek olup, konvansiyonel kurutmaya göre daha dinamik bir ısı transferi gerçekleşmektedir. Bu derlemede, mikrodalga kurutma yönteminin avantajları ve dezavantajları ele alınarak, meyve ve sebzelerin kalite kriterleri üzerine etkisinden bahsedilecektir. Ayrıca kurutulmuş meyve ve sebzelerde mikrodalga kurutma yönteminin diğer yöntemlerle karşılaştırılması yapılarak meyve ve sebzelerin kurutma süresine, kurutma hızına ve kalite faktörleri üzerine etkisi değerlendirilecektir.

Year 2015, Volume: 29 Issue: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Research Articles
Authors

Azime ÖZKAN Karabacak

Gülşah ÖZCAN Sinir

Senem Suna This is me

Publication Date August 21, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Karabacak, A. Ö., Sinir, G. Ö., & Suna, S. (2015). Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Karabacak AÖ, Sinir GÖ, Suna S. Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. August 2015;29(2).
Chicago Karabacak, Azime ÖZKAN, Gülşah ÖZCAN Sinir, and Senem Suna. “Mikrodalga Ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve Ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (August 2015).
EndNote Karabacak AÖ, Sinir GÖ, Suna S (August 1, 2015) Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE A. Ö. Karabacak, G. Ö. Sinir, and S. Suna, “Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 29, no. 2, 2015.
ISNAD Karabacak, Azime ÖZKAN et al. “Mikrodalga Ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve Ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (August 2015).
JAMA Karabacak AÖ, Sinir GÖ, Suna S. Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29.
MLA Karabacak, Azime ÖZKAN et al. “Mikrodalga Ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve Ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2015.
Vancouver Karabacak AÖ, Sinir GÖ, Suna S. Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29(2).