Datura stramonium,
also known as pipe flower or angel's trumpet, is a toxic plant member of the
belladonna family containing several alkaloids. All parts of Datura plants
contain tropane alkaloids at dangerous levels, such as atropine, hyaline and
scopolamine, classified as deliriums or anticholinergics. High amounts of
datura stramonium ingestion may result in painful photophobia, which can lead
to poisoning, usually lasting several days, resulting in delirium (as opposed
to hallucinations), hyperthermia, tachycardia, strange behavior and severe
mydriasis. The onset of symptoms is usually about 30 to 60 minutes after taking
the plant. These symptoms usually end between 24 and 48 hours, but have been
reported to last up to two weeks in some cases. In this article, we report the
poisoning of 6 to 8 year old siblings with datura stramonium, who were brought
to the emergency service with dry mouth, euphoric symptoms, visual hallucinations and
disorientation.
Boru
çiçeği veya melek trompeti adıyla da bilinen Datura stramonium, çok sayıda alkaloid içeren belladonna ailesine ait toksik
bir bitkidir. Datura stramonium bitkisinin tüm bölümleri, deliriantlar veya antikolinerjikler
olarak sınıflandırılan atropin, hiyasiyomin
ve skopolamin gibi tehlikeli seviyelerde tropan alkaloidleri içerir. Yüksek miktarda
datura stramonium alımının zehirlenmeye neden olabileceği, genelde delirium (halüsinasyona karşıt olarak),
hipertermi, taşikardi, tuhaf davranış ve ciddi midriyazisle sonuçlanarak birkaç
gün sürecek ağrılı fotofobi ortaya çıkabilir. Semptomların başlangıcı genellikle,
bitkiyi aldıktan yaklaşık 30 ila 60 dakika sonra gerçekleşir. Bu semptomlar genellikle
24 ila 48 saat arasında sonlanır, ancak bazı vakalarda iki haftaya kadar sürdüğü
bildirilmiştir. Bu yazıda, ağız kuruluğu, öforik semptomlar, görsel
halusinasyonlar ve oryantasyon bozukluğu ile acil servise getirilen 6 ve 8
yaşlarındaki kardeşlerin datura stramonium ile zehirlenmesini bildirmekteyiz.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Case Report |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |