The Factors which effect the breast feeding in the infants who were admitted to the children clinic Objective: The objective of our study was to determine the nutrition error rate and research the factors which effect the nutrition in the infants who were admitted to the children clinic in our hospital within 1 year after birth. Materials and Methods: The study included infants born 144 term aging from 0 to 12 months who have applied to the children clinic from January to July 2002. The study group made a prospective evaluation by filling in a form with data such as age, sex, weight at birth, how it has been fed, mother's age and weight and height, mother's BMI, whether the mother is working or not, smoking or not, level of education, the socioeconomical status of the family, number of children in the family. Results: 38.8% of Infants younger than 4 months old and 35.2% of infants younger than 6 months old were having only breast feeding. 12.5% of infants younger than 4 months old were seen to be fed with nutrients such as cow milk, crackers, rice flour instead of breast feeding. Type of feeding was not being influenced by the BMI of the moth er, her education level, her working or not, the sex of the infant, or the socioeconomical status of the familiy. It has been determined that 60.4% of the infants were being fed correctly at the correct month There was no relation between education level and wrong feeding. Significant relationship has been determined between economical status and wrong feed ing. Conclusion: We believe that sending the uneducated mothers who visit the clinic for other reasons to the services which give education in breast feeding will increase the rate of breast feeding and decrease the errors in feeding.
Amaç: Çalışmamızın amacı, hastanemiz çocuk polikiliniğine başvuran çocuklarda doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde beslenme hatalarını saptamak ve anne sütü ile beslenmeye etki eden faktörleri araşürmakdır. Yöntem: Ocak - Temmuz 2002 tarihleri arasında hastanemiz çocuk polikliniğine başvuran, yaşlan 0-12 ay arasında değişen 144 term bebek çalışmaya alındı. Her bebek için yaş, cinsiyet, doğum kilosu, beslenme şekli, ek gıdaya başlama zamanı, anne yaşı, kilosu, boyu, BMI'i (body mass indeksi= vücut kitle indeksi), annenin çalışıp çalışmadığı, sigara içimi, eğitim düzeyi, ailenin sosyoekonomik düzeyi, ailedeki çocuk sayısı verilerini içeren bir form doldurularak değerlendirme yapıldı. Bulgular: 4 ayın altındaki bebeklerin 31'i (%38.8), 6 ay altındaki bebeklerin ise 45'i (%35.2) sadece anne sütü ile besleniyordu. 4 ayın altındaki bebeklerin %12,5'unun anne sütü yerine inek sütü, büsküvi, pirinç unu gibi besinlerle beslendiği görüldü. Beslenme şekilleri annenin BMI'den, eğitim düzeyinden, bebeğin cinsiyetinden, annenin çalışmasından ve ailenin ekonomik durumundan etkilenmemekteydi. Bebeklerin 87'inin (%60.4) ayına göre doğru şekilde beslendiği sonucuna varıldı. Eğitim, düzeyi ile hatalı besleme arasında ters orantı vardı, ekonomik, düzey ile hatalı besleme arasında anlamlı ilişki bulundu . Sonuç: Polikliniklere başka nedenlerle başvuran eğitim almamış annelerin, emzirme danışmanlığı merkezlerine yönlendirilmesi, anne sütü ile beslenme oranını yükselteceği ve besleme hatalarını azaltacağı kanısındayız.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 33 Issue: 3 |